T[m[ artikkeli on tarkoitettu an- tamaan hieman osviittaa siit[, mit[ Floppy-editorilla voi tehd[ sek[ siit[, mit[ ei kannata tehd[...
Levykkeell[ on 35 uraa ja jokaisel-la uralla on 17-21 sektoria ja jokaisel-la sektorilla on 256 tavua tietoa. Floppy editorilla voit katsella, muuttaaja kirjoittaa takaisin levykkeelle n[it[tietoja - sektori kerrallaan. DOS (DiskOperating System l. levyk[ytt\j[rjestel-m[) varaa uran numero 18 kokonaan itsel-leen. Uralla on 19 sektoria (numerot 0-18). Sektorilla 0 on BAM (Block Avai-lability Map l. vapaiden lohkojen kart- ta). Ura 18 ja sektori 0 ovat Floppy Editorin alkuarvoina, joten saadaksesi sen n[ytt\\n sinun tarvitsee vain painaakaksi kertaa RETURNia ao kohdassa sit[ kysytt[ess[. Huomaat varmaan, ett[ saatn[kyviin levyasemassa olevan levykkeen nimen ja ID-numeron. Nimi on tavuissa v[lill[ 144-159 ja ID v[lill[ 162-163. Jos nimi on lyhyempi kuin 16 merkki[, niin loppuosa on SHIFTattua v[lily\nti[.Siirryt kirjoitustilaan painamalla T. Kursorinsiirton[pp[imill[ voit liikkua ymp[ri ikkunaa ja voit kirjoittaa vanhantekstin p[[lle, mit[ sitten haluatkin kirjoittaa. Tavallinen hauska muutos onkirjoittaa uusi nimi ja ID levykkeelle. ID on normaalisti muotoa 2 merkki[+v[li-ly\nti+2A. Ensimm[iset kaksi merkki[ ovat k[ytt[j[n antamia ja 2A on DOS:in antama formatoinnin tunnus. Nyt voit kirjoittaa 5 merkki[ pitk[n tunnuksen niiden p[[lle, jos haluat. ID:n j[lkeenon tyhj[[ tilaa, jonne voit kirjoitella maagisia viestej[ niille, jotka ehk[ tutkivat levykkeesi (tai sen kopion) BAMia.
Ensimm[iset kaksi tavua jokaisella lohkolla muuten kertovat, mist[ l\yt[[ seuraavan lohkon, joten niit[ ei ehk[ kannata muutella, jollei hallitse jo asioita tai sitten halua muuten vaan kokeilla. Uran 18 sektorilla 0 n[m[ lu-vut ovat yleens[ 18 ($12) ja 1 ($01). T[m[ osoittaa, ett[ seuraava lohko on uralla 18 ja sektorilla 1, mist[ muuten alkaa levykkeen sis[lmysluettelo. Tav- allinen temppu on muuttaa t[t[ osoitta- maan vaikkapa itseens[, suoraan loppuun tai muuten huut helkkariin, jottei levynsis[llysluetteloa voi ladata ( taas yksiantiikkinen suojauskeino ). Toinen mah-dollisuus on muuttaa sis[llysluettelon viimeisen lohkon kaksi ensimm[ist[ tavuaosoittamaan ensimm[iseen sis[llysluette-lon lohkoon. T[ll\in sis[llyst[ ladat- taessa ei tule loppua lainkaan ja on siin[ hein[hatuilla miettimist[... Vii- meisen lohkon tunnistaa siit[, ett[ sii-n[ on seuraavan lohkon osoitteena 0 ja eih[n sellaista uraa ole olemassakaan, joten 1+1=nyt on k[siss[ viimeinen loh- ko!
Levykkeen sis[llysluettelossa on lohkon kolmas tavu ensimm[isen[ n[kyv[n ohjelman tyypin numero. Jokaiseen loh- koon mahtuu 8 ohjelman tiedot. Muiden ohjelmien tyyppinumero on tavuissa 34, 66,98,130,162,194 ja 226. Jos tuo tyyp-piarvo on $81 (siis heksaluku), niin kyseess[ on per[kk[istiedosto (SEQ). $82 on PRG, $83 on USR ja $84 on REL- tyyppinen tiedosto. Jos numero on $80 tai pienempi, niin kyseess[ on tiedosto,jota ei ole suljettu ja se on sen vuoksimennyt harakoille tai sitten se on SCRATCHattu (poistettu). DOSille sit[ tiedostoa ei ole olemassa. Jos olet vahingossa poistanut jonkin ohjelman etk[ ole enn[tt[nyt k[ytt[[ VALIDATE- komentoa, muutat vain $80:nen takaisin oikeaksi tyyppiarvoksi - ja n[in kadon- nut tiedosto on k[yt\ss[ j[lleen, toi- vottavasti...
Nelj[s ja viides tavu kertovat (u- ralla 18, sektorilla 1), mist[ kummasta ao tiedosto l\ytyy. Osoite on muotoa eka ura ja sektori. T[ll[ lohkolla taas4:s ja 5:s tavu kertovat seuraavan loh- kon sijainnin ja viimeisess[ on osoit- teena ura 0.
Seuraavat 16 tavua kertovat ohjel- man nimen ja jos nimi on alle 16 merk- ki[, niin loppuosa on SHIFTattua v[li- ly\nti[. Loppuosa ei ole samantekev[[ tietoa, joten sinne ei kannata kirjoi- tella viestej[ avaruudesta. Voit ko- eilla SHIFTatun v[lily\nnin lis[[mist[ keskelle ohjelman nime[ esim. muuta nimi'TURBOLOADER' 'T URBOLOADER':iksi, miss[tuo v[lily\nti on siis SHIFTin kanssa. Tai sitten nime[ ohjelma vaikkapa n[in: 'RAMBO ,8,1'. Ideana on se, ett[ SHIFT:atun v[lily\nnin tilalle tulee heitto- kit ja sitten ohjelmat voi ladata hel- pommin kirjoittamalla kuvaruudulla nimeneteen LOAD ja painamalla heti per[[n RETURNia. Huomaa, ett[ pelk[ll[ ,8:lla kikka ei toimi, sill[ lopussa oleva tie-doston tunniste h[m[[ sen verran.
Jos et tunne tarvetta levykkeesi sormeiluun, voit k[ytt[[ Floppy Editorialevykkeen sis[lt[mien ohjelmien vakoi- luun. Edell[ selostetulla tavalla saat selville, milt[ uralta ja sektorilta mikin ohjelma l\ytyy. Adventurepeliss[ voit tirkistell[ sen sis[lt[mi[ salai- suuksia. Peliohjelmissahan on ter- vehdyksi[ muille hackereille yms., joitavoit muuttaa esim.'Hi to Jedi, Section8,CCS...':n voi muuttaa muotoon 'Terveisi[kotiv[elle omalta bittinikkarilta...', mik[li oma ego sit[ kaipaa. Ohjelmia voi vaikkapa suomentaa suoraan levylle, ellei niit[ ole suojattu ovelasti tms.
Edell[ oli pikkuisen tietoa oleel- lisimmasta eli levyn lohkojen osoitteis-ta ja muutamia mieleen tulleita k[ytt\- mahdollisuuksia. Mik[[n ei est[ kokei- lemasta kaikenlaista kikkailua, mutta parasta olisi ottaa kopio jostain ja harjoitella sill[, ettei vaan tule ty- ritty[ pahemman kerran... eli ei sitten ruveta peuhaamaan t[m[n floppiksen kera innosta puhkuen, vaan maltetaan ottaa kopio. (Siis ei t[st[ Floppiksesta, sil-l[ me olemme langettaneet kirouksen jo- kaisen t[m[n numeron kopioijan niskaan hiiviskelem[ll[ ymp[ri toimitusta ja pistelem[ll[ nuppineuloilla levykkeit[ ja pelottelemalla arkoja naapureita. Otetaan se kopio jostain muusta levyk- keest[ ja j[tet[[n t[m[ rauhaan, tai muuten...)