Aspendos’da, 1956 yýlýnda Devlet Tiyatrolarý’nýn düzenlediði gösterilerle temelleri atýlan Antalya Þenliði, 1960’da festivale dönüþürken, 1964 yýlýnda film yarýþmasýný da kapsamýna alarak Antalya Altýn Portakal Film Festivali adýný aldý.
Festival, kurulmasýný izleyen yýllarda yaþanan skandallarýn ve þiddetli tartýþmalarýn da etkisiyle belli bir saygýnlýk kazanamadý ve 1969-73 yýllarý arasýnda Adana Altýn Koza Film Festivali’nin gerçekleþtirilmeye baþlanmasýyla ikinci plâna düþtü. Ardý arkasý kesilmeyen olaylar nedeniyle, Turizm ve Tanýtma Bakanlýðý devreye girdi ve Festival 1974’de bakanlýðýn da katkýsýyla gerçekleþtirildi. O yýla kadar uygulanan ön eleme yöntemi terkedildi ve katýlan filmlerin hiçbir elemeye tabi tutulmadan yarýþmaya girebilmesi karara baðlandý.
Festival, 1976-78 arasý uluslararasý bir nitelik kazandýysa da, bu özelliðini koruyamadý. 1979’da, Sansür Kurulu’nun yarýþmaya katýlan bazý filmleri yasaklayýp, filmlerin kimi bölümlerini de kesmek istemesi üzerine tüm yapýmcýlar þenlikten çekilme kararý aldý ve yalnýzca kýsa metrajlý film yarýþmasý yapýlabildi. 1980’de ise, 12 Eylül askeri darbesi sonucu tüm yurtta sýkýyönetim ilân edilince festival yapýlamadý.
1985’de kurulan Antalya Kültür Sanat ve Turizm Vakfý, Antalya Þenliði ve Altýn Portakal Film Yarýþmasý’nýn organizasyonunu üstlendi. 1988’de yeniden belediye bünyesinde gerçekleþtirilmeye baþlanan Festival etkinliklerinin, bir vakýf çatýsý altýnda toplanmasýna karar verildi, bu amaçla Kasým 1994’de Antalya Altýn Portakal Kültür ve Sanat Vakfý kuruldu ve Festival’i uluslararasý bir yapýya kavuþturmak amacýyla 1. Antalya Uluslararasý Kýsa Film ve Video Festivali adýyla bir baþka bölüm daha oluþturuldu.