De VPRO gaat Digitaal:

De maand september is VPRO's digitale maand. Niet alleen op televisie maar vanaf dat moment ook op het Internet en op CD-Rom. Daarmee start de VPRO naast radio, tv en gids haar digitale tak.
Dat alles vanuit de veronderstelling dat de nieuwste technologische ontwikkelingen, de aanleg van het glasfiber kabelnet in combinatie met voortschrijdende digitale computertechniek, de wereld van televisie binnen het komend decennium totaal zullen veranderen, waarbij niet alleen het aantal zenders in veelvoud zal toenemen maar televisie interactief gaat worden maar, zal veranderen van een een-richtings systeem in een tweeweg communicatie medium (een soort telefoon maar dan voor en beeld en geluid en data ). Waarbij de gebruiker op ieder gewenst moment alles wat in welke vorm dan ook digitaal opgeslagen is binnen kan halen en bekijken. Dat zowel de nieuwe documentaire van Wim Kayzer , als de Wehkampgids, een speelfilm, een artikel uit de Volkskrant als een videospelletje kan zijn. Een overstap van massacommunicatie naar individuele communicatie.
Hoewel niemand, zelfs de grote Amerikaanse investeerders van het systeem, een duidelijk beeld heeft wat deze verandering precies in zal houden vindt de VPRO dat zij, al was het slechts vanuit haar allertheid voor verandering en vernieuwing vanaf het begin van deze ontwikkeling aanwezig moet zijn.
De VPRO doet dit door middel van een aantal concrete tv programma's en de start van twee, vanaf september doorlopende experimenten: VPRO's Worldwide Web Server op het Internet en de VPRO CD-Rom.

Televisie:

Vanaf 4 september vier afleveringen van 75 minuten van de door Frank Wiering gemaakte serie 'Beeldstorm'. Beeldstorm behandelt de nieuwe technologische ontwikkelingen en de mogelijke gevolgen daarvan voor de cultuur, het individu, de democratie en de samenleving. Daarover wordt gepraat met o.a. Brian Eno (musicus en cultuurfilosoof van het nieuwe netwerk), Mitchel Kapor (Electr. Frontier Found.), Peter Schwartz (futuroloog), Louis Rossetto (hoofdr edacteur van Wired Magazine), Jo Groebel (prof. massa-communicatie) en Norman Lear (producer van o.a. All in the Family). In de vierde aflevering een discussie onder leiding van Peter van Ingen met mensen uit het bedrijfsleven, politici en deskundigen over de vragen: wat zullen de ontwikkelingen voor de Nederlandse cultuur en samenleving betekenen en zal de politiek nu reeds wetgeving moeten ontwikkelen om de effecten van deze ontwikkeling de baas te kunnen blijven.
Voorafgaand aan 'Beeldstorm' zal wekelijks een door Robert Wiering gemaakt programma worden uitgezonden onder de titel 'De Opmars' . Hierin zal worden gekeken naar de stand van zaken van de oprukkende digitale media in Nederland, waarbij aspecten en begrippen van de digitale revolutie als interactiviteit, het glasfiber net, de CD-Rom, Virtual Reality en het Internet, op een voor de leek begrijpelijke wijze zullen worden uitgelegd.

VPRO's World Wide Web Server op het Internet.

Het Internet is een digitaal wereldomspannend netwerk waarop momenteel zo'n 30 à 40 miljoen mensen zijn aangesloten. Eenmaal lid van het netwerk kan de gebruiker door middel van een op het telefoonnet aangesloten computer het Internet binnen en vandaaruit zonder extra kosten met personen, instellingen, bibliotheken en belangen of interessegroepen communiceren, of deze zich nou in Appelscha of in Tokio bevinden. Algemeen wordt het Internet gezien als metafoor en voorloper van het uiteindelijke digital e snelweg. Vanaf 1 september zal de VPRO onder de URL http//www.vpro.nl via het Internet bereikbaar zijn. De gebruiker krijgt daarmee toegang tot programmagegevens, achtergrond informatie bij uit te zenden programma's en uitgeschreven teksten van documentaires. Hij kan deelnemen aan gespreksgroepen over door tv of radio uitgezonden programma's opgestarte discussies en op gezette tijden 'on line' met programmamakers over hun programma's discussieren. Tevens zal hij via de VPRO Internet Server toegang kunnen verkrijgen tot de informatie van aan de VPRO verwante instellingen. Er zal een kunst- en muziek-galerie komen, waarin digitaal opgeslagen kunstwerken en muziek stukken te plaatsen en te bekijken of te beluisteren zijn. Vooralsnog zal de VPRO Internet server zich richten op Nederland, maar een spoedige internationale vertakking is te verwachten.
Vanaf 9 oktober zullen de activiteiten van de VPRO Internet server hun weerslag vinden in een voorlopig tweewekelijks televisie programma. Waarin het Internet gebruikt zal worden als wereldwijde informatiebron om vragen beantwoord te krijgen over journalistieke onderwerpen als 'Hoe kijkt men in Hong Kong aan tegen de uitspraak van China, dat democratie geen relevante optie zal zijn na de overname in 1997' tot trivia als 'hoe maakt ik de beste paella?' Waarbij het Net gebruikt zal worden als een soort mini C NN, maar dan met 30 miljoen mogelijke correspondenten, terug naar de tijd van de Vereniging Arbeiders Radio Amateurs. Tevens zal er aandacht zijn voor de onvermijdelijk aan de digitale revolutie gekoppelde ontwikkeling van nieuwe hard- en software. Ook zal het programma zich in gefilmde onderwerpen en interviews bezig houden met de sociaal en maatschappelijke consequenties van de digitale revolutie.

De VPRO CD-Rom.

De VPRO CD-Rom biedt een speurtocht met de computermuis door een veelheid aan programma fragmenten, het aanbod van de publiekservice, alle collums die Jan Blokker voor de gids schreef, achtergrond informatie, fragmenten uit VPRO programma's die zich met de 'digitale revolutie' bezig hielden en gaan houden en de digitale VPRO gids voor de maand september en meer.

Met de digitale VPRO zetten we de eerste wankele stappen in de richting van een nog onbekende toekomst, dit alles in de wetenschap dat ze bij Jules Verne hun hoge hoed op hielden toen ze naar de maan gingen.... maar naar de maan gingen ze.

De digitale VPRO wordt geleid door Bo Gerding en Bruno Felix en is het geestekind van Roelof Kiers.


Internet Home