ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
ΝΙΚΟΥ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟ "Flash" (Ε.ΣΤΑΗ)

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 1999

Για την επίσκεψη Κλίντον

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει ζητήσει ο κ. Πρωθυπουργός συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα έχω συνάντηση στις 2.30 το μεσημέρι.

- Για να ενημερωθείτε για την επίσκεψη του κ. Κλίντον…

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το θέμα. Εύχομαι και ελπίζω να υπάρξει σοβαρή ενημέρωση για θέματα ουσίας και όχι μία πολιτική κινδυνολογία.

Η κυβέρνηση έχει τρομακτικές ευθύνες διότι χειρίστηκε αυτή την υπόθεση απρόσεκτα. Την χειρίστηκε με μυστικοπάθεια, ερήμην των πάντων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην γνωρίζει κανένας το περιεχόμενο της επίσκεψης, την ατζέντα των θεμάτων, τις ελληνικές θέσεις επ’ αυτών και τις αμερικανικές θέσεις.

Εγώ θα ζητήσω ενημέρωση επί της ουσίας. Και είναι δεδομένο ότι η επίσκεψη του κ. Κλίντον από τον ελληνικό λαό αντιμετωπίζεται με τον συναισθηματισμό αλλά και με τον πολιτικό προβληματισμό, που προκαλεί.

- Γιατί λέτε ότι δεν σας ενημέρωσε η κυβέρνηση, αφού θα σας ενημερώσει σήμερα για την ατζέντα …..

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρω. Περιμένω την ενημέρωση. Οφειλε η κυβέρνηση να ενημερώσει προ πολλού τα κόμματα γιατί και η μετάθεση της ημερομηνίας της επίσκεψης του κ. Κλίντον ήταν γνωστό ότι θα προκαλούσε πρόσθετη ενόχληση στον ελληνικό λαό, καθώς θα συνέπιπτε με την εβδομάδα των επετειακών εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο και για το διαμελισμό της Κύπρου. Επίσης και η ανακίνηση αυτού του θέματος περί τρομοκρατίας μέσω της "Ουάσιγκτον Ποστ" αποτελεί μεγάλη πρόκληση στην πολιτική ευαισθησία όλου του ελληνικού λαού.

- Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν ….

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φανερό ότι το πλαίσιο το οποίο επιδιώκουν από την πλευρά τους οι ΗΠΑ είναι ένα πλαίσιο εγκλωβισμού και πιέσεων σε θέματα που είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτά. Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωτουρκικά και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, μετά από τον πόλεμο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο και τις διάχυτες πλέον ανησυχίες για την αποσταθεροποίηση και την ρευστότητα που δημιουργούνται και για το διαφαινόμενο κίνδυνο ανεξαρτητοποιήσεων, αποσχίσεων, καντονοποιήσεων, που μοιραία θα επιφέρουν και αλλαγές συνόρων. Ηδη η ανησυχία και της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας διατυπώθηκε χθες στη Διάσκεψη που είχαν σε επίπεδο κορυφής και μετείχε και ο κ. Σημίτης.

Το ερώτημα είναι ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις. Με ποιες θέσεις θα πάει η κυβέρνηση στη Διάσκεψη Ελσίνκι, όπου εκεί εκκρεμούν κρίσιμα ζητήματα που έχουν άμεσες επιπτώσεις στα ευρωτουρκικά, στα ελληνοτουρκικά, στην πορεία την ενταξιακή της Κύπρου. Η Κύπρος θα μείνει στο ράφι; Η Κύπρος θα καταστεί αιχμάλωτη μιας διαδικασίας συμψηφισμών; Η Ελλάδα θα ενισχύσει την πορεία της Τουρκίας; Η Τουρκία θα ανταποκριθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο; Για όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα δεν υπάρχει ενημέρωση. Κι εγώ λέω ότι δεν μπορεί να πάει η κυβέρνηση μεθαύριο στη Διάσκεψη του Ελσίνκι, χωρίς να έχει κάνει μια συζήτηση και στη Βουλή αλλά και με όλα τα κόμματα σε επίπεδο άτυπο αν θέλετε, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

- Ετσι θα ενημερωθεί και ο κόσμος

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ορισμένα ζητήματα που τα βάζουμε, δεν τα βάζουμε για ιδία χρήση. Η ενημέρωση μέσω των κομμάτων είναι ενημέρωση του ελληνικού λαού. Πολύ περισσότερο διότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξελισσόμενη πολιτική μεθόδευση, η οποία γίνεται με όλες τις παραδοσιακές και κλασσικές τεχνικές. Γιατί δεν είναι ένα τυχαίο περιστατικό το δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ". Είναι μια χοντροκομμένη και ηθελημένη πολιτική πρόκληση, η οποία έχει σαφείς στόχους. Ο ένας στόχος είναι παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας σε μια περίοδο προεκλογική και έντονης πόλωσης. Ο δεύτερος στόχος είναι να ενισχύεται και να διατηρείται η κατηγορία που έχει διατυπωθεί σε βάρος της Ελλάδας και από τις ΗΠΑ και από την Τουρκία για δήθεν σχέσεις της Ελλάδας με την τρομοκρατία. Ο τρίτος στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα προκειμένου η κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι υπαρχει θέμα για το οποίο πρέπει η αμερικανική κυβέρνηση να έχει αποφασιστικό ρόλο και αποφασιστική παρέμβαση, υπάρχει δηλαδή θέμα εσωτερικό τρομοκρατίας ... Και τέταρτος στόχος είναι ότι με αυτή την πίεση δημιουργείται ένα πολύ καλό σκηνικό το οποίο επιτρέπει στην αμερικανική πλευρά να παραμείνει στις ίδιες θέσεις που έχει διατυπώσει μέχρι τώρα για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, θέσεις οι οποίες δεν είναι ευνοϊκές προς την Ελλάδα, είναι πιεστικές για την Ελλάδα και εξυπηρετικές των αμερικανικών συμφερόντων,

Είναι φανερό λοιπόν ότι όλοι αυτοί οι στόχοι έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Η Ελλάδα να είναι υπό πίεση, να είναι διαρκώς υποχρεωμένη να δίνει εξηγήσεις και να ζητάει διαβεβαιώσεις. Κι αυτό το παιχνίδι των διαψεύσεων είναι επίσης κλασσική τεχνική γνωστή σε όλους. Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει στο ανώτερο επίπεδο, ο Πρόεδρος Κλίντον δηλαδή, να διαψεύσει, να αποδοκιμάσει αυτή την διατύπωση κατηγορίας σε βάρος της Ελλάδας.

Για την απλή αναλογική

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι φανερό πως έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο, άλλωστε έχουν αρχίσει τα τύμπανα της πόλωσης να βαράνε.
Εμείς πήραμε μία πρωτοβουλία. Απευθυνθήκαμε στο ΔΗΚΚΙ και στο ΚΚΕ προκειμένου να συντονίσουμε τη δράση μας μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή για την απλή αναλογική. Είναι παράλληλες οι θέσεις και του ΣΥΝ και του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ για την απλή αναλογική και για την σημασία της απλής αναλογικής.

- Αυτή η σύμπραξη μπορεί να οδηγήσει και σε άλλου τύπου συνεργασίες, όπως ας πούμε ένα κοινό μέτωπο….

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν μιλάμε με τέτοιες σχηματοποιήσεις κοινών μετώπων, στα οποία δίνουν κάθε φορά διάφορα προσδιοριστικά. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία, παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές, μπορούμε να έχουμε συντονισμό δράσης μέσα και έξω από τη Βουλή. Ζητήματα κοινωνικά, ζητήματα που σχετίζονται με την ανανέωση και την εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου, ζητήματα που έχουν σχέση με την εθνική στρατηγική…

- Οπότε μπορεί να δούμε κι άλλες κοινές αντιμετωπίσεις ….

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμάς μας ενδιαφέρει ο συντονισμός δράσης και με τα κόμματα που είναι στη Βουλή και με δυνάμεις που είναι έξω από τη Βουλή. Απευθυνόμαστε λοιπόν και σε δυνάμεις, ενώσεις πολιτών, κινήσεις πολιτών, συνδικαλιστικές οργανώσεις, οικολογικές οργανώσεις και στα κόμματα, και λέμε, όπου μπορεί να υπάρξει, παρά τις διαφορές, συντονισμός δράσης, μπορεί να υπάρξει. Αλλωστε εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. θέλει το κάθε κόμμα για λογαριασμό του την αυτοδυναμία γιατί την θεωρεί ως κομματική παντοδυναμία και τα δύο μαζί κόμματα θέλουν να μείνει αναλλοίωτο το δικομματικό σκηνικό, ακριβώς γιατί μέσα σ’ αυτό παίζουν τον ρόλο των αιωνίων μονομάχων.

- Θεμιτός στόχος. …

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και θεμιτός στόχος του Συνασπισμού λοιπόν και των άλλων κομμάτων είναι να αλλάξουν οι συσχετισμοί.