ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ '99
   
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
 
2000  
ΙΣΤΟΡΙΚΟ  
ΙΔΡΥΤΗΣ  
ΠΡΟΕΔΡΟΣ  
 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ  
 
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ  
 
Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ  
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  
download  
links  
   
Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ

 

Συνεδριάσεις Κεντρική Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
10 Ioυλίου1999

ΠΑΣΟΚ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

 

ΣΤΗΝ 3η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 1999

 

                    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των εργασιών της 3ης Συνόδου της Κ.Ε. του Κινήματος, στη δευτερολογία του είπε τα εξής:

 

                    «Συντρόφισσες και σύντροφοι, κλείνοντας τη συζήτηση αυτές τις δύο μέρες, πρώτα απ' όλα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που μίλησαν για τη συνεισφορά τους σ' αυτή τη συζήτηση, που πιστεύω ότι υπήρξε δημιουργική, υπήρχαν πάρα πολλές ιδέες και υπήρξε και χρήσιμη για να σηματοδοτήσουμε την κοινή πορεία μας.

 

                    Η συζήτηση έδειξε ότι όλοι διακατέχονται από ανησυχία για την πορεία μας, αλλά ταυτόχρονα και από τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε αποφασιστικά και πως η νίκη θα είναι δική μας, αν ακολουθήσουμε τα όσα συζητήσαμε και συμφωνούμε σήμερα.

 

                    Πριν μπω σε ορισμένα θέματα, θα ήθελα να αναφέρω και εγώ ότι η Ελλάδα γνώρισε μία επιτυχία χθες με την επιλογή της Αννας Διαμαντοπούλου ως Επιτρόπου για θέματα Απασχόλησης και υπεύθυνης για το Κοινωνικό Ταμείο. Οπως γνωρίζετε, είχε η Ελλάδα με τη Βάσω Παπανδρέου παλιά την ίδια αρμοδιότητα περίπου για την Απασχόληση και το Κοινωνικό Ταμείο.

 

                    Η Βάσω με τη δουλειά της τότε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέδειξε αυτό το θέμα που ήταν εκείνα τα χρόνια ακόμη ένα μεσαίο θέμα ως κύριο θέμα. Εδειξε ότι η απασχόληση είναι από τα σημαντικά θέματα που πρέπει να απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Επιτροπή. Αυτή η σκέψη διήνυσε από τότε αρκετό δρόμο και σήμερα η Απασχόληση αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

                    Και αποτελεί όντως κύριο θέμα, διότι έλαβε χώρα και ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο για την Απασχόληση. Και έκτοτε κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολείται με την Απασχόληση. Προβλέπονται δε μέχρι το τέλος του χρόνου, άλλα και τον επόμενο χρόνο, νέες συζητήσεις στο ανώτατο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Απασχόληση.

 

                    Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τις απόψεις της, να επισημάνει την ανάγκη της κοινωνικής Ευρώπης και να επισημάνει επίσης την ανάγκη πως όλα αυτά τα οποία υπάρχουν στις Συνθήκες, πρέπει επιτέλους να γίνουν πράξη. Και πιστεύω ότι μπορούμε και να συγχαρούμε και να ευχηθούμε στο μέλος μας την Αννα, καλή επιτυχία στη δουλειά της.

 

                    Συντρόφισσες και σύντροφοι, από τα σημεία που συζητήθηκαν, θέλω να σταθώ σε δύο:

                    * Ενα ερώτημα το οποίο πλανήθηκε από μερικούς συντρόφους και μερικές συντρόφισσες ήταν αν ακολουθούμε σωστά μία σοσιαλιστική πολιτική. Το ερώτημα π.χ. μήπως θα ηττηθεί η σοσιαλιστική προοπτική εφαρμόζοντας αυτή την πολιτική ή ότι χρειάζεται ένας νέος κοινωνικός ριζοσπαστισμός ή μία εθνική κοινωνική αναγέννηση.

 

                    Συντρόφισσες και σύντροφοι, θα κάνω πρώτα μία διαπίστωση: Αν κοιτάξει κανείς από το Βορρά στο Νότο της Ευρώπης, από τη Σουηδία μέχρι την Πορτογαλία και από την Φινλανδία μέχρι την Ιταλία, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν σοσιαλιστικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και λίγο ως πολύ με διαφοροποιήσεις, αλλά μέσα στο ίδιο πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής εντάσσονται.

 

                    Και εμείς εδώ, δεν βρήκαμε κάτι το οποίο ήταν πρωτόγνωρο στον κόσμο. Δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Αυτό το γενικό πλαίσιο ακολουθούμε και την επιτυχία την οποία είχαμε αυτά τα χρόνια απ' το '93 μέχρι τώρα, την οφείλουμε σ' αυτό το γενικό πλαίσιο.

 

                    Δεν είναι αλήθεια ότι εδώ το ΠΑΣΟΚ βρήκε μία πολιτική εκτός σοσιαλιστικού χώρου. Είναι μία πολιτική που εντάσσεται στον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο. Και εγώ καλώ όσους συντρόφους και συντρόφισσες έχουν αμφιβολίες, επειδή υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα σοσιαλιστικά κόμματα, να κοιτάξουν την οικονομική και κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

 

                    Θα διαπιστώσουν ότι στις γενικές κατευθύνσεις, γιατί υπάρχουν ιδιαιτερότητες από χώρα σε χώρα, δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Γιατί η βασική σκέψη είναι ότι θέλουμε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Η βασική σκέψη είναι ότι θέλουμε τα μέσα για την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική αλληλεγγύη.

 

                    Δεν γίνεται, συντρόφισσες και σύντροφοι, χωρίς να έχουμε τα μέσα, η πολιτική. Δεν γίνεται με λόγια. Δεν γίνεται με δανεισμούς. Δεν γίνεται με υπερχρεώσεις. Δεν γίνεται με φθίνουσα πολιτική. Και ας έχουμε κάποτε την ειλικρίνεια να ρωτήσουμε τον εαυτό μας, δεν ήταν η Ελλάδα κάποτε και πριν από την Πορτογαλία, δεν ήταν και πριν από την Ιρλανδία στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

 

                    Και γιατί διολίσθησε μία πορεία σε κατωφέρεια; Γιατί βρέθηκε τελευταία στην ουρά; Βρέθηκε τελευταία στην ουρά, γιατί απλούστατα δεν θελήσαμε να κάνουμε συνείδηση το γεγονός ότι κάποτε χρειάζονται θυσίες και μόνο εμείς, ένα Κόμμα που έχει ευθύνη στο λαό, είναι έτοιμο να οδηγήσει το λαό σε θυσίες. Οι άλλοι κοροϊδεύουν, γιατί οι άλλοι θέλουν να αρπάξουν κέρδη και ας γίνει ότι γίνει. Εμείς θέλουμε όλο το λαό μαζί μας και γι’ αυτό εφαρμόζουμε αυτή την πολιτική.

         

                    Και από εκεί και πέρα, εγώ θα ήθελα να ρωτήσω, τί είναι αυτός ο νέος κοινωνικός ριζοσπαστισμός; Ποιό είναι το περιεχόμενό του; Ποιά είναι τα άλλα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία προτείνουν απέναντι σ’ αυτή την πολιτική; Ωραίες φόρμουλες, χωρίς περιεχόμενο. Αλλά θέλω να σας επισημάνω ότι οι ωραίες φόρμουλες και οι μύθοι που δημιουργούμε, έχουν πολλές φορές αρνητικές συνέπειες.

 

                    Γιατί οι μύθοι αυτοί παραπλανούν και εμείς έχουμε υποχρέωση ειλικρίνειας. Να δείξουμε ότι χωρίς δυσκολία δεν ανεβαίνουμε το βουνό. Αλλά εμείς, επειδή θέλουμε το λαό μπροστά, θα κάνουμε αυτή τη δύσκολη πορεία, την κάνουμε ήδη αυτήν τη δύσκολη πορεία. Και έχουμε την υποχρέωση να αναπτύσσουμε, να εξηγούμε, να συγκεκριμενοποιούμε την πολιτική μας, να αφήσουμε πίσω τις ωραίες φόρμουλες.

 

                    * Επειδή άκουσα μέσα στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης και πάλι κάποια κριτική και κάποια διαφορετική στάση, απέναντι στην πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας, «ανεχτήκαμε» -σημείωσα μια φράση- «τους βομβαρδισμούς», θα ήθελα να πω τα εξής:

 

                    Δεν κατάλαβα, τι προτείνουν οι σύντροφοι αυτοί που είπαν ότι «ανεχθήκαμε τους βομβαρδισμούς»; Τι θα κάναμε δηλαδή; Θα μπαίναμε εμείς στη Γιουγκοσλαβία;

 

                    Κάπου φαίνεται όμως, ότι ξεχνούν τις δυσκολίες, ξεχνούν τις διεθνείς συγκυρίες. Πρόκειται την επομένη Τρίτη, κατά πάσα πιθανότητα, να αφιχθούν στο Λιτόχωρο, όπως παλιά οι Αμερικανοί στρατιώτες για την ειρηνευτική δύναμη, οι Ρώσοι στρατιώτες για την ειρηνευτική δύναμη. Πρόκειται για μια απόφαση που πήραμε στο επιτελείο της κυβέρνησης.

 

                    Εγώ σας ρωτώ, νομίζετε ότι ήταν μια εύκολη απόφαση; Δεν διαβάσατε τις εφημερίδες, τις τελευταίες μέρες, εάν ήταν δυνατόν στους Ρώσους να πάνε από άλλες χώρες, ναι ή όχι;

 

                    Εμείς όμως είπαμε, «ναι», γιατί θέλουμε την ειρήνη και θέλουμε στην υπόθεση της ειρήνης να συνεργασθούν όλοι. Γι’ αυτό και δεν δέχομαι αυτές τις εύκολες απόψεις και τις ωραίες φόρμουλες περί «άλλων δρόμων». Οι δρόμοι που πορευόμαστε, είναι δρόμοι για την Ελλάδα. Και το δείξαμε και με την επιλογή, που τη μάχονται μερικοί, της Θεσσαλονίκης, για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

 

                    * Κλείνω σύντροφοι αυτό το πρώτο θέμα, λέγοντας το εξής: Είπαν πριν ο σύντροφος Πάγκαλος, η συντρόφισα Παπανδρέου και ο σύντροφος Τσοχατζόπουλος ότι χρειάζονται νέοι προσδιορισμοί και συμφωνώ απόλυτα.

 

                    Κάθε όραμα δεν είναι αμετακίνητο. Εμείς δεν είμαστε δογματικοί, δεν έχουμε δόγματα. Ολα αυτά πρέπει να τα δουλεύουμε και ο χαρακτηρισμός της δικής μας ιδεολογίας είναι ότι τίποτε δεν μπορεί να παραμένει σταθερό, πέρα από τις βασικές αξίες που είναι: η δημοκρατία, η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική αλληλεγγύη, η ισότητα, ο άνθρωπος.

 

                    Αλλά αυτές τις βασικές αξίες, τις εφαρμόζουμε ή τις λαμβάνουμε υπόψη μας κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Και αυτούς τους διαφορετικούς τρόπους πρέπει να τους αναζητήσουμε. Γι'αυτό και στην εισήγησή μου ανέφερα ότι, πέρα από τα επιμέρους θέματα, θα πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση για το πρόγραμμά μας της επόμενης τετραετίας.

 

                    Εχουμε ήδη κάνει δουλειά, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη. Και βεβαίως είμαι σύμφωνος ότι πρέπει να γίνουν όλες αυτές οι διεργασίες. Θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο, για να εμπλουτίσουμε την πολιτική μας με νέες  επιμέρους πολιτικές, να εξετάσουμε πτυχές, να την κατευθύνουμε σε δρόμους που θα μας οδηγήσουν πιο αποτελεσματικά στη δικαιότερη κοινωνία.

 

                    Το ότι έχουμε σήμερα μια άποψη, δεν σημαίνει ότι την άποψη αυτή δεν την επανεξετάζουμε. Αλλά εμείς λέμε: Θα σταθούμε σταθερά στις επιλογές που έχουμε θέσει, θα προχωρήσουμε αταλάντευτα και ταυτόχρονα θα ξεκινήσουμε και θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες μιας συνεχούς επανεξέτασης και συνεχούς επαναπροσδιορισμού, όπως αρμόζει σε ένα Κόμμα, που είναι Κόμμα μεταρρύθμισης και αλλαγής. Μεταρρύθμιση και αλλαγή σημαίνει ότι δεν σταματάμε ποτέ. Και αυτό είναι το μεγάλο μας προτέρημα, το μεγάλο μας πλεονέκτημα, απέναντι στη συντηρητική παράταξη.

 

                    * Συντρόφισες και σύντροφοι, θα έρθω τώρα σε ένα δεύτερο ερώτημα που τέθηκε, υπάρχει πρόβλημα; Γιατί είπαν μερικοί ότι έτσι όπως μιλάτε φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Νομίζω ότι όποιος διάβασε την εισήγησή μου, θα διαπίστωσε πολύ εύκολα ότι δέχομαι πως υπάρχει πρόβλημα σε πολλές πτυχές της πολιτικής. Σε πτυχές που αφορούν τις σχέσεις με τον πολίτη σε όλους τους τομείς της ζωής του, (αναφέρθηκα στην καθημερινότητα), σε πτυχές της πολιτικής που αφορούν ορισμένες ομάδες, (μίλησα για ομάδες που αισθάνονται ανασφάλεια).

 

                    * Και δεν μίλησα για ένα θέμα το οποίο δεν ήθελα να θίξω στην εισήγηση: Υπάρχει πρόβλημα για το πώς προσεγγίζουμε τους πολιτικούς  στόχους μας, εάν τους προσεγγίζουμε αρνητικά ή θετικά και το πώς εργαζόμαστε για τους στόχους αυτούς.

 

                    Και θα ήθελα να κάνω μια συμπλήρωση. Θα ήθελα να κάνω μια συμπλήρωση γιατί θα ήθελα να είμαι ειλικρινής και να μην συγκαλύπτω. Οταν έγιναν οι μαθητικές κινητοποιήσεις, παρατήρησα ότι σε κάποια περιοχή υπήρχε αυξημένος αριθμός σε σχέση με άλλες περιοχές.

 

                    Παρακάλεσα τότε το σύντροφο Παπαδόπουλο να ενδιαφερθεί και να συζητήσει με τους συντρόφους εκεί της περιοχής. Ο σύντροφος Παπαδόπουλος με πληροφόρησε ότι οι σύντροφοι της περιοχής του είπαν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτε, γιατί όλη αυτή η κινητοποίηση είναι δικαιολογημένη. Εγώ τους διεμήνυσα ότι πρέπει να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και του Κινήματος.

 

                    * Ηρθε μετά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και στην ίδια περιοχή υπήρχε πάλι κινητοποίηση κατά του ΝΑΤΟ, κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν χρειάστηκε νέα επαφή με τους συντρόφους εκεί, γιατί φαινόταν ήδη από τον Τύπο ότι διάφοροι σύντροφοι συμμετείχαν και πρωταγωνιστικά σ'αυτή την κινητοποίηση.

 

                    Το αστείο δε, είναι ότι έκαναν και μια επίσκεψη στα κεντρικά, στην κυβέρνηση και διαμαρτυρήθηκαν για την πτώση του τουρισμού. Αφού διαμαρτυρήθηκαν για την πτώση του τουρισμού, πήγαν πίσω και την ίδια μέρα παρεμπόδισαν κάποιους τουρίστες να αφιχθούν εκεί, διαμαρτυρόμενοι για το ρόλο των Αάγγλων στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

 

                    Γιατί τα λέω αυτά;Τα λέω γιατί κοιτάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα θα διαπιστώσουμε πάρα πολύ εύκολα ότι εκεί κέρδισαν σε βάρος μας η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα τα μεγαλύτερα ποσοστά.

 

                    Εάν θέλουμε να έχουμε ένα σταθερό αποτέλεσμα,μια σταθερή πορεία,μία πορεία νίκης, δεν γίνεται ο καθένας να διαλέγει το δικό του δρόμο και να συναρτά το δικό του δρόμο με τις τοπικές του απηχήσεις ή τις τοπικές συνθήκες και έτσι να έχει και την «πίττα ολόκληρη» (τον τοπικό του κύκλο) και το «σκύλο χορτάτο»( την σφραγίδα ότι εκπροσωπεί το Κίνημα, την Κυβέρνηση και όποιον άλλον).

 

                    Αυτό εννοώ λέγοντας, πώς προσεγγίζουμε την πολιτική. Και την πολιτική πρέπει να την προσεγγίζουμε ενιαία, μαζί. Παίρνονται αποφάσεις και όταν παίρνονται αποφάσεις πρέπει να τις εφαρμόζουμε. Και ασφαλώς συμβάλλει το πώς εργαζόμαστε για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου -το είπαν πολλοί σύντροφοι- αν εργαζόμαστε με αλαζονεία,αν εργαζόμαστε μέσα από μηχανισμούς πελατειακούς, αν βλέπουμε την όλη διαδικασία της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, ως μία διαδικασία απλώς προσωπικής εξυπηρέτησης.

 

                    Γιατί εγώ ακόμα εκπλήσσομαι, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ως Πρωθυπουργός, ότι υπάρχουν θύλακες μέσα στο δικό μας χώρο, οι οποίοι επιμένουν ότι πρέπει να γίνουν διορισμοί συγγενών και παιδιών και αν δεν γίνονται διορισμοί συγγενών και παιδιών, τότε υπάρχει καθυτέρηση στην προσφορά εργασίας είτε και διαμαρτυρία. Ευτυχώς τώρα τα καταργούμε αυτά και νομοθετικά. Είναι, όμως, αυτή μία σοσιαλιστική στάση; Η είναι -θα έλεγα εγώ- μια σοσιαλιστική στάση, η οποία εκφράζεται από κάποιον σύντροφο συνδικαλιστή, που είπε στην Ολυμπιακή, σε κάποιους επιβάτες «αν δεν ταλαιπωρήσουμε, πώς θα περάσουμε τις απόψεις μας»;

 

                    Εμείς πρέπει να έχουμε μία άλλη στάση ευθύνης απέναντι στα προβλήματα. Και ασφαλώς όταν υπάρχουν προβλήματα και διαφορές ανάμεσα στους εργαζόμενους και την εργοδοσία κλπ. να συζητιούνται, να τίθενται, αλλά δεν γίνεται να έχουμε κάποιους σε ομηρία.

 

                    Για να κλείσω αυτό το δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο -όπως είπα- δεν έθιξα στην εισήγηση, γιατί δεν ήθελα να το υπερτονίσω ή να το τονίσω, αλλά επειδή συζητήθηκε εδώ, θεώρησα υποχρέωσή μου να το αναφέρω.Θέλω να πω: Εχουμε τους στόχους, έχουμε την πολιτική,έχουμε τις αποφάσεις του Κόμματος για να νικήσουμε στις εκλογές. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί γροθιά. Γι' αυτό γίνονται οι συζητήσεις. Και όταν παίρνονται οι αποφάσεις και εκείνοι οι οποίοι δεν είναι αυτής της άποψης πρεπει να δουλεύουν στον κοινό στόχο. Αυτή είναι η δημοκρατία. Και πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι 'έχουμε προχωρήσει τη δημοκρατία στο Κόμμα. Και να την προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο.

 

                    * Είπαν κάποιοι σύντροφοι ότι έχω ευθύνη να αναλάβω εγώ. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό: Εχω ευθύνη, είμαι ο επικεφαλής και έχω ευθύνη χωρίς περιορισμούς, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ευθύνη μου. Δεν τελειώνει όμως το θέμα εδώ. Ευθύνη έχει και ο καθένας μας χωριστά, ευθύνη έχουμε και όλοι μαζί. Δεν υπάρχει κανείς ανεύθυνος στο Κόμμα και κανείς ανεύθυνος στα Οργανα.

 

                    Αυτό το Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν μπορεί να έχει ανευθύνους στις τάξεις του. Και επειδή δεν μπορεί να έχει ανευθύνους στις τάξεις του γι' αυτό και η εφαρμογή της πολιτικής είναι προπαντός δικό μου χρέος, αλλά είναι και χρέος όλων μας. Και αυτό το χρέος πρέπει να επιτελούμε όλοι μαζί.

 

                    * Ας έρθω και σε ένα άλλο θέμα, το οποίο έθιξε χθες ο σύντροφος Καψής.Και έρχομαι σ' αυτό το θέμα, διότι ο σύντροφος Καψής, με τον τρόπο που το έθεσε, το έθεσε με μία διαδικασία ή με μία τοποθέτηση, η οποία δημιουργεί προβλήματα σε όλο το χώρο μας.

 

                    Ηδη αναφέρθηκε ότι υπάρχουν «κύκλοι, αρπαχτές, απάτες, μίζες στο ΠΑΣΟΚ». Εγώ δεν τα δέχομαι αυτά, αλλά θα πω: Πρώτα απ' όλα θέλω να τονίσω, για να το ξέρουμε όλοι μας, αλλά ιδίως ο Ελληνικός λαός, ότι εμείς έχουμε κάνει μια σημαντική, ουσιαστική προσπάθεια στην κατεύθυνση να περιορισθούν οι διαδικασίες διαφθοράς. Οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων -γιατί η αντικειμενικοποίηση είναι μια διαδικασία περιορισμού αυθαιρεσίας και διαφθοράς- ήταν ένα μεγάλο βήμα. Και η προσπαθειά μας, ακριβώς, έγκειται, με την μηχαοργάνωση παντού, να περιορίσουμε τη δυνατότητα του οποιουδήποτε να εκμεταλλεύεται, να εισπράττει.

 

                    Οπως επίσης και οι διαδικασίες που προχωρήσαμε με το νόμο 2190 και τις προσλήψεις. Εγώ δεν ξέρω να μπορεί να προσληφθεί υπάλληλος στο ΙΚΑ έναντι 5.000.000. Και θα ήθελα να ακούσω πολύ το σύντροφο Καψή να πει πού ακριβώς προσλήφθηκε αυτός ο υπάλληλος του ΙΚΑ, όταν υπάρχει η διαδικασία του νόμου 2190 και του ΑΣΕΠ που δεν προβλέπει προσλήψεις, παρά μέσα από διαγωνισμούς. Υπάρχει κάτι φαύλο στο διαγωνισμό;

 

                    Αλλά και το τελευταίο σημείο μου είναι και το κύριο.Οταν έγινε μία συζήτηση προ καιρού στην Βουλή είπα στον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, όποια στοιχεία έχει, να τα καταθέσει αμέσως στον Εισαγγελέα.Και αυτό θα πω και στο σύντροφό μας.Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να έχει στοιχεία και να τα κατακρατεί και να λέει «αν με καλέσετε, θα σας τα πω».

 

                    Εγώ δίνω εντολή στο σύντροφο Καψή να πάει αμέσως στον Εισαγγελέα.  Και να δώσει ό,τι στοιχεία έχει για οποιονδήποτε, χωρίς εξαίρεση και χωρίς περιορισμό. Εμείς είμαστε ένα Κόμμα που παλεύουμε τη διαφθορά. Και συνένοχος συγκάλυψης δεν θα γίνει κανείς εδώ. Οποιος θέλει να συγκαλύπτει, δεν έχει θέση εδώ.

 

                    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

                    Να φύγω από αυτό το δυσάρεστο θέμα, αλλά θέλω να πω ότι αισθάνθηκα την ανάγκη να απαντήσω. Γιατί αν έφευγα από αυτή την αίθουσα χωρίς ν' απαντήσω, αύριο οι τίτλοι των εφημερίδων θα ήταν "τα ακούσαμε αυτά, δεν πήραμε θέση και δεν ενδιαφερόμαστε". Ενώ ενδιαφερόμαστε πολύ.

 

                    Αλλά δεν πρέπει να ενδιαφέρεται ένας μόνο. Ο καθένας από μας πρέπει να ενδιαφέρεται. Και ο καθένας πρέπει να έχει το θάρρος να λέει αυτό που ξέρει. Και να καταγγέλλει αυτό που ξέρει. Γιατί η σιωπή είναι που δημιουργεί αυτά τα δίκτυα. Και σιωπή δεν πρέπει να ανεχόμαστε.

 

                    Σύντροφοι και συντρόφισσες,

                    Οπως σωστά ειπώθηκε από προηγούμενους ομιλητές, εμείς έχουμε ένα ανοιχτό μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία. Και πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη στρατηγική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Οπως όμως είπα στην εισήγησή μου, πρέπει και απέναντι στους ψηφοφόρους άλλων χώρων, να τους εξηγήσουμε την πολιτική μας.

 

                    * Εχουμε ένα μεγάλο καθήκον ενημέρωσης. Κι αυτό είναι ένα από τα κεντρικά στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να προσέξουμε τους επόμενους μήνες. Για τη δουλειά μας μίλησα, δεν θα επανέλθω.

 

                    * Εχουμε εντοπίσει μια σειρά από τομείς, π.χ. τους τομείς της υγείας, της παιδείας, της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Εχουμε πει ότι στην προσπάθειά μας θα πρέπει να προσέξουμε τον πολίτη, την καθημερινότητα.

 

                    * Εχουμε πει ότι θα πρέπει να προσέξουμε τους κοινωνικούς χώρους, όπου υπάρχει ανασφάλεια, ότι θα πρέπει να δουλέψουμε το νέο σχέδιο, το πρόγραμμά μας. Και θα πρέπει να επεξεργασθούμε και το όραμά μας.

 

                    * Πιστεύω ότι αυτή η Κεντρική Επιτροπή ήταν μια σημαντική Κεντρική Επιτροπή, που ο καθένας είχε τη δυνατότητα να εκθέσει τις απόψεις του. Και οι αποφάσεις τις οποίες θα πάρουμε, θα είναι αποφάσεις που πιστεύω θα εκφράζουν -ελπίζω- όλους στην προσπάθεια να δώσουμε μια νέα δυναμική στο Κίνημά μας.

 

                    * Γι' αυτό και θέλω να σας παρακαλέσω και θέλω να σας καλέσω όταν φύγουμε από αυτή την αίθουσα, να σταματήσει η εσωστρέφεια, η συζήτηση πώς, τι έγινε εδώ, ή οι διάφορες ερμηνείες και η επαναφορά όλων των εσωτερικών μας τριβών, πάλι στη δημοσιότητα.

 

                    * Πολλοί σύντροφοι είπαν (τελευταίος ο σύντροφος Τσοχατζόπουλος που μίλησε) ότι η εσωστρέφεια στο Κόμμα είναι αντιπαθητική στην κοινή γνώμη. Η κοινή γνώμη την καταδικάζει. Και την καταδικάζει, γιατί νομίζει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τα σημαντικά. Θα έρθουν όμως πολλοί καλοθελητές, που θα θελήσουν να αναμοχλεύσουν όλες αυτές τις συζητήσεις, να τις φέρουν πάλι στο προσκήνιο.

 

                    Και θέλω να σας προειδοποιήσω και να σας επισημάνω ότι δεν είναι μονάχα από περιέργεια, δεν είναι μονάχα από ενδιαφέρον που γίνεται αυτή η προσπάθεια.

 

                    Γίνεται και με συγκεκριμένο πολιτικό σκοπό. Θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ μίζερο, θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ εσωστρεφές και γι' αυτό ένα ΠΑΣΟΚ που εύκολα μπορεί να υποταχθεί και να καθοδηγηθεί.

 

                    Και εμείς επειδή θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που δεν υποτάσσεται, δεν καθοδηγείται, δεν έχει μιζέρια αλλά έχει προοπτική, πρέπει να πούμε σαφώς όχι στη μικροπολιτική.

 

                    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

 

                    Είπα και στην εισήγησή μου να προχωρήσουμε ενωμένοι. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Με αίσθηση σιγουριάς, με αυτοπεποίθηση. Η ηττοπάθεια και η μιζέρια ανήκει μόνο σε εκείνους, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις καρέκλες της εξουσίας. Αυτοί ανησυχούν, αν τις χάσουν.

 

                    Εμείς οι οποίοι έχουμε πίστη σε ορισμένες αρχές, εμείς οι οποίοι θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την κοινωνία, εμείς οι οποίοι έχουμε ένα όραμα και βρισκόμαστε όλοι εδώ, ακριβώς για να πραγματοποιήσουμε αυτό το όραμα, έχουμε τη θέληση για τη νίκη.

 

                    Εχουμε πίστη σ' αυτό που κάνουμε. Κι αν έχουμε τη θέληση για τη νίκη και πίστη σ' αυτό που κάνουμε, θα νικήσουμε. Και θα νικήσουμε στις εκλογές του 2000 με τις αποφάσεις μας, με τη δραστηριοποίησή μας, με την κινητοποίησή μας.

 

 

                    Γιατί, για μας, το πρωταρχικό είναι μια άλλη Ελλάδα.

 

                    ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ.

 

                    ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ.

         

                    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ!»

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΠΑΣΟΚ