H Περιβαλλοντική Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης έκανε μια γενική παρουσίαση της Περιβαλλοντικής Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέροντας ότι είναι σχετικά πρόσφατη σε σύγκριση με άλλες πολιτικές, και ότι το 1992 η Συνθήκη του Μάαστριχτ εισήγαγε τυπικά την έννοια της “αειφόρου” ανάπτυξης, ενώ το 1997 η Συνθήκη του Αμστερνταμ ανήγαγε την “αειφόρο” ανάπτυξη σ΄έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της Ε.Ε., θεσπίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει στο εξής να αποτελεί πτυχή όλων των κοινοτικών πολιτικών.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ανέφερε ότι η περιβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε. διέπεται από τις αρχές της προληπτικής δράσης, της ενσωμάτωσης των περιβαλλοντικών απαιτήσεων στις άλλες πολιτικές της Κοινότητας, ιδίως στη βιομηχανία, ενέργεια, γεωργία, μεταφορές και τουρισμό, και την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”, η οποία όπως τόνισε ο Μ.Παπαγιαννάκης, πολύ συχνά τείνει να σημαίνει ότι “ο έχων να πληρώσει μπορεί να ρυπαίνει”!

Στη συνέχεια της εισήγησής του ο ευρωβουλευτής ανέπτυξε τα κύρια θέματα της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ε.Ε. που είναι οι κλιματικές μεταβολές, η ποιότητα του αέρα, το αστικό περιβάλλον, οι παράκτιες ζώνες, η διαχείριση των αποβλήτων, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η διαχείριση των κινδύνων και η προστασία της φύσης.

Στη συζήτηση παρενέβησαν ο πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Αλόνσο Πουέρτα, ο οποίος υπογράμμισε ότι στις χώρες κυρίως του Νότου γίνεται ατελής μεταφορά των κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό τους δίκαιο. Ανέφερε επίσης ότι συχνά τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναλαμβάνει να εκπονήσει μία εταιρεία η οποία συνεργάζεται με την κατασκευαστική εταιρεία, ενώ είπε ότι στις τουριστικές ζώνες κυρίως το δομημένο περιβάλλον έχει αντικαταστήσει το φυσικό.

Ο εκπρόσωπος από την Κύπρο κ.Σταύρος Εναγόρου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχουν οι 6 υποψήφιες για την ένταξη χώρες να υιοθετήσουν το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα για την Κύπρο αναφέρθηκε στο πρόβλημα της απόρριψης των αποβλήτων στη θάλασσα, της ηχορύπανσης και της μαζικής εξολόθρευσης πουλιών, και δήλωσε ότι το ποσόν που απαιτείται για την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στο νησί, είναι 4 φορές ο προϋπολογισμός της Κύπρου.

Η γαλλίδα ευρωβουλευτής Αλίν Παγιέ τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να χαρακτηριστεί δικαίωμα του ανθρώπου, και ότι πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο του συνδικαλιστικού κινήματος. Τέλος, η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Λάουρα Γκονζάλες αναφέρθηκε στην απλοποίηση και κωδικοποίηση του κοινοτικού δικαίου περιβάλλοντος και τόνισε ότι η κοινωνία με τις οργανώσεις της και τα ΜΜΕ θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πληροφόρηση και εκπαίδευση των πολιτών σε ότι αφορά το περιβάλλον.