ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ '99
   
ΝΕΑ  
ΚΟΙΝΩΝΙΑ  
2000
ΙΣΤΟΡΙΚΟ  
ΙΔΡΥΤΗΣ  
ΠΡΟΕΔΡΟΣ  
 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ  
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ  
 
Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ  
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  
download  
links  
   
Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

Η πορεία προς την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ελλάδα.

Νέα δεδομένα και νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη, την ευημερία και την ποιότητα ζωής. Οι τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών αλλάζουν τον τρόπο εργασίας, διασκέδασης, επικοινωνίας και συναλλαγής, και μεταλλάσσουν τις βάσεις του οικονομικού ανταγωνισμού. Αποτελούν εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, δημιουργούν νέους τρόπους εργασίας, νέες δεξιότητες, και την ανάγκη συνεχούς μάθησης και μεταβολής του εκπαιδευτικού συστήματος. Παράλληλα επιτρέπουν τη βελτίωση των υπηρεσιών στην υγεία, την πρόνοια, το περιβάλλον, και συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ελληνικής γλώσσας. Μέλημα της πολιτείας είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας που διαμορφώνεται να είναι μια κοινωνία για όλους, χωρίς διακρίσεις σε πληροφοριακά έχοντες και μη-έχοντες όπου διαφυλάσσονται τα δικαιώματα του πολίτη καθώς και η ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης.
Η συνολική στρατηγική για την Κοινωνία της Πληροφορίας στηρίζεται σε μερικές βασικές αρχές: ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση για όλους, δημιουργία περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της καινοτομίας και την άνθηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, διαφύλαξη ατομικών ελευθεριών και λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Με βάση αυτές τις αρχές, οριοθετούνται οι παρακάτω στόχοι, για την υλοποίηση των οποίων χρειάζεται συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε μία κοινωνία των πολιτών που συμμετέχει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της Κοινωνίας της Πληροφορίας:
 

  • Βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις (εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του κράτους, μεγαλύτερη διαφάνεια).

  •  
  • Καλύτερη ποιότητα ζωής (εφαρμογές τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στην υγεία και την πρόνοια, το περιβάλλον και τις μεταφορές).

  •  
  • Εκπαιδευτικό σύστημα και έρευνα προσαρμοσμένα στην ψηφιακή εποχή (εκπαίδευση με νέες τεχνολογίες, δικτύωση σχολείων και Πανεπιστημίων).

  •  
  • Δυναμική οικονομική ανάπτυξη (δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ανάδυση νέων κλάδων, αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας).

  •  
  • Αύξηση της απασχόλησης (νέες θέσεις εργασίας, βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ανάπτυξη νέων μορφών εργασίας όπως η τηλε-εργασία).

  •  
  • Ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού με νέα μέσα (τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, προστασία της ελληνικής γλώσσας, επαφή με την ομογένεια).

  •  
  • Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στα μέσα μαζικής επικοινωνίας (κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο, διασφάλιση πολυφωνίας και ελεύθερης έκφρασης).

  •  
  • Ισότιμη συμμετοχή των περιφερειών στον παγκόσμιο χώρο (αποκέντρωση, ενθάρρυνση πρωτοβουλιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο).

  •  
  • Ανάπτυξη της εθνικής υποδομής επικοινωνιών (πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα, απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, καθολική υπηρεσία).

  •  
  • Προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και του καταναλωτή, διαφύλαξη συνθηκών ανταγωνισμού, δημοκρατικός έλεγχος στην ψηφιακή εποχή.


 Ανοιχτή και αποτελεσματική κυβέρνηση

 Για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις ήδη λειτουργούν ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης ολοκληρωμένα συστήματα πληροφορικής. Η περαιτέρω ανάπτυξή τους στοχεύει στην μετατροπή υπάρχουσας πληροφορίας σε ψηφιακή μορφή, στη δημιουργία και συντήρηση βάσεων δεδομένων, στην υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, στην παροχή πληροφοριών και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό ενισχύονται οι υπηρεσίες ανάπτυξης δημοσίων έργων πληροφορικής, βελτιώνονται οι διαδικασίες υλοποίησης (με ανάθεση εργασιών σε επίπεδο παρεχόμενης υπηρεσίας, καθιέρωση κοινών προτύπων), ενώ προωθείται η δημιουργία περιβάλλοντος διαδικτύωσης στη δημόσια διοίκηση.

 Κοινωνία της Πληροφορίας, κοινωνία της γνώσης 

 Για τη δημιουργία μιας παιδείας προσαρμοσμένης στις ανάγκες του 21ου αιώνα, η πολιτεία προωθεί την εξοικείωση των μαθητών με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα πολυμέσα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στηρίζοντας συγχρόνως την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Με την ενεργοποίηση και της τοπικής κοινωνίας, δημιουργούνται εργαστήρια πληροφορικής και νέων τεχνολογιών, δικτυώνονται τα σχολεία με τον παγκόσμιο ιστό του Internet, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται η παραγωγή ψηφιακού υλικού εκπαιδευτικών πολυμέσων. Τέλος, για τη συμμετοχή της ερευνητικής κοινότητας στην παγκόσμια αναζήτηση και διάδοση πηγών γνώσης, επεκτείνεται η υποδομή διασύνδεσης πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων. 

 Η τεχνολογία, μοχλός για την ανάπτυξη, εργαλείο για την ανταγωνιστικότητα

 Για την ενίσχυση της οικονομικής μηχανής με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, υλοποιούνται παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων, εργασίας και κεφαλαίου, σχεδιάζονται πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της βιομηχανίας πληροφορικής, ενώ θεσμοθετείται υποστήριξη σε θέματα τεχνογνωσίας στις νέες τεχνολογίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, η πολιτεία δημιουργεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, με την προσαρμογή της εμπορικής νομοθεσίας, την υιοθέτηση ηλεκτρονικών πληρωμών, και μέτρων που δημιουργούν συνθήκες εμπιστοσύνης και προστασίας του καταναλωτή. Παράλληλα στηρίζεται η εισαγωγή πρωτοποριακών εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και η δημιουργία ηλεκτρονικών κέντρων εμπορίου. Τέλος, για την αξιοποίηση της βιομηχανικής καινοτομίας, δίνονται κίνητρα σε επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς για συνεργασία σε κοινά προγράμματα. 

 Νέες θέσεις εργασίας, νέες δεξιότητες, νέες μορφές εργασίας

 Η πολιτεία σχεδιάζει και υλοποιεί ρυθμιστικές και επενδυτικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε αναδυόμενους τομείς και επαγγέλματα σε ζήτηση. Μεριμνά επίσης με προγράμματα επανειδίκευσης, κίνητρα για αναζωογόνηση περιοχών και κλάδων σε ύφεση για την αντιμετώπιση της μείωσης της απασχόλησης σε συγκεκριμένους τομείς και επαγγέλματα. Για την καλύτερη προετοιμασία των νέων έτσι ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικοί στο εργασιακό περιβάλλον της Κοινωνίας της Πληροφορίας, υλοποιούνται προγράμματα σπουδών και δια βίου κατάρτισης. Παρεμβάσεις σχεδιάζονται και για την προώθηση νέων μορφών εργασίας όπως η τηλε-εργασία: διάχυση βέλτιστων πρακτικών, προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, προώθηση πιλοτικών έργων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, ανάπτυξη τηλε-κέντρων σε απομακρυσμένες περιοχές.

 Βελτίωση της ποιότητας ζωής: υγεία και πρόνοια, περιβάλλον, μεταφορές 

 Στην υγεία, συνεχίζεται ο σχεδιασμός πληροφοριακών συστημάτων στα νοσοκομεία, η διασύνδεση με την εθνική επικοινωνιακή υποδομή, η εκπαίδευση υγειονομικού προσωπικού στις νέες τεχνολογίες, και η παροχή κινήτρων για εφαρμογές τηλεϊατρικής. Παράλληλα θα προωθηθεί ο ενιαίος ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, ενώ θα ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια, την εμπιστευτικότητα, και την αξιοπιστία τηλεϊατρικών υπηρεσιών. Στο περιβάλλον, ενθαρρύνεται η παραγωγή αγαθών με λιγότερα υλικά, ενώ υλοποιούνται δράσεις που στοχεύουν στη χρήση τηλεματικών υπηρεσιών για την τεκμηρίωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι πρωτοβουλίες στις μεταφορές στοχεύουν στην καλύτερη διαχείριση της οδικής κυκλοφορίας, την αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, και την ανάπτυξη ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων στην ακτοπλοΐα.

 Προστασία και προβολή του  ελληνικού πολιτισμού 

 Οι δράσεις για τον πολιτισμό είναι πολύ σημαντικές στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οι άξονες της πολιτικής αφορούν την αξιοποίηση της πληροφορικής, της τηλεματικής και των πολυμέσων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (τεκμηρίωση μνημείων, εγγράφων), την προβολή και οικονομική αξιοποίηση του ελληνικού πολιτιστικού περιεχομένου, τη στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την ενθάρρυνση χρήσης νέων τρόπων έκφρασης, την ενίσχυση και καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας στο νέο περιβάλλον παγκοσμιοποίησης, καθώς και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για ουσιαστική επαφή με την ομογένεια (πληροφόρηση, διδασκαλία της γλώσσας, κοινές πρωτοβουλίες) και τη διαφύλαξη της ελληνικής ταυτότητας στην ψηφιακή εποχή. 

 Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Κοινωνία της Πληροφορίας

 Ο τρόπος και η ίδια η έννοια της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας αλλάζουν ριζικά με την ανάπτυξη της ψηφιακής συνδρομητικής τηλεόρασης, τον πολλαπλασιασμό των καναλιών και τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας, το Ιnternet, τις ηλεκτρονικές εφημερίδες, την ανταλλαγή πληροφοριών στο δίκτυο και την ανοιχτή πρόσβαση. Η πολιτεία δημιουργεί ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο ενθαρρύνει τις επιχειρηματικές δράσεις σε περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα διαφυλάσσει την πολυφωνία και την ελεύθερη έκφραση, και διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνονται οι νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις για την ανάπτυξη συνδρομητικών υπηρεσιών και ενδυναμώνεται ο ρόλος και η λειτουργία ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών. 

 Ισότιμη συμμετοχή των περιφερειών στον παγκόσμιο χώρο

 Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας συνιστούν πρόκληση αξιοποίησης των ευκαιριών της νέας τεχνολογίας για μία ισόρροπη ανάπτυξη. Με προϋπόθεση την καθολική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών και ραδιοτηλεοπτική κάλυψη, άξονες δράσης είναι η ενίσχυση της υποδομής επικοινωνιών, η προώθηση νέων τηλε-υπηρεσιών (εργασίας, ιατρικής, εκπαίδευσης, συναλλαγών), η ενίσχυση τοπικών εταιριών (πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, εκπαίδευσης), η επιτόπια εξυπηρέτηση πολιτών (ηλεκτρονικά κέντρα μοναδικής εξυπηρέτησης), η ενθάρρυνση της χρήσης τραπεζών πληροφοριών, και η τοπική εφαρμογή κεντρικά σχεδιασμένων πρωτοβουλιών (π.χ. δασολόγιο, κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο). Η υλοποίηση των δράσεων θα γίνει με την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών και με προσήλωση στις τοπικές ιδιαιτερότητες.

 Ανάπτυξη της εθνικής τηλεπικοινωνιακής υποδομής 

 Η εθνική τηλεπικοινωνιακή υποδομή αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Κοινωνίας της Πληροφορίας και η ανάπτυξή της θα καταστήσει δυνατή τη γρήγορη, φιλική και με χαμηλό κόστος αποθήκευση, διακίνηση και επεξεργασία της ψηφιακοποιημένης πληροφορίας. Για την ευρεία παροχή προηγμένων τηλεπικοινωνιακών και οπτικό-ακουστικών υπηρεσιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε εύλογο κόστος, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα επενδυτικά προγράμματα του ΟΤΕ και άλλων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, και η προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου στο περιβάλλον της τεχνολογικής σύγκλισης. Για τη δημιουργία αυτού του πλαισίου, η πολιτεία λαμβάνει πρωτοβουλίες για την κοστολόγηση, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή της καθολικής υπηρεσίας, καθώς και για τη διατύπωση κανόνων ανταγωνισμού (ως προς τη διασύνδεση, αριθμοδότηση, αδειοδότηση και διαχείριση φάσματος) και τον έλεγχο εφαρμογής τους στις απελευθερωμένες τηλεπικοινωνίες.

 Προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, δημοκρατικός έλεγχος 

 Η μεταλλαγή που επιφέρει η τεχνολογία θέτει σε δοκιμασία την επάρκεια του ισχύοντος δικαίου και απαιτεί τον αναπροσανατολισμό του από τους θεσμούς της βιομηχανικής κοινωνίας σε αυτούς της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Οι νομοθετικές και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί ή βρίσκονται σε επεξεργασία καλύπτουν ευρύ φάσμα: την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών (πρόσβαση στην πληροφόρηση, στις πληροφορίες του δημοσίου τομέα, προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα), την προστασία δικαιωμάτων των καταναλωτών, ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας (συγγραφικά δικαιώματα, ψηφιακή αξιοποίηση των έργων), νομικά θέματα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές (εγκυρότητα συναλλαγών, αναγνώριση ψηφιακής υπογραφής, πλαίσιο κρυπτογράφησης), εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία για την τηλε-εργασία, όπως και ποινικά ζητήματα (εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, αθέμιτο περιεχόμενο στο Ιnternet, προστασία ανηλίκων). 

 Από τον στόχο στο αποτέλεσμα: Πώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης 

 Για την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων, προβλέπονται παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα: οργανωτικές (αναδιοργάνωση των υπηρεσιών πληροφορικής στον δημόσιο τομέα, βελτίωση του νομικού πλαισίου για δημόσια έργα πληροφορικής), ρυθμιστικές (ενίσχυση των κανονιστικών οργάνων, επανεξέταση μηχανισμών στήριξης, βελτίωση των διαδικασιών αξιολόγησης), και παρεμβάσεις για επιτελικό σχεδιασμό και παρακολούθηση (Κυβερνητική Επιτροπή για την Κοινωνία της Πληροφορίας υπό τον Πρωθυπουργό, δημιουργία διυπουργικής ομάδας εργασίας για τακτικό έλεγχο έργου, σύσταση Συμβουλίου Πληροφορικής με εκπροσώπους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα). Δεδομένου ότι μεσοπρόθεσμα η χρηματοδότηση δράσεων προβλέπεται να γίνει στο πλαίσιο του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, θα είναι καθοριστική η δημιουργία του κατάλληλου μηχανισμού σχεδίασης και υλοποίησης. Τέλος για τη βελτίωση της γνωστικής βάσης για τη λήψη αποφάσεων προβλέπεται η δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας. 

 Η μορφή που θα πάρει η Κοινωνία της Πληροφορίας θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Για την ενεργοποίησή τους προγραμματίζεται εκστρατεία ενημέρωσης στη διάρκεια του "Έτους για την Κοινωνία της Πληροφορίας" το 1999/ 2000, με χρήση όλων των μέσων επικοινωνίας (ημερίδες, παρουσιάσεις, φόρουμ διαλόγου στο Internet) και τη συμμετοχή φορέων που εκπροσωπούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες του κλάδου, καθώς και των άλλων κοινωνικών εταίρων.
 

Επιστροφή

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΠΑΣΟΚ