Bändissä
Miksaus

 

Äänenmuokkaus, tehosteet (efektit)

Ääntä muokkaavat laitteet voidaan jakaa kolmeen ryhmään. Efektit, jotka muuttavat:

(1) aikaa (kaiku- ja viivelaitteet, exiter),

(2) äänen voimakkuutta (kompressori, limitteri, ekspanderi) tai

(3) taajuusvastetta(korjain).

 

Kaiku- ja viivelaitteet

Laululaitteet kaipaavat tuekseen kaikulaitetta. Mikrofonia pidetään yleensä aivan suun edessä, jolloin huoneen oma akustiikka ei välity vahvistettavaksi, ääni kuulostaa kuivalta.

Sähkökitarassa käytetään paljon erilaisia efektilaitteita.

Erilaisia kaiku- ja viive-efektejä:
 
Reverb on suosittu peruskaiku kaikissa kitaravahvistimissa. Se antaa äänelle syvyyttä, joka on verrattavissa esimerkiksi rappukäytävässä syntyvään kaiuntaan.
Chorus - kuulostaa ikään kuin kuorolta, jossa sävelten pienen pienet korkeuserot yhdistyvät paksuksi äänikudokseksi.
Flanger - poikkeaa edellisestä siinä, että se kuullostaa siltä, kuin kyseinen ääni tulisi "putken suulta tuulen kuljettamana".
Distortion pedal, sustainer ja fuzz-box - saavat aikaan äänenvoimakkuudesta riippumattoman, halutun suuruisen särön.
Wah-wah-pedaali on äänenväriin vaikuttava efekti. Kitaristi voi muuttaa äänensävyä sen avulla. Se korostaa polkimen asennosta riippuen matalia tai korkeita taajuuksia tai jotain siltä väliltä.

 

 

Äänenvoimakkuuden muutosta säätelevät laitteet

Äänenvoimakkuuden - tarkemmin ottaen tässä yhteydessä pitäisi puhua audiosignaalista - vaihtelua pyritään hallitsemään seuraavilla laitteilla.

Kompressori
Kompressori on äänen voimakkuuserojen kaventaja. Kompressori vaimentaa signaalia, mikäli se ylittää tietyn tason, jota kutsutaan kompressiokynnykseksi.
 
Limitteri
Limitteri eli rajoitin on erikoiskompressori. Se ei päästä kynnystasoa lujempaa ääntä lävitse. Käytetään mm. mikserin ja vahvistimen välillä suojaamaan kaiuttimia yllättäviltä äänipiikeiltä tai digitaaliäänityksessä estämään ei-toivottua säröytymistä.
 
Ekspanderi
Ekspanderi vaimentaa signaalia, mikäli se alittaa tietyn tason - näin se on kompression tekninen peilikuva.
 
Noise Gate
Noise Gate eli kohinasalpa sulkee kanavan kokonaan, mikäli signaalin voimakkuus jää säädetyn tason alle. Käytetään estämään esim. rumpujen mikrofonivuotoja.

 

Äänenvärin säätö

Äänenvärin säätöön käytetään ekvalisaattoria eli taajuuskorjainta (EQ). Taajuuskohtainen voimakkuussäädin olisi tarkka nimitys korjaimelle, koska sillä korostetaan tai vaimennetaan eri taajuusalueita ("äänenkorkeuksia"), muokataan taajuusvastetta. Yksinkertaisin korjain on kotistereoiden basso- tai diskanttisäädin. Graafisessa korjaimessa voi olla jopa 30 kaistaa, jolloin taajuuksiin voidaan puuttua terssin välein, yleisimmin kaistaleveys on yksi oktaavi.

Wah-wah -pedal
Kitaristi voi muuttaa äänensävyä wah-wah -pedaalin avulla. Se korostaa polkimen asennosta riippuen matalia tai korkeita taajuuksia tai jotain siltä väliltä. Saundia voidaan muuttaa kuten trumpetisti kuppisordiinollaan. Hyvä pedaalinkäyttöoppitunti on Jimi Hendrixin kappale Voodoo Chile.