|
Netsurferen
Her finder du tekster og ikke mindst linksene fra Datatids særlige Internet-rubrik Netsurferen. Har du Internet-adgang, kan du med linksene klikke dig ud på de omtalte sites.
STUR STUR nummer
I disse for dansk partipolitik så svare tider, vil Netsurferen gerne vise sit demokratiske sindelag og slå på tromme for vores demokrati - hvor skrammet det end må virke - ved at opfordre alle læserne til at smutte forbi Cirkus Parlamentarika og se de respektive partiers hjemmesider. Så kan du ved selvsyn konstatere, hvad dit elske- eller hadepartiet står for i dag (for i morgen kan det jo sagtens have ændret sig). Vi starter til højre i det politiske spektrum med Dansk Folkeparti, Fremskridtspartiet og de Konservative.
http://www.danskfolkeparti.dk/ Midt i manegen finder man Centrumdemokraterne og partiet Venstre, der i fællesskab vil vise et nummer og på den måde få publikums applaus. Her vil nys folkelige Anders Fogh Rasmussen fra Glostrup (!) vise hundekunster og Erhards Mimi vil prøve - igen og igen - at trække sin fars kanin op af hatten. Vil det lykkes. Vi ved det ikke. Nu ser vi også, at de Kristelige bevæger sig mod centrum i circus'et med de mange politiske numre. Hvad mon de kan trylle frem?
http://www.centrumdemokraterne.dk/ Men skarpt skridende mod midten af scenegulvet ses Det Radikale Venstres Marianne Jelved i en hed tango med Socialdemokratiets one and only Poul Nykup Rasmussen. Parret afviser alle de andre lede tricks med deres ét skridt frem og to tilbage-dans. Imens surmuler venstrefløjspartierne SF og Enhedslisten - de må ikke klovne med, men er henvist til at sidde sammen med publikum resten af festen.
http://www.socialdemokratiet.dk/ Uden for Cirkus Parlamentarika finder man - utroligt nok stadig - Retsforbundet, der nu på 18. år har de været uden for Tinge (lingelater). Må kraften være med Jer. Herude finder vi også partierne Demokratisk Fornyelse og Internationale Socialister (dem med bomben i butikken på Nørrebro i begyndelsen af 90'erne).
http://retsforbundet.dk/ Helt uden for Circus Parlamentarica finder vi Venstresocialisterne - diskussionsklubben, der engang var et parti, men ikke kunne jonglere med de mange røde bolde på én gang. Og tabte den røde tråd. Den så Socialistisk Arbejder Parti, SAP, til gengæld. Eller var det i virkeligheden TAP eller KAP? (FLAP måske?). Vi ved det ikke.
http://www.venstresocialisterne.dk/
Amerikanske billeder i cyberspace
Gennem to decader har Jakob Holdt efterhånden formidlet sit lettere hippieagtige, danske budskab om USA gennem "Amerikanske Billeder". Hvad er mere naturligt, end at Jakob Holdt også bringer sit budskab ud i Cyberspace. Og det har han faktisk gjort med sit nye site american-pictures.com. Knap så megen social indignation er der at se hos Kitte Fennestads studie af Marmorkirkens kuppel - i forhold til hendes cover af den oprindelige bog, Amerikanske Billeder. Social indignationen kan man til gengældfinde hos AP-fotografen Scot Sady, som ligefrem har lavet et site til forståelse af de mexicanske Chiapas-indianere. Et lidt mere målrettet og politisk budskab end Jakob Holdts. Men måske med samme effekt med tiden.
Bannerbræk
Der er efterhånden gået lidt for meget Klondike i nettet. Alle skriger efter opmærksomhed, og det har fået bannerfanden til at sprede sig på selv de mindste hjemmesider. For nu er det ikke længere kun de kommercielle hjemmesider, der flyder over med bannerreklamer for at finansiere driften. Også private hjemmesider er nu blevet fyldt op med bannere både for andres og egne fortræffeligheder, herunder med henvisninger til stadigt mere outrerede sex-sider. Nettet er snart ved at blive lige usmagelig som en lunken kebab smurt godt ind i dressing og det hele en lørdag på Strøget. Men bannerbrækket stopper ikke her. Den helt store trend for godtfolk med almindelige hjemmesider for tiden er blevet banner-bytte. Det vil sige tjenester, der har sat i system, at bytte bannerreklamerne ud mellem forskellige hjemmesider. Dog med den ene undtagelse, at nye reklamer også optræder ind i mellem de byttede. Og banner-bytte-tjenesterne er vokset eksplosivt i den seneste tid. Jeg nævner i flæng: Bannnerbyt, Danban, Hyperbanner og Reklamebyt. Og er man til kristne links, så kan man også ty til Agape. I den kommercielle genre finder man ægte, hardcore professionelle som bannerannocegiganten DoubleClick og det nordiske annoncebannernetværk Netpool. Mens man finder blandingsproduktet Klikket i den lidt blødere ende af skalaen. Og for ikke at glemme reklamebureauerne og mediabureauerne vil vi da lige medtage et link for fuldstændighedens skyld. Se TMP, der gerne bryster sig med, at de i Børsens Nyhedsmagasin er placeret som nr. 1 blandt mediabureauerne. På Internettet ligner de, ligesom de fleste andre reklamebureauer, dog nogen, som ikke har forstået det der med nettet helt... Senere stopper det nok ikke ved banner-bytte-reklamer. I USA er salg af adresser og personoplysninger fra nettet allerede ved at blive en rigtig stor salgsvare.
Flaskepost og Wasa knækket
Vrag er mere værd end de ser ud til. Bare de er gamle nok, så skal kan de tiltrække turister, i tusindvis. Vore svenske naboer påstår eksempelvis, at det museum, de har bygget op omkring deres nationalskibsvrag Vasa, er det bedst besøgte i hele Skandinavien. De gamle ærkefjender ku' ikke engang bygge holde skibet flydende, det sank som bekendt på sin jomfrutur, i havneindløbet. Nu er det imidlertid ikke kun fulde svenskere, som trækker huse omkring skibsvrag. Nordisk undervandsarkæologi i har også tag(et) fat i de mange gamle skandinaviske skibsfund. Årh, for resten, det er også svensk! Herhjemme har Strandingsmuseet i Thorsminde skibet St. George under sejl, ikke at forveksle med Cutty Sark. Dyk evt. også ned i verdensomspændende On-line World Shipwreck Database, eller danske Vrag-guiden DK, hvor du finder mere end 1000 gamle danske vrag på bunden af flasken. Nu har vi fundet noget, som ikke nødvendigvis havde med sprut at gøre i en præsidentiel rapport om Estoniaforliset. Men hvis Estonia skal ende som turistmål i det 22. århundrede, er der vist nogen som alvor skal kigge dybt i flasken først.
Flyvende sites
Selv om mange statistikker siger, at der er næsten ufarligt at flyve, så siger statistikker jo ikke alt. Det gør fotografier heller ikke. Men fotos giver i det mindste syn for sagen. Eet par tyskere har lavet det lidt specielle Unusual Aviation Pictures websted, hvor man kan få smagsprøver på både grimme og "sjove" uheld, samt spektakulære indflyvninger. Er man til store fly er det måske en surf-tur værd at lægge vejen forbi svenske Vikingslides, der har en helt unik Boing 747 Service. Sitet går blandt andet meget op i de forskellige flyselskabers bemaling af de flyvende kæmper. Er det ikke jumboer man går efter, men måske mere flyvende piskeris, så er Helis et godt sted at flyve hen. Her findes Apache kamphelikoptere og MASH helikoptere fra Korea. Men desværre ingen billeder af "flotte" mavelandinger. Dem må vi have til gode.
Digitale venner anbefaler
Selvom computere ikke har sjæl, kan de alligevel være hjælpsomme. En af de nye trends, som nettet helt klart har været fødselshjælper til, er såkaldt intelligente databaser, hvor anbefalinger en bruger kan komme andre brugere til gode. Et godt eksempel er vittighedstjenesten Jester 2.0, hvor man ved at bedømme og give vittigheder karakter, kan få tilsendt andre vittigheder, der passer ind i ens egen smag. Jesters anbefaligsteknologi bygger på netpionererne Fireflys arbejde med at lade brugere anbefale musik og film til hinanden. Firefly startede i øvrigt som et projekt på det berømte amerikanske computerrelaterede universitetsinstitut Medialab. Her finder man også Footprints, et andet, lignende projekt, hvor man forsøger at bruge smarte databaseteknikker til at hjælpe folk i deres surfen på Internet. Ihukommende Stjernekrigen raser igen i en biograf i nærheden af dig: Må databasen være med dig. Tilbage til toppen |