NYHEDSBREV TIL KLUBBERNE.

Marts 1998. Sundby Nord.

Februar Nyhedsbrev

Midtvejs evaluering !

Tirsdag den 31 marts, fra klokken 9.00 til 15.00 samles vi i Ungehuset til en fµlles evaluering.

Program:

09.00 - 10.00

Morgenmad og gennemgang af dagens program. Helle Milton erhvervspsykolog i ScanCon og vil vµre vores "guide" dagen igennem. Det bliver en dag hvor vi veksler mellem evaluering i grupperne og fµlles evaluering.

12.00 - 13.00

Frokost

13.00 - 15.00

Evaluering

Det er afg°rende for dagens forl°b at alle er i Ungehuset klokken 09. 00. Vores planlµgning af dagen kan ikke forgσ uden samtlige deltager er til stede!!

Vi skal bruge evalueringen til en status over hvor vi er i forl°bet. Vi skal kigge frem mod slutningen af 1998 og se hvilke mσl vi vil nσ i arbejdsgrupperne. I oktober eller november mσned, samles vi igen til den endelige evaluering og afslutning pσ vores

"Udviklings- og fors°gsprojekt".

Evalueringen afleveres til Socialministeriet, som har vµret vores sponsor hele vejen igennem. Det samlede "vµrk" over vores arbejde, vil danne baggrund for andre fors°gs- og udviklingsprojekter........... det er det

allerede ved! Vores arbejde vil ogsσ blive brugt som undervisningsmateriale pσ flere af landets pµdagogseminarier.Jeg skal udarbejde en skriftlig evaluering af hele forl°bet, derfor vil min opgave vµre "at lytte" under evalueringen den 31 marts.

Historien om en UFO

(fortsµttelse fra nyhedsbrevet i februar)Er det rigtigt, at I er os jordboer overlegne?" Ja vi lever i kµrlighedskommuner, har indf°rt undtagelsesbestemmelser i tyngdeloven - og vi har afskaffet skatten for offentlige ansatte".

Hvorfor byggede I pyramiderne?"Vi ville skabe interstellar kommunikation mellem solsystemerne, men forskningsbudgetteme blev lagt om og projektet droppet. Derfor stσr de fleste pyramider tomme"Hvorfor laver I alle de underlige figurer pσ b°ndernes marker?"Det er graffitti hµ-hµ. Sjofle ord, du ved"Jamnen, hvis I har vµret her i alle de σr, hvorfor har I sσ ikke givet jer til kencle? Hvad er fidusen med at flyver rund og kun lade sig se pσ i uskarpe billeder?"Jordboerne er en meget uintelligent livsform. Alle fumler med apparatet, nσr de ser os"En masse mennesker – altsσ jordboer - hµvder, at de har vµret bortf°rt af jer.

Og nogle pσstσr sσgar, at I har overtaget kontrollen med deres kroppe.

" Det er sandt. Vi har i l°bet af hundrede σr overtaget mere end 20 procent af menneskekroppene i Danmark. Vi laver noget satans godt °l"Hvorfor ser du sσ fjollet ud med tre ben og en h°j rynket pande?Ved du, hvad du er? Du er en................Skabningen fra det ydre rum σbnede bild°ren og sprang ud. Han hamrede bild°ren i og forsvandt, f°r jeg havde indstillet mit videokamera rigtigt.

 

Avertissement
En gouvernante, blid af karakter, og som forstσr fransk og engelsk, i det mindste et af disse sprog til fuldkommenhed, samt brodering med andre fruentimmer-netheder, og som med omhu vil antage sig b°rnene og vσge over deres sµdelighed, anvises en fordelagtig emploi af jusfitsrσd v. Stocken pσ Store K°bmagergade no.9.
Det stod i avisen den 19. marts 1819 ved J°rgen Larsen.

Bidende svensk opdragelse
En svensk pµdagog bed et to-σrigt bam i fors°g pσ at fa barnet til at opf°re sig ordentligt. Men forµldrene fandt bidemµrker pσ deres toσrige datter og har meldt sagen til politiet. Pµdagogen risikerer en fµngselsstraf pσ op til to σr for at ville opdrage barnet med sine utraditionelle metoder.

Det stod i avisen den 19. Marts 1998.

Medbestemmelse

Arbejdsgruppen har faet deres "klubbruger' sp°rgeskemaer tilbage og svarprocenten er h°j. De fleste er interesseret i at etablerer et klubrσd eller udvikle det eksisterende. Gruppen blev enige om, at et klubrσd skal skrµddersys til den enkelte institution og tilpasses b°rnenes alder og behov. Det at arbejde med medbestemmelse og demokrati er en opgave der krµver en stor indsats fra personalet. "Konsekvensen af at behandle b°rn som personer, der b°r lyttes til, er, at de krµver bσde at 'blive h°rt og set'som individer. De vil ikke vµre tilfredse med kun at blive opfattet som en anonym del af en gruppe b°rn.
Denne individualiserede holdning er ikke det samme som egoisme ( selv om den kan blive det, affhµngigt af opdragelsesform ); men indstillingen er den naturlige konsekvens af at blive inddraget.

Borte er de tider, hvor vort kulturelle billede af barnet viser det som et lille disciplineret og vandkµmmet menneske i enten matrost°j eller i kjole af tyl. Social frejdighed karakteriserer i h°jere grad det bam, der har f'aet forhandling og medbestemmelse ind med den kulturelle modermµlk.

B°m, der er opflasket med forhandlingskulturen, vil m°de de voksne med svµkket autoritetstro. Dette er igen en logisk konsekvens af at give b°rn den deltagende rolle i familier, som nogle b°m har. Voksne skal indimellem 'stσ meget tidligt op 'for at hamle op med argumenter, protester og rµkken af alternative forslag fra 'forhandhngsb°rn, der med tiden udvikler ret avancerede mσder at fa indflydelse pσ. Voksnes autoritet (forstσet som det at vµkke positiv respekt og lydh°rhed hos b°rn ) bliver derfor n°dvendig; men den er ikke givet, blot fordi man tilfµldigvis er indehaver af voksenrollen-autoritet mσ erhverves og konstant vedligeholdes. Uden at have den autoritet, der accepteres af disse b°m, bliver det vanskeligt at motivere dem til samarbejde og deltagelse".

"Barndomspsykologi. Udvikling i en forandret verden'. Dion Sommer 1996. Hans Reitzels)

Om at stσ tidligt op:

Den lille dreng kom ind i bagerforretningen og sagde: - Jeg skulle hilse fra min mor og sige, at bollerne var hσrde som sten. -Jamen sσ kan du hilse din mor og sige, at jeg har bagt boller lµnge f°r hun blev f°dt.

Sσ var det nok dem, vi fik i gσr.........

 

Om at stσ tidligt op:

Den lille dreng kom ind i bagerforretningen og sagde: - Jeg skulle hilse fra min mor og sige, at bollerne var hσrde som sten. -Jamen sσ kan du hilse din mor og sige, at jeg har bagt boller lµnge f°r hun blev f°dt.

Sσ var det nok dem, vi fik i gσr.........
vits

-Hvad i alverden er det I leger, b°rn? -Vi leger lµge.
-Jamen hvad laver Lars sσ oppe i lysekronen? -Han er sendt pσ h°jfjeldshotel...................

endnu en vits

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ( U&U ):

Den 27 marts m°des lederne for fitidshjem, fitidsklubber og ungdomsklubber i Sundby Nord med Marie Thun ( leder af vores afsnit i U&U ) Merete Papapetros ( udvikhngsmedarbejder) og Flemming Gerhard ( pµdagogisk konsulent ) M°det er et introduktionsm°de til den nye forvaltning og et m°de hvor bydelen kan komme med forslag og ideer til den fremtidige samarbejdsstruktur.

Jeg ved, at jeres ledere allerede har "kridtet" skoene og vil komme med nogle konkrete forslag til det kommende samarbejde. De arbejder i °jeblikket pσ at finde frem til et konstruktivt og konkret samarbejde med skolerne. Hvad skal vi samarbejde om og hvordan?

"Det er ikke `Hvad`Hvade`rne der er svµre, det er `HvordmΦrne (Peter Plys)

Netvµrksgruppen:

Opfordring! Nσr i skriver referater fra jeres arbejdsgrupper, sσ sµt jer ned foran computeren og skriv dem der og send dem pσ "Grafittinet". Alle ldubber har haft to medarbddere pσ kursus' sσ der er altid en man kan sp°rge, hvis man er k°rt fast eller synes det er svµrt!

Hvis vi vil lµre at bruge "tidens" teknologi sσ mσ vi starte et sted og °ve, °ve, °ve !! Vi slipper for papir, kuverter og frimµrker. Nσr i skriver jeres referat og sender det pσ "Grafittinet'- sσ kan det lµses, af jeres kollegaer i de andre klubber, lige efter at i har sendt det. I kan jo til at starte med, ringe til naboklubben og tjekke om de har fσet referatet - nσr i sender det .....................................

 

Ops°gende & Udegσende arbejde: Gruppen har haft bes°g af Kim Valbj°rn, som holdt et oplµg om ops°gende og udegσende arbejde. Han gennemgik forskellige definitioner, BL º73 a-d ( klubloven ) og tavshedspligt i forbindelse med arbejdet. Gruppen fandt frem til forskellige faglige og personlige kvalifikationer, som er vµsentlige at vµre i besiddelse af for at kunne udf°re ops°gende eller udegσende arbejde. Nogle kvalifikationer kan man tilegne sig og nogle kvalifikationer skal man pσ forhσnd vµre i besiddelse af.

Gruppen bestσr af medarbejdere fra Ungehuset og en medarbejdere fra Hannovergade. Det kan godt blive aktuelt, at inddrage en eller to medarbejdere fra de °vrige ungdomsklubber, men det mσ vi tage stilling til under evalueringen.

Udgangspunktet for gruppens arbejde er: Socialministeriets "VejIedning om Klubtilbud og andre socialpµdagogiske fritidstilbud til st°rre b°m og unge efter bistandslove'.( 13.06.1995 )

"Kap.2.2. Tilbudenes opgaver"

"Tilbudene skal ogsσ kunne rette sin virksomhed mod b°rn og unge, der i kortere eller lµngere perioder har behov for sµrlig hjµlp og voksenst°tte. Den sµrlige indsats kan eksempelvis vµre i form af aktiviteter, der specielt retter sig mod socialt truede b°rn og unge, rσdgivning, vejledning, ops°gende arbejde o.l."

Dette uddybes senere i kap. 6. Former for tilbud, 6.1:

"Ops°gende virksomhed i lokalomrσderne, hvor de unge opholder sig, feks. i form af udegσende medarbejder".

Den gode historie

I Danmark har vi ikke rigtig tradition for at fortµlle. Det handler nok meget om, at vi ikke rigtig tror, man kan tage sig tid til det; for de historier vi fortµller i hverdagen er oftest de smσ korte - en forlµnget vittighed - man lige kan nσ at fortµlle ved et busstoppested. Samtidig bliver folk ogsσ helt stive i kroppen - meget hµmmede, nσr de skal fortµlle. Vi burde l°sne mere op for vores kropssprog og hellere koncentrere os om, at fortµlle godt, end om at fortµlle historien fuldstµndig korrekt.

Nσr man fortµller, skal man vµre forf°rt af fortµllingen og kume forstille sig historien selv. Man har naturligvis et handlingsforl°b i hovedet, og sσ har man nogle sµrlige begivenheder at hµnge det op pσ.

Nogen lµrer aldrig at fortµlle en god historie, fordi de ikke kan holde trσden eller fordi de springer for hurtigt frem til pointen, de mσ sσ tage sig af den del, der hedder at lytte. Men der er mange flere, der godt kan lµre at fortµlle historier," forklarer Vigga Bro, sσdan sσ man faktisk selv fσr mod pσ at fors°ge.

 

"Det er vigtigt, at bσde b°rn og voksne fσ lov til at fortµlle. For gennemfortµllingen oplever vi vores egen verden Og ved at lade b°rn tage et stykke ud af virkeligheden og fortµlle det videre, f°ler de, at de kommer til syne og bliver mennesker".

Derfor er det vigtigt at give barnet den der evighedsfornemmelse, nσr det selv kommer og gerne vil fortµlle. B°rn japper og bliver stressede, hvis man altid er pσ vej et andet sted hen, nσr de vil fortµlle noget, og sσ holder de efterhσnden op med at henvende sig. Hvor man i stedet for lige kan sµtte sig med dem et °jeblik, lytte og give dem et par ord med pσ vejen. Efterhσnden nσr bσde barnet og den voksne bliver bedre til at fortµlle og lytte, kan man sσ vaske op eller gσ tur, mens man fortµller."

Udsnit af en artikel om "den gode historie"

"Forµldrekraft"

Arbejdsgruppen vil pr°ve at strikke en aften sammen, hvor emnet bliver "historier fra det virkelige liv". Det bliver ikke en professionel foredragsholder udefra, men personalet selv,- der vil komme med historien om "hvad der virkelig hµndte". Ideen er, at historieme vµlges ud med omhu og danner rammen om et enme, som forµldre og personale kan have glµde af at diskuterer sammen.

Den f°rste debat aften, vil blive et σbent arrangement - sσdan at forµldre fra flere institutioner kan m°des og diskuterer. Det krµver en hel del forberedelse, lidt "vovemod" og mσske en "en lille svµrm af sonunerfugle" i maven.

Stjerneparade:

L°rdag den 21 marts var der "fulde" huse i Amager Bio, b°m og unge fra Hannovergade, Lergravsvej, Remisen, H°jdevangen, Algσrden og Bryggen optrσdte i et gigantisk show. Underholdningsvµrdien var helt i top, det overgik Grammy, Bodil og internationalt Melodigranprix. Koreografien var °vet til mindste detalje, kostumere var stramme, Funklende og glitrende - der var alt fra "Hammer,hammer fedt, "Spice Girls", Selin Dilion ( eller hvodden'det nu staves ) og til you name it, der var alt !!!!!!!! Der var faktisk en del stortalenter, hvor jeg kunne °nske at de aldrig vil holde op med, at holde af, at synge for os andre.

Det var et overdσdigt arrangement, som nemt kan tσle at i "river" en l°rdag ud af kalenderen og ser det nµste σr....... hvis der ellers er plads til flere i Amager Bio.

Dette var sσ mσnedens nyhedsbrev.

Med venlig hilsen

Gitte Klitgaard

tilbage til start