MIDI
Sekvensseriohjelmat

Sekvensseriohjelmissa on mahdollista tallentaa soittotietoa usealle eri raidalle yksi raita kerrallaan, jolloin tietokone toimii ikäänkuin nauhurina. Sekvensserin raidalle tallennetaan näin MIDI-ohjaimella soitettua tietoa. Ohjelmien "hallintanappulatkin" muistuttavat usein nauhurin vastaavia.

hallintanΣppΣimet

 

Alla on esimerkki MasterTracks -sekvensseriohjelman raitojen muokkaus -ikkunasta. Siinä näkyy, että soittotietoa on jo viidellä raidalla, joista esim. ensimmäiselle on valittu soinniksi Distorted Guitar (kitara, jossa on säröä). Viides raita on tässä rumpuraita (Drums Power). Raitojen keskinäistä voimakkuutta voidaan säädellä - Controller Value + liukusäätimillä. Sointeja voidaan vaihtaa soittotiedon tallentamisenkin jälkeen. Jos vaikkapa tuntuu siltä, että kitarasointi ei olekaan sopiva, voi sen vaihtaa esimerkiksi pianosointiin. Tällöin samat sävelet, jotka oli alunperin tarkoitettu kitaralla soitettavaksi, soitetaankin nyt pianosoinnilla.

Sekvensserin raitaikkuna

 

Koska kaikki MIDI-viestit ovat numeerisessa muodossa, näitä tietoja voidaan jälkikäteen muuttaa. Nuottien kestoja ja voimakkuuksia voidaan muuttaa ja vääriä nuotteja poistaa. Esitysnopeutta voidaan säädellä sävelkorkeutta muuttamatta ja sävelkorkeuksia voidaan muuttaa vaikuttamatta esitysnopeuteen. Musiikin osia on mahdollisuus kopioida, poistaa, siirtää ja sijoittaa halutulla tavalla. Syntetisoijien eri soinneille (esim. basso, viulu, sähkökitara) on annettu omat numeronsa, joten vastaanottaville syntetisoijille voidaan lähettää nk. sointivaihtokomentoja. Näin mahdollistuu esimerkiksi soinninvaihto kesken raitaa.

Tässä on MasterTracks -sekvensseriohjelman muokkausikkuna, jossa voidaan tehdä hyvinkin tarkkaa työtä. Valittavana on erilaisia työkaluja. Ikkunassa näkyy ko. sävellyksen kitarasoinnilla (Guitar 1) soitettavat 7 -12 tahdit. Vertaamalla mustia palkkeja vasemmassa laidassa olevaan "pianorullaan" nähdään, mitä säveliä on soitettu. Palkkien pituus taas ilmaisee sävelten keston. Palkkien sijaintia muuttamalla, niitä poistamalla, lisäämällä , venyttämällä ja kutistamalla voidaan sävellystä muokata.

muokkausikkuna

 

[linkki: MIDI- tiedostona joku mun oppilaiden sävellyksistä]