Hvad er Labyrinten

Labyrinten er en selvejende institution, som under navnet H°jdevang Sogns Ungdomshus blev startet i 1967. Initiativet til at skabe ungdomshuset kom fra en gruppe mennesker med tilknytning til henholdsvis Lions, Rotary og H°jdevangskirken. Formσlet var at skabe et samlingssted for det stigende antal b°rn og unge i omrσdet.

I de f°rste knap 30 σr af husets historie var det disse grupper der sammen med nogle forµldrevalgte reprµsentanter stod for den overordnede styring af huset.

I forbindelse med at der °nskedes °get forµldreindflydelse i de kommunale institutioner i K°benhavns Kommune, µndredes bestyrelsens sammensµtning. Der sidder stadig reprµsentanter for de tre stiftende organisationer i bestyrelsen, dog er der nu et flertal af forµldre i bestyrelsen

I de forl°bne 30 σr har huset vµret brugt til lidt af hvert, blandt andet har man pσ et tidspunkt huset en stor ungdomsklub, vµret filial for det lokale bibliotek, og er i °jeblikket efter en st°rre ombygning igennem de sidste 4 σr h.h.v. skoleinstitution og fritidsklub. For tiden er vi normeret til 54 fritidshjemsb°rn og 25 klubb°rn.

Fysiske rammer

Institutionen er beliggende i et Villaomrσde tµt pσ Amager Fµlled, pσ en hj°rnegrund ud mod Vejlands Alle - R°de Mellemvej. Pσ grunden findes en del trµer, et grµsomrσde med fodboldbane og et gammelt bunkeranlµg. Bygningen som stammer fra 1967, har netop gennemgσet en st°rre ombygning af de °verste 2 etager.

 

I kµlderetagen findes Trµ/metalvµrksted, puderum, musikrum, computer rum, lerrum, garderober, samt depot og fyrrum.

I Stueetagen har klubben til huse i den ene halvdel af huset med h.h.v. k°kken alrum, bar/musikrum, Desuden er der pσ denne etage indrettet bordtennis/billardrum og et teater/danselokale. Pσ 1.sal findes et stort samlingsrum med k°kkenfaciliteter for fritidshjems b°rnene, her spises, spilles spil, ses video, o.s.v. Desuden findes et stort syvµrksted/malevµrksted med muligheder for alt indenfor syning, samt masser af tegne og malemuligheder. Pσ denne etage er der ogsσ kontor og personalerum

 

Back to top

Mσlsµtning

Fra institutionens vedtµgt º 1, stk. 2 og 3:

Det er institutionens formσl at virke som fritidshjem/klub for b°rn i alderen ca. 6 til 14 σr, og medvirke til, at der gives b°rnene de bedste muligheder for at udvikle sig fysisk, socialt og intellektuelt. Institutionen skal sσledes stedse s°ge at skabe de bedst mulige rammer for b°rnenes aktivitet, skabertrang og udvikling, herunder at bibringe b°rnene en begyndende forstσelse for, hvad fµllesskab, samarbejde og sameksistens betyder for menneskers trivsel i samfundet.

Disse formσl skal fremmes gennem et snµvert samarbejde mellem medarbejdere, forµldre og bestyrelse, og der skal lµgges vµgt pσ at bibringe b°rnene sσ alsidige, objektive og relevante pσvirkninger, som det er muligt.

Nogle af de fine ord i ovenstσende formσls paragraffer vil vi udm°nte pσ f°lgende mσder:

 

Intellektuel aktiviteter og udvikling fremmer vi gennem ,

Anvendelse af forskellige spil, lµsning, computer spil, tegning, samtaler om stort og smσt, ved at give b°rnene ret til og interesse for at vµre aktivt ops°gende/nysgerrige og sp°rgende.

 

Fysisk udfoldelse kan hos os blandt andet ske ved at; spille fodbold, rundbold, basketball, klatre i trµer, k°re pσ cykel, danse, lege i puderum, ride, sv°mme, deltage i sportsarrangementer eller ture.

 

Socialisering arbejdes der med ved blandt andet at:

give b°rnene mulighed for selv at l°se hovedparten af de konflikter der naturligt opstσr i et hus med sσ mange b°rn,

indrage dem i beslutninger som angσr dem selv/ alle andre pσ institutionen,

σbne deres °jne for fordelene ved at deltage i sσ mange relationer som muligt,

Ved at g°re opmµrksom pσ fordelene ved trofasthed, µrlighed, loyalitet, som n°dvendige forudsµtninger for venskabers opstσen og vedligeholdelse.

 

 

Trivsel Fµllesskab Samarbejde Sameksistens Respekt og tolerance

Er alt sammen en forudsµtning for at hverdagen i institutionen forl°ber til alles bedste.

 

Back to top

DET DAGLIGE P╞DAGOGISKE ARBEJDE

 

Husets er opbygget med vµrksteder/aktivitetsrum, og b°rnene er ikke opdelt i grupper. De mσ frit vµlge hvor de har lyst til at opholde sig, og hvilke aktiviteter de har lyst til at deltage i. Dog er der indf°rt en regel om at klubb°rnene har deres eget lokale, og at fritterb°rnene har deres.

I nogle af rummene kan man opholde sig alene, medens det i andre ( f.eks trµvµrkstedet) er n°dvendigt at der er en voksen tilstede.

Vi pr°ver at fσ fritidshjemmet og klubben til at fungere som en helhed, og pr°ver ogsσ at opnσ at alle voksne og b°rn kender hinanden.

Det er en temmelig stor omvµltning for de fleste b°rn der kommer fra b°rnehaven, at skulle starte bσde i skole og pσ fritidshjem. I en b°rnehave er man n°dt til at organisere hverdagen pσ en helt anden og fast mσde. Pσ Fritidshjemmet kan dette, blandt andet pσ grund af b°rnenes meget skiftende m°detider, slet ikke lade sig g°re. Som regel finder de nye b°rn dog hurtigt ud af systemet, og det er vores opfattelse at de trives godt med deres nyvundne "frihed".

B°rnenes skolegang er deres arbejde, og vi betragter den tid de tilbringer hos os som deres fritid (med streg under fri).

B°rnene er ofte trµtte efter en lang dag i skolen, og vi mener derfor ikke at det er rigtigt at presse dem ind i bestemte grupper eller aktiviteter om eftermiddagen. Vi s°rger for at alle er klar over de forskellige muligheder der er den enkelte dag, hvad enten det drejer sig om en aktivitet, eller en tur. Herefter er det op til det enkelte barn at vµlge hvordan det har lyst til at tilbringe dagen.

Der er pσ de fleste dage aktiviteter som f.eks fµlles lege, boldspil, en rask lille bordtennis-turnering, silke-maling o.s.v. I vinterhalvσret er der en fast ugentlig sv°mmedag for de b°rn der har badet°j med.

Institutionen har halvpart i en hest som vi rider pσ 2 gange om ugen. Ridning krµver tilmelding, da det foregσr i smσ hold.

Vi tager ikke pσ ture med st°rre hold hvis vi kan undgσ det. Ture giver et st°rre udbytte for deltagerne hvis de foregσr i smσ grupper. Vi har i vores daglige tilrettelµggelse af arbejdet indlagt den mulighed at man altid kan tage afsted med selv en meget lille gruppe b°rn, uden at tingene falder fra hinanden hjemme pσ institutionen. Dette kan lade sig g°re blandt andet fordi huset ikke er gruppeopdelt og fordi b°rnene i h°j grad er selvstµndige/selvhjulpne i deres leg/beskµftigelse. Der er derfor altid mulighed for at rokere med de voksnes "ressourcer". Det er sσledes muligt at gσ fra, hvis der dukker en forµldre op og °nsker en samtale, eller der en situation der krµver lidt ekstra opmµrksomhed.

Turene arrangeres for det meste ud fra de aktuelle °nsker og lyster. Nogle gange kommer der °nske om en tur til f.eks. byggelegepladsen, andre gange er det en voksen som har set eller h°rt om et eller andet "interessant".

Det er afg°rende for os at det er lysten der driver vµrket, bσde for b°rn og voksne. Det giver en langt st°rre glµde i hverdagen, at man har mulighed for at vµlge hvad man har lyst til at vµre med til.

Det er vigtigt at alle kan lide at komme pσ institutionen, og det krµver naturligvis at man viser hensyn og respekt for hinanden.

 

Vi mener ikke at man kan mσle kvaliteten af b°rnenes hverdag, ved at se pσ hvor meget der er blevet lavet pσ vµrkstedet ,eller i syrummet. I virkeligheden er det temmelig umuligt at mσle om det har vµret en god dag pσ andet end lysten til at komme igen dagen efter.

Vi har for et par σr siden fσet oprettet en klubdel, med plads fortrinsvis til "vores egne" b°rn fra fritteren. Nσr man fylder 10 σr og er fµrdig med 3. Klasse bliver man automatisk udmeldt af fritteren, og vil blive tilbudt plads i klubdelen.

Vi har selvf°lgelig et problem nσr det skal beskrives hvad det egentlig er vi har fσet dagen, ugen, mσneden til at gσ med. Er det godt nok?. Har vi nσet de mσl vi har sat os? Er der andre og bedre mσder at g°re det pσ? Hvordan kan man helt prµcis mσle nµrvµr, gode oplevelser, udvikling, kammeratskab, kreativitet? Vi kan ikke i en sσ kortfattet beskrivelse som denne komme helt tilbunds med hvorfor vi har organiseret os pσ denne mσde. Alle de teoretiske overvejelser og holdningerne der ligger bag denne mσde at g°re tingene bliver naturligvis dr°ftet og revideret l°bende pσ personale-m°der og den daglige samling.

Vi hσber at i har lyst til at dr°fte og diskutere hverdagen med os. Vi er altid villige til at tage en snak med jer om vores holdninger enten pσ et forµldrem°de, eller ved et personligt m°de. I er altid velkomne til at "bestille" tid til en lidt lµngere snak.

 

 

Back to top

Praktiske oplysninger

 

Skilte

Hvert barn har et skilt med sit billede, m°detider i skolen, adresse og telefonnummer pσ samt eventuelle aftaler pσ.

Hver dag nσr man kommer fra skole skal man hente skiltet hos de voksne og hµnge det pσ plads pσ den store tavle i gangen.

Vi bruger megen tid pσ at forklare b°rnene hvor vigtigt det er at det husker at hente skiltet, og at de husker at aflevere det til en voksen nσr det skal hjem. Vi oplever en del forµldre der afleverer skiltet for deres b°rn af misforstσet hjµlpsomhed. (Der kommer meget hurtigt et tidspunkt hvor b°rnene selv vil gσ hjem, og sσ kan man lige sσ godt lµre det fra starten)

Det er ogsσ utroligt vigtigt at man lµrer selv at aflevere skiltet, blandt andet fordi det er en del af vores brandsikring.

Skulle det vµrste ske, kan vi hurtigt samle alle skilte, og fσ et overblik over om alle er kommet ud af huset.

Det ville vµre frygteligt at skulle sende en brandmand ind i huset for at lede efter et barn der bare ikke har fσet afleveret sit skilt.

Sσ derfor……!!!!!!

Det skal bemµrkes at klubb°rnene ogsσ har skilte som de skal hµnge pσ klub tavlen nσr de kommer. Der kontrolleres dog ikke om b°rnene kommer "rettidigt" efter skole.

Morgenmad

Der serveres efter behov morgenmad for de b°rn der m°der om morgenen f°r skoletid. Denne morgenmad bestσr af f.eks. Cornflakes, Havregryn, yoghurt, ristet br°d o.s.v

Mad

Efter skoletid bliver der stillet saft og krus frem , som man frit kan tage af i dagens l°b.

Mad/spisning har vµret et stort problem for os og b°rnene gennem mange σr, og vi fors°gte os derfor efter opfordring fra forµldrene med en madordning, som muligvis ogsσ ville kunne afsl°re hvordan behovet for mad om eftermiddagen lσ. Vi har ikke tilnµrmelsesvis de samme midler til mad som man har i b°rnehaverne. (Hvor man i °vrigt heller ikke har for meget)

Vi kan nu efter cirka to σrs forl°b konstatere at vi stadig har et problem, dels fordi b°rnene er meget sultne om eftemiddagen, og dels fordi vores budget slet ikke rµkker til at stille deres enorme appetit..

Vi ville allerhelst g°re maden fuldstµndig frit tilgµngeligt, men det kan af °konomiske σrsager ikke lade sig g°re.

Vi skal derfor bede jer om at s°rge for at b°rnene ud over deres skolemad ogsσ har et eller andet de kan spise hos os i l°bet af eftermiddagen.

F°lgeordning

Der er f°lgeordning for de b°rn der gσr i b°rnehaveklassen, og naturligvis kan de b°rn der slutter skolen pσ samme tid som b°rnehaveklassen f°lges med os til fritidshjemmet hvis de har lyst. F°lgeordningen gµlder hele skoleσret, men i april maj mσned starter vi en langsom nedtrapning, hvor vi sikrer os at b°rnene er i stand til at komme fra skole til institution pσ betryggende vis. Vi pr°ver at ind°ve nogle gode fµrdselsvaner, og er omhyggelige med at forklare alle de ting som de skal vµre opmµrksomme pσ skolevejen.

Alle fremm°dte b°rn f°lges i skole om morgenen (Afgang fra fritteren kl. 7.30)

T°j

 Der er blandt de mange beskµftigelses muligheder pσ fritidshjemmet, en del som kan vµre hσrde ved b°rnenes t°j. Sσ lad b°rene fσ t°j pσ som kan tσle en klat mudder eller maling.

Skiftet°j er ogsσ en god ting, hvis man er blevet lidt vσd, og har man ogsσ regnt°j eller gummist°vler, sσ skulle man vµre helgarderet.

Vi har t°rreskabe som kan bruges hvis man har vµret ude for et uheld, men det tager et par timer at fσ t°rret t°jet, og det er rart hvis der i den situation er lidt skiftet°j med hjemmefra

B°rnene skal have hjemmesko pσ indend°rs.

Husk i °vrigt at mµrke alt med tydeligt navn. Der bliver efterladt utroligt meget t°j pσ fritidshjemmet, og fµlles for alt dette t°j er at der mangler navn i det.

Det er utroligt mange ens blσ eller r°de hσndklµder, eller nµsten ens kondisko, og de er uhjµlpeligt fortabt uden ejermandens navn.

Vi samler en gang imellem, nσr der er til par poser, dette glemte t°j sammen og putter det i en t°j Container.

 

Forsikringsforhold.

 Vi vil anbefale jer at tegne en b°rneulykkesforsikring, den vil blandt andet dµkke eventuelle skader som indtrµffer pσ vej til eller fra skole. Fritidshjemmet har tegnet en kollektiv ulykkesforsikring, men den dµkker f°rst i det °jeblik b°rnene ankommer til institutionen.

 

Kontrol af fremm°de.

 Vi kontrollerer at b°rnene m°der pσ fritidshjemmet efter skole, og at de ikke bruger alt for lang tid pσ at komme fra skole. Det er derfor sµrdeles vigtigt, at i altid giver os besked ,hvis jeres barn ikke kommer pσ fritidshjem pσ grund af sygdom eller andet.

Vi skal have besked skriftligt eller telefonisk, og vil ikke, med mindre vi har aftalt det, tage b°rnenes beskeder for "gode varer".

Hvis systemet skal fungere er det ogsσ vigtigt at i giver besked nσr jeres barn skal komme igen efter en sygdomsperiode.

Der gσr hver dag utrolig megen tid med at fσ fat i de b°rn/forµldre der ikke har givet besked om fravµr, og det er µrgerligt , da denne tid gσr fra de fremm°dte b°rn.

 

 

Ture

 Vi benytter ofte eftermiddagene til ture i mindre grupper, og vil tidligst vµre hjemme pσ fritidshjemmet igen imellem 16.00 og 17.00.

Er der en dag aftaler som g°r at jeres barn skal tidligt hjem er det vigtigt at bσde barnet og vi for besked herom.

Pσ skolefridage vil vi gerne have mulighed for at tage pσ lµngere ture, og b°rnene skal derfor, hvis de vil med, senest vµre pσ fritidshjemmet klokken 10.00

Koloni.

 Vi tager pσ koloni i skolernes sommer- eller efterσrsferie, og fritidshjemmet er lukket medens vi er af sted. Der opkrµves ekstra betaling for koloniophold.

 

 Forµldrem°der.

 Vi holder 2 fµlles forµldrem°der om σret, og bruger derudover den tid der er afsat til forµldrearbejde til forµldresamtaler.

Det er vores opfattelse at disse samtaler giver mulighed for en god snak forµldre og personale imellem.

 ╪konomi

╪konomisk har vi n°jagtigt samme betingelser som kommunale institutioner, alle bel°b i vores budgetter udregnes efter et normtal pr. indmeldt barn.

Samtidig sker der en l°bende vedligeholdelse af diverse lokaler i huset.

Vi er administrativt tilknyttet Danske Daginstitutioner, som varetager en rµkke regnskabsmµssige opgaver, herunder l°nregnskab og opkrµvning af klub-kontingent for os.

Endvidere har Danske Daginstitutioner en rµkke tilbud om konsulentbistand, undervisning af bestyrelsesmedlemmer, samt kurser af forskellig karakter.

Bestyrelsen

Foµldrebestyrelsen udpeges ved valg blandt forµldrene. Der vµlges 4 reprµsentanter fra henholdsvis klub og fritidshjem sσledes at forµldrene udg°r et flertal i bestyrelsen.

Derudover bestσr bestyrelsen af en reprµsentant fra henholdsvis Lions, Rotary, og Solvang Kirke.

 

Back to top

┼bningstider.

I kan ringe til institutionen pσ et af vore to numre….

Fritteren: 31 55 52 15

Klubben: 31 55 20 15

Vi vil selvf°lgelig sµtte stor pris pσ at i ringer besked om formiddagen hvis det pσ nogen mσde kan lade sig g°re!

Mandag σbnes kl 6,45 og lukkes kl 17,00

Tirsdag, onsdag og torsdag

σbnes kl 6,30 og lukkes kl 17,00

Fredag σbnes kl 6,30 og lukkes kl 16,00

Pσ skoledage er fritteren lukket mellem kl. 9,00 og 11,30

Pσ skolefridage og i ferier har vi σbent hele dagen.

Klubben hσr σbent hver dag fra klokken 12.00 til 18.00.

Fredag lukkes der klokken 17.00

Pσ skolefridage og i ferier er klubben σben fra 10.00 til 17.00

1.Maj.

Det henstilles at forµldre der har mulighed for det, holder deres b°rn hjemme fra institutionen. Sσfremt dette ikke kan lade sig g°re, hen-stilles det til forµldrene sσ vidt muligt at afhente b°rnene senest kl. 13.

5.Juni Lukkes der kl. 13.

(Social og Sundhedsforvaltningens cirkulµre nr. 21 om σbnings og lukketider pσ skµve helligdage...)

 

 

labyrinten@vip.cybercity.dk