Introduktion till SafeClean Utilities

SafeClean Utilities är skapat för att vara lätt att använda och förstå. Du kan dock behöva veta litet om varför programmet finns och hur det arbetar, för att kunna utnyttja funktionerna maximalt.

Bakgrund

De flesta Windows-program behöver använda någon form av temporära filer för att spara tillfällig information. T.ex. Winzip packar upp en ZIP fil till Windows temp mapp innan den anropar system-applikationen i ZIP-filen. I de flesta fall tas dessa temporära filer bort av sin skapare, men i många fall är de kvar på din hårddisk.

Du surfar på Internet och har det kul, men du är inte medveten om att all information om var du har varit sparas på din lokala hårddisk. Även hemsidor som du har besökt är sparade lokalt för att kunna öka nedladdningshastigheten nästa gång du surfar.

Du laddar ner en mängd Sharewareprogram från Internet, installerar och testar. Efter några dagar märker du att du inte tycker om något av dem. Du avinstallerar programmet och tror att programmet är fullständigt borta. I de flesta fall är det sant, men inte alltid. Några program skapar nya filer efter installationen, och avinstallationsprogrammet kanske inte hittar dessa filer.

Att ta bort alla dessa filer manuellt är tidsödande och tråkigt. Dessutom hittar du kanske inte alla filer. SafeClean Utilities är skapat för att hjälpa dig att städa effektivt, utan större ansträngning från din sida.

SafeClean Utilities

SafeClean Utilities skiljer mellan sökning och städning. En sökning upptäcker saker att rensa bort, och en städning raderar dem. I version 3.0 är fyra sök- och två städningsfunktioner implementerade och det kommer att bli fler i framtida versioner.

Sökningar

Följande sökfunktioner är inbyggda i SafeClean Utilities

Disksökningen hittar skräpfiler och -mappar på din hårddisk. Du kan själv bestämma reglerna. En regel kan se ut som "Filer som matchar *.tmp" eller "Alla filer i mappar med namn som matchar *temp*". Det finns några fördefinierad regler som upptäcker de flesta vanliga skräpfiler. Du kan finjustera dessa regler för att hitta och radera filer enligt dina egna önskemål.

Spårsökning visar dina aktiviteter i Windows. Funktionen hittar även tillfälliga filer och historik som skapats när du surfat på Internet.

Genvägssökning hittar brutna genvägar i din startmeny och på skrivbordet. Den hittar också genvägar som pekar till filer eller mappar som inte längre existerar.

"Övergivna Program"-sökning hittar övergivna datafiler som är kvar efter något avinstallerat program. När ett program avinstallerats kan det finnas filer kvar. Dessa filer är skapade av programmet efter installationen. "Övergivna Program" sökningen kontrollerar underkataloger i "programfilsmappar" som inte innehåller användbara filer såsom *.exe *.dll *.hlp etc.

Observera: eftersom sökningskriteriet för "Övergivna Program" är tämligen enkelt, är det inte helt säkert att radera hittade filer. Av den anledningen är funktionen avstängd som standard. För att aktivera sökningen, måste du manuellt redigera sökningsdefinitionen.

Städning

SafeClean Utilities kan radera:

För normala filer och mappar kan du välja mellan fyra sätt att rensa:

"Ta bort" kommer att ta bort alla valda filer utan att spara kopior av dem. Detta är den snabbaste metoden men tillåter inte "ångra" om någonting blir fel.

"ZIP & ta bort" kommer att spara alla valda filer till en komprimerad ZIP- fil innan de raderas. Om det är problem med något program efter rensningen, kan du använda "Återställningsguiden" för att återställa alla filerna. Observera att komprimeringen kan vara långsam i en del äldre datorer.

"Flytta" kommer att flytta alla valda filer till en vald mapp och inga filer kommer att raderas. SafeClean kan hjälpa dig att återställa dessa filer om det är nödvändigt. Kom bara ihåg att ta bort dessa filer när allting fungerar, eftersom de tar lika mycket plats som de gjorde före rensningen. Du kan använda "Rensa Logg"-finessen i "Återställningsguiden" för att ta bort dessa filer.

För nybörjare rekommenderas att välja "ZIP & ta bort" eller "flytta filerna. Dessa operationer är ångerbara och du kan använda "Återställningsguiden" för att lägga tillbaka filerna. Om du skickar filerna till Papperskorgen, kan du använda Windows Utforskare att återställa filerna. T.ex. dubbelklicka på "Papperskorgen" på skrivbordet, och sedan välja de filer som du önskar återställa. Välj från "Återställ" i "Arkiv"-menyn.

ZIP filer och filer flyttade till "standard backup"-mappen kommer automatiskt att tas bort efter 14 dagar när du startar SafeClean Utilities igen. Du kan ändra detta värde i "Inställningar" -> "Div. Inställningar".

Spårupplysningar kommer att rensas av en separat Spårrensare.

Andra verktyg

Förutom systemrensningen, finns det även en inbyggd diskutrymmeshanterare som hjälper dig att ta reda på hur din hårddisk används och vilka mappar som är störst .

Relaterade länkar