Bändissä
Mikrofonityypit

Mikrofoneja on monentyyppisiä. Käyttötarkoituksesta riippuu, minkälainen mikrofoni on tarkoituksenmukaisin.

Dynaaminen mikrofoni
Kondensaattorimikrofoni
Kontaktimikrofoni
Solmiomikrofoni

Mikrofonin suuntakuvio

Mikrofonia valittaessa otetaan huomioon sen suuntakuvio.


Mikrofonityypit

Dynaaminen mikrofoni
Dynaaminen mikrofoni on monikäyttöinen, sitä voi käyttää laulun tai soittimen äänen vahvistamiseen ja äänitykseen. Se kestää pieniä kolhuja ja on melko halpa: muutamasta satasesta pariin tuhanteen markkaan.

Dynaaminen mikki on verraten epäherkkä, mikä on usein eduksi. Se nappaa parhaiten läheltä tulevat äänet, jolloin siihen kanavaan, johon mikki on kytketty, saadaan "pyydystetyksi" esimerkiksi vain laulajan ääni eikä esim. lähellä soittava saksofoni juurikaan vuoda tähän kanavaan. Bändin tasapainoinen miksaus helpottuu.

Dynaamisen mikrofonin epäherkkyys voi kääntyä myös haitaksi: siihen täytyy soittaa ja laulaa verraten läheltä.

Kondensaattorimikrofoni
Kondensaattorimikrofonit ovat erittäin herkkiä, jolloin ääni saadaan vahvistetuksi suurempienkin etäisyyksien päästä. Lisäksi kondensaattorimikit ovat kohinattomia ja toistavat eri korkuisia ääniä tasaisesti. Näiden ominaisuuksien ansiosta niitä käytetäänkin pääasiassa studio-olosuhteissa. Keikka- ja harjoituskäyttöön ne ovat liian särkyväisiä, lisäksi vielä kovin kalliitakin - yleensä ne maksavat useita tuhansia markkoja.

Kontaktimikrofoni
Mm. akustisessa kitarassa ja kontrabassossa käytetään joskus kontaktimikkiä, joka kiinnitetään soittimen kaikukoppaan. Tällainen mikki poimii vain runkoäänet (ja myös soittimen käsittelyäänet), jolloin muu ympäröivä ääni ei vuoda kanavaan vahvistettavaksi. Kontaktimikki on helppokäyttöinen, mutta sen äänestä puuttuu tilantuntu.

Solmiomikrofoni
Solmiomikki eli kotoisammin nappimikki on yleinen teatteri- ja televisiokäytössä, sillä se on huomaamattoman pienikokoinen ja jos siinä vielä on langaton lähetin, vapauttaa se esiintyjän liikkumaan.Musiikkiesityksiin liittyy nykyään olennaisesti liikuntaa, joten niiden äänentoisto on mahdotonta järjestää ilman tällaista mikrofonia.

Pieni mikki kiinnitetään esiintyjän vaatteisiin nipistimellä tai ihoon teipillä.

 

 

Mikrofonin suuntakuvio

Mikrofonit erottaa toisistaan myös niiden suuntakuvio. Se kertoo, minkä muotoiselta alueelta mikrofoni ottaa ääntä. Peruskuvioita on kolme: pallo, hertta ja kahdeksikko. Hertta ottaa ääntä vain yhdestä suunnasta, pallo ympäriltään ja kahdeksikko kahtapuolta. Yleisin bändimikki on hertta.