Tekstink[sittelyohjelma lada- taan k[skylla LOAD "TEKSTINK{SHIFT-+}SITTELY",8 ja k[ynnistet[[n k[skyll[ RUN. Massamu-istina voidaan k[ytt[[ joko kasetti- tailevyasemaa. Kirjoittimena voidaan k[yt-t[[ n[ill[ asetuksilla BROTHER-kirjoituskonetta.
1.2 P{SHIFT-+}{SHIFT-+}VALIKKO
K[ynnistetty[si ohjelman kuva-ruudulle tulee ohjelman p[[valikko. T[-m[ on tekstinkasittelyohjelmasi k[yton keskus. Sen kautta voit siirty[ toimin-nosta toiseen painamalla asianomaista numeron[pp[int[. ERI TOIMINNOISTA P{SHIFT-+}{SHIFT-+}- SET TAKAISIN P{SHIFT-+}{SHIFT-+}VALIKKOON PAINAMALLA 'HOME'-N{SHIFT-+}PP{SHIFT-+}INTA, ellei ohjelma kysy juuri silloin jotain sellaista, mihin vastaukseksi kelpaa vain esimerkiksi 'kyll[' tai 'ei' ( K/E ).
Ruudun yl[reunassa on parhail-laan muistissa olevan ty\n nimi. Voi olla, ett[ joudut jakamaan ty\si useam- paan osaan muistin rajallisuuden vuoksi,joten vieress[ on my\s ty\n osan nimi. Seuraavaksi on kirjoitettujen rivien lu-kum[[r[. Jos olet kirjoittanut yli 200 rivi[, niin ohjelma ilmoittaa my\s j[l- jell[ olevan muistin m[[r[n.
1.3 SY\TT\
Valittuasi sy\tt\-toiminnan ( 1 ), voit kirjoittaa teksti[ koneen muistiin. Koska kuvaruudulle mahtuu vain 40 merkki[ vierekk[in ja kirjoitin tulostaa paperille 80 merkki[, on jokai-nen rivi tavallaan 'jaettu' kahtia. N[in ollen kaksi kuvaruudulla allekkain olevaa 40 merkin rivi[ muodostaa yhden 80 merkin paperille tulostettavan rivin.Ohjelma k[sittelee teksti[ 80 merkin jo-noissa ja odottaa, ett[ ennen 80 merkin jonon loppua
a) painat RETURN:ia jossain paikkaa rivia
b) viimeinen merkki on tavu- viiva
c) viimeinen merkki on blanko eli v[lily\nti.
Jos unohdat t[m[n, kuuluu asiasta muis- tuttava varoitus[[ni, joten siit[ ei tarvitse itse huolehtia. My\s hieman ennen rivin loppua kuuluu sama varoitus-[[ni, jotta tied[t tavuttaa sanan ajois-sa. Huomaa, ett[ kursori ei mene seuraavalle riville, jos et ole ennen 80 mer- kin pituisen rivin loppumista tehnyt jo-tain kohdista a, b tai c.
Kirjoitetun tekstin korjailu on sy\tt\-toiminnassa melko hankalaa, sill[ voit korjata ainoastaan sita ri- vi[, jota juuri olet kirjoittamassa ja sit[kin vain pyyhkim[ll[ jo kirjoitettu-ja merkkej[ pois DEL-n[pp[imell[. Kur- sorinsiirton[pp[imet eiv[t ole k[yt\ss[.Korjailu onkin k[yt[nn\llisemp[[ tehd[ SELAUS-toiminnossa ja sinne p[[seekin sy\tt\-toiminnosta suoraan painamalla yht[aikaisesti COMMODORE-n[pp[int[ ja S-kirjainta.
1.4 SELAUS
Valittuasi selaus-toiminnon ( 2 ) voit korjata ja muokata jo kir- joittamaasi teksti[ helposti. Tekstis- t[si on kerralla n[kyvissa niin paljon kuin kuvaruudulle mahtuu. Kun painat RETURN- n[pp[int[, niin kuvaruudun va- sempaan laitaan ilmestyy t[hti. Jos senj[lkeen painat kursori alas -n[pp[int[, niin kuvaruudulle tulee seuraavat 12 muistissa olevaa 80 merkki[ pitk[[ ri- vi[. Jos painat RETURN:in j[lkeen kur- sori yl\s -n[pp[int[, niin kuvaruudulle tulee 12 edellist[ rivi[. Tekstin al- kuun p[[set suoraan painamalla CLR- n[p-p[int[. Kun painat kursori-oikealle -n[pp[int[ p[[set takaisin normaaliti- laan ja voit jatkaa editointia.
1.4.1 80 MERKIN N{SHIFT-+}YTTO
Voit k[ytt[[ my\s 80 merkin pituista n[ytt\tapaa. Jos painat CTRL ja 1, niin kuvaruudusta tulee ikkuna pa-periarkille ja n[kyviss[ on paperiarkin vasen puolisko. Oikean puoliskon saat n[kyviin painamalla CTRL ja 2. Takaisinn[ytt\\n, jossa rivit on jaettu kahtia p[[set painamalla CTRL ja 3.
Molemmissa n[yt\iss[ voit k[ytt[[ samoja korjailu- ja muokkaustoi-mintoja, mutta 80 merkin n[yt\ss[ voit myos selata teksti[si sivuttain. T[m[n teet viem[ll[ kursorin ensiksi johonkin kohtaan kuvaruutua ja painamalla SHIFT ja RETURN. T[ll\in yl\s ilmestyy t[hti.N[kyviin saadaan nyt sarakkeet t[hdesta oikealle tai vasemmalle riippuen siit[ painetaanko kursori-vasemmalle vai kur- sori-oikealle -n[pp[int[. Kun painat kursori-alas p[[set takaisin normaaliti-laan.
Ikkunan[ytto on erityisen tar-peellinen, jos sinulla on tekstisi jou- kossa kuvioita tai taulukoita, jotka 40 merkin n[yt\ss[ menisivat sellaiseen muotoon, ettei niiden oikeellisuutta voisi tarkastella.
1.4.2 MUOKKAUS
DEL-toiminnolla voit tuhota tarpeettomia SANOJA. Muut sanat rivin lopusta siirtyv[t yl\sp[in niin, etta v[liin ei j[[ tyhj[[ aukkoa.
INST-toiminnolla voit lis[t[ teksti[ haluamaasi v[liin. INSERT-tilansaat p[[lle ja pois p[[lt[ painamalla INST-n[pp[int[. Kuvaruudun vasemmassa yl[laidassa on pieni i-kirjain silloin, kun lis[ys-tila on p[[ll[. Rivin loppu-osa siirtyy eteenp[in sit[ mukaa, kun lis[[t teksti[. Jos 80 merkin rivi tu- lee t[yteen, niin loppuosa jatkaa siir- tymist[ uudelle riville. Ikkunan[yt\s- s[ lis[ys-tilassa n[ytt\ vaihtuu auto- maattisesti oikean ja vasemman puoliskonv[lill[.
1.4.3 FUNKTION{SHIFT-+}PP{SHIFT-+}IMET
F-1:n kautta saat valittavaksesi joukon toimintavaihtoehtoja, joil- la voit k[sitell[ pitki[ tekstin- osia. Katso tarkemmin kohdasta 1.4.4 EDITOINTI.
F-2:lla voit poistaa rivin alun kursoriin saakka.
F-3:lla voit kopioida kursorin al- la olevan rivin kopioitavan ja seuraavan rivin v[liin.
F-4:lla voit poistaa rivin loppu- osan kursorista eteenp[in.
F-5:lla voit lis[t[ yhden tyhj[n rivin sen rivin j[lkeen, jolla kursori on.
F-6:lla voit poistaa kursorin alla olevan rivin.
F-7:lla voit laskea numeroita yh- teen. Vie kursori luvun p[[lle ja paina F-7. Luku h[vi[[ v[liaikai- sesti n[yt\st[, mutta ei muistis- ta. Tee t[m[ jokaiselle haluamal- lesi luvulle.
F-8:lla saat F-7:lla laskettujen numeroiden summan. Samalla t[m[ summalaskuri nollataan.
1.4.4 EDITOINTI
N[m[ toimintavaihtoehdot saat k[ytt\\si vain painamalla ensin F-1-n[p-p[int[.
T=TIIVISTYS: Tekstiin syntyy kor- jailun j[ljilt[ aukkoja, jotka voidaan poistaa tiivist[m[ll[ halutut rivit niinmoneen riviin kuin ne vain sopivat. Oh-jelman siirrelless[ sanoja rivilt[ toi- selle se sek[ jakaa sanoja tavuihin ett[yhdistelee tavutettuja sanoja jos mah- dollista. Tiivistys ei sotke kappaleja-koa, mist[ on seurauksena se, ett[ v[li-ly\nnill[ alkavia rivej[ ei tiivistet[.
R=REUNANTASAUS: Rivien oikeat reu-nat tasataan lis[[m[ll[ riville v[li- ly\ntej[. Jos rivin lopussa on paljon tyhj[[, niin se k[sitet[[n kappaleen lopuksi ja silloin rivin reunaa ei tasata.
K=KOPIOINTI: Haluttu osa tekstist[kopioidaan toisaalle.
L=LISAYS: Haluttuun kohtaan teks- ti[ voit lis[t[ tyhji[ rivej[.