Wat is het Internet ?

Het is misschien moeilijk te geloven maar het Amerikaanse Ministerie van Defensie doet nog wel eens iets goeds voor de mensheid. Amerikaanse militaire organisaties waren het namelijk, die aan de basis stonden van het Internet, een wereldwijd netwerk dat nu miljoenen computers aan elkaar verbindt. Vandaag de dag heeft het militaire apparaat weinig meer met Internet te maken. Het is van een communicatiemiddel dat een nucleaire aanval op de Verenigde Staten moest overleven, ontwikkeld tot een nieuw massamedium waar naar schatting 20 miljoen mensen een schat aan informatie vandaan halen, met elkaar converseren over de meest uiteenlopende onderwerpen en met z'n honderden tegelijk spelletjes spelen.

Het enige dat je nodig hebt om van het Internet gebruik te maken is een willekeurige pc en een modem (een apparaat dat computergegevens over telefoonlijnen transporteert). Je belt met een hostcomputer die rechtstreeks is aangesloten op het Internet en vervolgens zijn alle continenten van de wereld bereikbaar. Een simpel commando en je bevindt je in Zuid-Afrika, Japan, de Verenigde Staten of Finland. En dat voor niet meer dan de lokale telefoonkosten. Het verkennen van dit wereldomspannende netwerk, of cyberspace zoals Internetgebruikers zeggen, is een avontuurlijke en tegelijk frustrerende bezigheid. Avontuurlijk, omdat je nooit weet welke "geheimen" er in een computer in Dallas of Singapore verborgen liggen. Frustrerend, omdat het zoeken vaak weinig oplevert en de beginner zich een veelheid aan jargon en computercommanda's moet eigen maken voor er zelfs maar ingelogd kan worden. Maar voor de volhouder is cyberspace een stimulerende omgeving. De naar informatie hongerende computergebruiker komt ruimschoots aan zijn trekken op het Internet. De laatste versie van Wordperfect is er te vinden, de bijbel, het nieuwste boek van Stephen King en de complete werken van Shakespeare. Of wilt u eens rondsnuffelen in The Library of Congress, informatie van Wall Street opvragen, of een digitaal babbeltje maken? Het kan allemaal. Met internet is de hele wereld on-line en lijken Marshall MacLuhan's theorie n uit de jaren zestig over de ineenkrimping van de wereld tot een global village eindelijk bewaarheid.

Ook buiten Nederland is er stijgende belangstelling voor het Internet, kortweg aangeduid als het Net. Elk jaar verdubbelt wereldwijd het aantal gebruikers. Nadat in de jaren zestig het Amerikaanse Ministerie van Defensie de eerste supercomputers aan elkaar had geschakeld, traden ook enkele grote Amerikaanse universiteiten schoorvoetend toe. Er werden afspraken gemaakt over hoe informatie tussen de verschillende computers moest worden uitgewisseld en het Internet was geboren. In de jaren zeventig werden andere computernetwerken uit binnen- en buitenland aan Internet gekoppeld. En in de jaren tachtig kon een beetje universiteit het zich niet meer veroorloven buitengesloten te blijven van dit wereldwijde computernetwerk. De laatste jaren wordt het Net steeds beter toegankelijk. Tegenwoordig kan iedere (westerse) burger een aansluiting krijgen. Met de alsmaar toenemende belangstelling wordt het Net ook steeds interessanter. Nieuwe gebruikers leveren immers nieuwe informatie aan en hebben van Internet ondertussen veel meer gemaakt dan een speeltje voor wetenschappers en computerfanaten.

Nu is het nog zo dat verreweg de meeste informatie gratis is, maar met de toenemende belangstelling vanuit de commercie zal er in de nabije toekomst waarschijnlijk voor sommige diensten betaald moeten worden. Internet is gratis, omdat niemand eigenaar is. Er is geen Internet BV die bepaald wat de tarieven zijn. Iedere hostcomputer betaalt een bedrag voor aansluiting op het netwerk. Die kosten worden in het geval van universiteiten betaald door de nationale overheden of in het geval van een (semi) commerci le onderneming zoals NLnet, doorberekend aan de eindgebruikers. Internet kent ook geen censuur, alle informatie wordt vrij verspreid over de hele wereld. Er is niemand die dat controleert (al zullen sommige totalitaire regimes de toegang tot het Net aan banden leggen). Tijdens de eerste uren van de coup van 1991 in Rusland werd er bijvoorbeeld informatie via Internet de wereld in gebracht die op geen enkele andere manier het land uit kon. Bovendien diende het ook als belangrijkste informatiemedium voor de tegenkrachten in het land zelf. Terwijl alle media in de eerste uren van de machtsgreep werden gecensureerd, kon op het Net de vrije stroom van informatie doorgang vinden.

Jeroen van Bergeijk


Home