ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
ΝΙΚΟΥ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟ "Flash" (ΕΛΛΗ ΣΤΑΗ)

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2000

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Η πρότασή μας για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο και συγκεκριμένο πολιτικό συμβολισμό. Προτείνουμε τον Λ.Κύρκο, γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι χρειάζεται η μετατόπιση της πολιτικής και θεσμικής πραγματικότητας προς τα αριστερά, έξω δηλαδή από τους συμψηφισμούς και τις συναινέσεις του δικομματισμού, προς μια άλλη Ελλάδα.
Θέτουμε, λοιπόν, ευθέως το ερώτημα. Γιατί όχι Πρόεδρος από την Αριστερά; Είναι άβατο για την Αριστερά η Προεδρία της Δημοκρατίας; Δεν κάνουμε πρόταση κομματικής αντιπαλότητας προς το πρόσωπο του κ. Στεφανόπουλου ούτε αμφισβητούμε τον θετικό τρόπο με τον οποίο ο σημερινός Πρόεδρος ανταποκρίθηκε στην τιμή που του έγινε το 1995.

Για τη στήριξη του Κ. Στεφανόπουλου από τη Ν.Δ.

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ότι από κοινού και μετά χαράς μετατοπίζουν την πολιτική ζωή του τόπου προς τα κεντροδεξιά, όπως φάνηκε από τη συναίνεσή τους στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στην εκλογή Προέδρου. Κι ας αντιδικούν για τα ποσοστά πρωτοκαθεδρίας.

Για την προεκλογική περίοδο

Η μόνη σαφής εικόνα που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις είναι αυτή της ρευστότητας. Κανείς δεν μπορεί να προκαθορίζει τίποτε. Γι αυτό και από τις δημοσκοπήσεις παίρνονται δευτερεύουσες παράμετροι, όπως η λεγόμενη παράσταση νίκης, η δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, η προέλευση των αναποφάσιστων, κι αυτές οι δευτερεύουσες παράμετροι ανάγονται σε πρωτεύουσες προκειμένου να προκληθούν οι επιθυμητές εντυπώσεις, οι επιθυμητές εικόνες, είτε υπέρ του ενός είτε υπέρ του άλλου.
Είναι σαφές ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα σε μια επικοινωνιακή ζούγκλα. Θα έχουμε επικοινωνιακή ζούγκλα.
Με αλόγιστες δαπάνες διαφήμισης, με σκηνοθετημένες παραστάσεις, με μακιγιαρισμένες εικόνες και εντυπώσεις. Θα έχουμε προεκλογική περίοδο των δισεκατομμυρίων. Και μέσα σ' αυτό το μπούκωμα της κοινής γνώμης από την αλόγιστη σπατάλη των δισεκατομμυρίων για διαφήμιση και προβολή χάνεται η ουσία της πολιτικής, πολώνεται ο δημόσιος χώρος, ενισχύονται οι μηχανισμοί και τα κυκλώματα της εξωθεσμικής χρηματοδότησης.

Για το δικομματικό πολιτικό σύστημα

Αυτή η πραγματικότητα που κυριαρχεί επί χρόνια έχει οδηγήσει σε ορισμένα αναμφισβήτητα αποτελέσματα. Σήμερα δεν υπάρχει ικανοποίηση στην κοινή γνώμη από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Σήμερα δεν παράγονται πολιτικές προτάσεις. Παράγονται εικόνες. Σήμερα δεν ενισχύεται η συμμετοχή της κοινωνίας στην πολιτική δραστηριότητα...

Για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη

Η πορεία της Ελλάδας προς την Ευρώπη είναι επιβεβλημένη. Μπορούσε και μπορεί να γίνει με διαφορετικό τρόπο, χωρίς να μεγιστοποιείται το κοινωνικό κόστος, χωρίς να μοιράζεται άδικα και άνισα, χωρίς να συντελείται αυτή η σπατάλη των πόρων για έργα προβολής και βιτρίνας και ακόμη χωρίς να διαμορφώνεται στο εσωτερικό της κοινωνίας αυτή η έλλειψη κοινωνικής συνοχής που υπάρχει σήμερα, με μια ανεργία που διαρκώς καλπάζει μόνο στην Ελλάδα, με μία εισοδηματική πίεση που διαρκώς απλώνεται στα πιο ευάλωτα και αδύναμα κοινωνικά στρώματα, μια ύπαιθρο που ερημώνεται και με πόλεις οι οποίες γίνονται ολοένα και περισσότερο αβίωτες, ακριβώς γιατί δεν έχουν εξασφαλισμένη ποιότητα ζωής.
Εμείς λέμε, ο αναγκαστικός μονόδρομος τον οποίον προτείνουν τα δύο μεγάλα κόμματα οδηγεί σε αυτές τις ανισότητες και μπορούσε και έπρεπε να υπάρξει διαφορετικός τρόπος, διαφορετικές επιλογές.

Για τα μέσα ενημέρωσης

Η πραγματική λειτουργία της δημοκρατίας, και οι εκλογές είναι ο δημοκρατικός νόμος, ο ύψιστος δημοκρατικός νόμος. Προϋποθέτει ισοτιμία στην προβολή των απόψεων, σεβασμό όλων των αντιπαρατιθέμενων κομμάτων και σχηματισμών και, κυρίως, προϋποθέτει πλουραλισμό στην ενημέρωση με τρόπο αντικειμενικό και αξιόπιστο.
Αυτή τη στιγμή συντελούνται ταυτοχρόνως τρία πράγματα. Υπάρχει μονοπώληση των κρατικών μέσων αλλά και του χρόνου στα ιδιωτικά μέσα από την κυβέρνηση, η οποία, πέραν της κομματικής προβολής, αθροίζει και την κυβερνητική κρατική διαφήμιση.
Δεύτερον, υπάρχει αλόγιστη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων.
Και, τρίτον, δεν υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος στον τρόπο κατανομής του χρόνου διαφήμισης και προβολής.
Εμείς, λοιπόν, ζητάμε ως πραγματική εγγύηση ισότιμης δημοκρατικής λειτουργίας, να υπάρξει έλεγχος στις προεκλογικές δαπάνες, ανώτατο όριο διαφήμισης και προβολής, ισότιμος χρόνος για όλα τα κόμματα και αποφασιστικές κυρώσεις για κάθε τέτοια υπέρβαση.
Θυμίζω ότι επί τριάμιση χρόνια στη Βουλή ο ΣΥΝ ζητούσε να θεσπιστεί νόμος εγκαίρως, σε ανύποπτο χρόνο, και η κυβέρνηση διαρκώς αρνιόταν μια τέτοια ρύθμιση.