Bändissä
Rumpujen virittäminen

Virvelin alakalvo viritetään korkeammalle kuin yläkalvo. Vireen voi kontrolloida peittämällä kämmenellä toisen kalvon ja lyömällä kapulalla viritettävvän kalvoon. Virvelin mattokoneisto on irtikytkettynä virityksen ajan.

Bassorummusta saa sopivan kiristämällä lyöntipuolen (=taka)kalvoa sen verran, että rypyt juuri ja juuri häviävät kalvon reunoilta. Etukalvon voi jättää kokonaan pois, virittää kuten takakalvon tai leikata siihen pyöreän reiän.

Tomien ala- ja yläkalvot kannattaa virittää samalle korkeudelle siten, että rumpu soisi mahdollisimman hyvin. Jos rumpu soi liikaa, sitä voi vaimentaa päältäpäin teippaamalla noin 12x8 cm:n kokoisen kolmi-nelinkertaisen pumpulikangaspalan sellaiseen kohtaan, johon ei lyödä. Virvelin voi vaimentaa samoin.

Tomien keskinäinen vire on hyvin tärkeä. Jos käytetään kolmea tomia - pikkutomi, keskitomi, isotomi - viritä isotomi matalaksi, kuitenkin niin, että se vielä soi, keskitomi kvartin ylöspäin (Soihdut sammuu -laulu alkaa kvartti-intervallilla) ja pikkutomi keskitomista joko pienen tai suuren terssin ylöspäin (pieni terssi Taivas on sininen ja valkoinen, suuri terssi Ukko Nooa).

Rumpujen virittäminen ja huolto kirjasta Eira kasper-Raija Lampila - Riitta tikkanen: Koulun musiikki 8-9