[ Svar | Nµste | Forige | Op ]

Ind i musiken

From: Morten
Date: 21-04-98
Time: 00:59:18
Remote Name: 127.0.0.1

Comments

Hej Jens...

Det bliver til en ordenlig munfuld hva┤ :))

Hold nu godt fast i trσden, for jeg har citeret ALT !!

>Jens >Du har selvf°lgelig ret, vi har haft denne diskussion f°r.....og mσske kan vi bringe tingene lidt videre.

Naturligvis kan vi det... Imodsµtning til sidste gang, er vi denne gang havnet pσ et mere sagligt niveau. Selvom en del af disse overvejelser n°dvendigvis SKAL vµre af subjektiv karakter, sσ er det dog gavnligt at "fors°ge" at vµre lidt mere objektiv... Indtil videre gσr det jo fint, og selvom jeg "kom til at" kalde dig intolerant, sσ er det ikke min intension at begynde pσ noget muderkastning ;-)

>Jens >Jeg har det helt generelt med musik, at det er et af de omrσder her i tilvµrelsen der betyder mest for mig...der er sσ mange fantastiske oplevelser gemt i de fleste former for musik, at jeg egentlig meget n°dig vil afskµre mig fra muligheden for at h°re og opleve alt......grunden til at jeg pσ nogen omrσder er lidt "forstokket" er baseret pσ de erfaringer man efterhσnden opnσr. Jeg har altid lyttet til alt hvad jeg kunne komme i nµrheden af. Musikbiblioteket var den helt store σbenbaring for mig, da det pludselig blev en mulighed i 70'erne ...det gav adgang til alt...alt mellem himmel og jord. Fra Barokmusik over opera til tolvtonemusik, jazz, rock ....alt.....

Jeg har i perioder vµret relativ fordomsfuld. Det er ikke noget jeg er stolt af idag, men jeg kan se tilbage pσ en rµkke specialiserede perioder, hvor fordommene trods alt tjente et formσl. Som ung og seri°s musikker kunne det hjµlpe mig til at diferenciere mig selv og den musik jeg var optaget af, og det kunne bevidtg°re de intelektuelle og tekniske facetter af ud°velsen. Det lyder sikkert ikke rart i dine °re, men det skal ses i lyset af at jeg fra barnsben af, er opdraget til at musik var noget man forholdt sig aktivt til. Det var noget man dyrkede og gjorde, mere end det var noget man lyttede til. Lytteprocessen fik derfor et analytisk aspekt i det °jeblik jeg fik undervisning i improvisations musik, hvor vejen frem jo for fanden var en lytteproces af teknisk karakter. Selve improvisations facen var sσ den frig°rende og skabende del, hvor man jo skal frigive alle de musikalske σrer man har fσet inkoporeret i sit univers !!

>Jens >Naturligvis er der ting som er vanskeligere at komme i nµrheden af...... Jeg sσ et interview med Pelle Gudmundsen Holmgreen i TV for nylig.....han er vel nok sammen med Per N°rgσrd den mest betydningsfulde "Seri°se" komponist i nyere dansk musik.....

Kender ikke umiddelbart det navn... Er han klassisk ???

>Jens >Nσ men, han sagde noget omkring musik og nysgerrighed som jeg var meget enig med ham i......han sammenlignede det at vµre lydh°r overfor musik med at vµre spµndstig og parat til nye udfordringer pσ det fysiske plan.....et eller andet sted er det en beslutning man skal tage.....jeg vil gerne udsµtte mig for de strabadser det kan vµre at lytte tφl ukendt musik, (sammenlignet med det at bevµge sig i ukendt terrµn.) Der ligger de store oplevelser, de kan vµre utroligt krµvende at komme i gang, men der kan ogsσ vµre tilsvarende st°rre tilfredshed med "resultatet".

Dette er jeg FULDST╞NDIG enig i !! Denne symbiose mellem bevidsthed, udtryk og sansning er det h°jest opnσelige. Musik er jo et fµnomen der f°rst tager form nσr det opfattes af lytteren... Det bliver f°rst til musik nσr det bliver fortolket, og derfor reagere vi sσ utrolig forskelligt pσ musikalske stimuli...

>Jens >Og her er det sσ at jeg vil sige, hvis den musik jeg bliver udsat for ikke engang pirrer lidt til min nysgerrighed....sσ er den ligegyldig....for mig. Og jeg synes ved gud ikke at det er spor intressant for gu' ved hvilken gang at h°re det samme samplede trommeloop i 117 forskellige House/hiphop/rap melodier......jeg kan ganske enkelt ikke holde det ud.....

Her snakker du sikkert om meter pop... Men man kan ogsσ forholde sig til et "groove" Det er mσske ikke noget man g°r som almindelig "lytter", men som musikker er det ret interessant. Et svingende soul nummer har mσske en tekst, en melodi og et par blµsere, men det essentielle er jo den magi der opstσr nσr bas og trommer svinger .!. For den uinviede kan det i nogen tilfµlde mσske lyde som et "sample" der k°rer 117 gange, men her mσ jeg sσ protestere... Et godt eksempel er de 4 f°rste takter i "Mustang Sally" fra filmen "The Commitments"

>Jens >jeg bliver ikke sµrlig imponeret over den "lµkre" soul indpakning som mange af disse numre fσr i °jeblikket. Og nσr det specifikt drejer sig om rap sσ har jeg det med den amreikanske rap sσdan at jeg slet ikke kan forholde mig til den vrede og agression der kommer til udtryk...det er sσ fjernt fra hvad jeg kender til. M.H.T. den danske "RAP" sσ glµder jeg mig til at den pσ et tidspunkt vokser ud af den infantillitet der fuldstµndigt dominerer den nu. Hold da helt kµft hvor er det uintressant at DJ Clemens skµlder ud pσ de °vrige "musikere" pσ den danske Rap scene....(At de sσ stadig ikke kan komme ud over omvendte ordstillinger som fσr min moster Oda's festsange til at ligne poesi pσ et h°jere plan, er jo ogsσ tankevµkkende.) (Jeg hader humleridderne af et godt hjerte...Det er ganske enkelt for fladpandet...nµsten lige sσ mindless som Kasper Christensen...)

Hmm... Af et godt hjerte... Hvorfor kan du ikke bare se dem som en flok "frisk fyrs frµkkerter" der laver lidt fis og balade ??? Jeg er heller ikke ligefrem til humleridderne, men de er dog ikke nogen trussel mod mit liv... Og jeg kan ihvertfald godt "mµrke" den energi der er tilstede i de vrede amerikanske rappere, selvom det ikke er noget jeg lytter til i dagligdagen...

>>Morten >>Jeg er ikke ligefrem nogen "festival haj", sσ jeg tror ikke Woodstock >>ville have vµret sagen !! >>(Jeg har f.eks. aldrig vµret pσ Roskilde festival)

>Jens >Jeg har faktisk heller ikke vµret pσ Roskilde festivalen, sσ der stσr vi nok nogenlunde lige. Jeg tror jeg i sin tid fik en overdosis efter 3 uger pσ den f°rste Thy-lejr.

HVAD SKETE DER EGENLIG P┼ THY LEJREN ???

>>Morten >>Jeg synes nu at meget af det var ganske ubehjµlpsomt... Men der er ingen >>tvivl om at der ogsσ var store personligheder til dengang... Jeg kan bare >>ikke se at det var sµrlig udi°st... Mange har siden haft den samme energi, >>det samme talent og det samme held !!

>Jens >Jeg mσ her g°re opmµrksom pσ en ting som i dag kan virke underlig...har du tµnkt pσ hvilke muligheder man i dag har for at fσ musikundervisning, i stor set hvilken form som helst...der er ingen grµnser........og jeg er helt klar over at mange nye unge musikere er sσ teknisk dygtige, at der slet ikke er nogen sammenligning mulig... da jeg skulle lµre at spille guitar, var der to, mσske tre mulighder....jeg brugte dem alle....guitar undervisning pσ Maltaskolen....okay...men utroligt gammeldags...... Noder fra f.eks. biblioteket...det allermest avancerede jeg fandt var Ulrik Neumanns guitarskole.....ganske lidt om moderne/jazz musik, men ellers Greensleeves og Old betsy from.....o.s.v. og sσ tilsidst den mulighed at lµre det sammen med og af dem man kendte der spillede....

JAMEN... Der var sgu da masser af kanon dygtige musikkere tilstede dengang. Det var bare ikke ligefrem dem der havnede pσ Woodstock. Det var alle sammen en flok flippere der havde sidet ved lejrbσlet og leget lidt for meget med en sydstats guitar! Woodstocks legendariske status var mere et produkt af et ungdomsopr°r end det var et produkt af stor kunst... Hvorfor havde ingen af dem taget noget til sig fra jazz scenen eller et par etniske stilarter eller tre ??? Jeg fatter simpelthen ikke at Bob Dylan, som bare var en protest sanger, kunne nσ sσ vidt med sin "lejrbσls guitar" .!.

Ok... Mσske var nogen af dem mere visionµre end andre, men jeg tillader mig dog at vµre fordomfuld "af et godt hjerte"

Mht. din egen musikalske opdragelse... Var Ulrik Neuman virkelig det bedste bud dengang ??? Hvorfor ikke Wes montgomery og Django Rejnard... Kunne de slet ikke opdrives ???

>Jens >Sσ hvad er det prµcist vi mener med ordet talent........som du kan fornemme so mener jeg ikke at teknisk dygtighed n°dvendigvis har noget med talent at g°re....f°rst nσr det kombineres med det der ubeskrivelige bliver det til noget...for energi alene g°r det ikke.

Teknik og fornemmelse hµnger n°je sammen indenfor klassisk musik. Nσr musikken skal spilles skulle det helst vµre loyalt overfor komponistens intensioner, og det krµver jo for fanden et teknisk overskud... En fyr som Bob dylan ville nµppe egne sig til den slags !! Dog vil jeg lige pσpege at Carl Nielsen ikke kunne spille sine egne sonater... Hans teknik var simpelthen for dσrlig... Men det betyder jo ikke sσ meget i hans tilfµlde .!. Set i dette perspektiv kan selv Bob Dylan ende med en smule eksistens berettigelse :))

Men en improvisator og en rock musiker er en lidt enden st°relse... Jeg tror nok vi er enige om aspekterne, men vi er nok ikke sσ enige om hvornσr der opnσes en salighed, og hvornσr lyset kan ses... Det kan f°lgende eksempel mσske bringe os lidt tµttere pσ: "Hvis en sanger ikke kan synge, har han mσske noget andet... ENERGI !!" - Men tiltaler denne energi os som unikke individer med hver vores unikke fortolkning af det vi h°rer ??? Det er mσske det springende punkt !!

>>Morten >>Hvorfor sammenligne med dagens "meter producerede pop" - Der findes da >>mere >>relevante komponister at trµkke frem !! Der er ikke noget forkert i at >>lave >>en fusion af tidligere genrer, for det har musikkere jo for fanden altid >>gjort. Idag f°les meget af det mσske lide mere konstrueret, men der er da >>masser af "bands" der laver utrolig god musik her i 90┤erne!!

>Jens >Selvf°lgelig er der masser af god musik i dag, men det interessante er at man ofte skal lidt ud i randomrσderne for at finde det der er bµredygtigt. Meterpop er jo netop defineret ved at det er ind af det ene °re og ud af det andet °re og glemt..... Jeg tager hatten af for de mennesker der t°r tage chancer, t°r eksperimentere med de mulighder de har....

Uha... Nu tror jeg vist nok lige at... Hvis en flok unge mennesker i 90┤erne spiller svingende soul og fusionsfunk, sσ kan man vel dσrligt tale om "Ran omrσder" - Og man kan ihvertfald roligt sige at det er "bµredygtigt" !! At det ikke fσr dit pis i kog er sσ bare din subjektive vurdering... Et interessant fµnomen er vel ogsσ det som man idag kalder for "fusion" - Der er ikke n°dvendigvis tale om jazz... Det er blot en flok musikkere der kombinere gamelkendte stilarter med hinanden, og fσr noget nyt ud af det... Man kunne ogsσ kalde det for "World music" Beatles gjorde det samme... Der er faktisk ikke nogen forskµld her... Dengang var de bare alene, og eftertiden har kunne hµnge deres hat pσ dem og deres "fusion"...

>>Morten >>Er det heavy metal du tµnker pσ ??? >>Eller er det bare almindelig "sovs, rumklang og ekko" ???

>Jens >Jammen det er da begge dele.......jeg kan da godt blive temmelig frustreret over at det er typer som Kandis og Vikingerne der l°ber med de fedeste jobs, nσr vi taler om brugsmusik/dansemusik, men samtidig mσ jeg erkende at er man med i det omrσde, sσ er det ikke ens egne musikalske ambitioner der skal luftes....

Uha nej... Glen Miller og Benny Goodman gjorde det samme: De prostituerede sig selv til det underholdende moment !!

>>Morten >>Hvem stod Beatles sσ pσ ryggen af ??? >>Kom nu... Det er faktisk et rimelig interessant sp°rgsmσl .!.

>Jens >Beatles var med deres h°jt udviklede talent i stand til at tage elementer fra alt hvad de havde h°rt og skabe ting der fremstod friske og nye.....lidt ligesom den kok der ud af ganske almindelige rσvarer er i stand til at lave ting der hµver sig milevidt over hver enkelt ingrediens. Det er virkelig en kunst. Beatles havde masser af sort musik i rygsµkken, og tog sig af det pσ en mσde som mσske ser enkel ud i dag hvor man kan se tingene i bakspejlet.... Men man skal forestille sig at det var fuldtµndigt revolutionerende for en masse ting langt ud over bare musikken. Bare det at "NEGERMUSIK" blev behandlet med respekt, var epokeg°rende....(husk lige at vi er i en tid lige f°r Martin Luther King....) Samtidig var den tids popmusik, musicals ogsσ en vµsentlig del af inspirationen. Jeg kunne sσ godt tµnke mig at vi fik lov til at opleve noget lige sσ skelsµttende i dag..... Jeg har bare svµrt ved at forestille mig hvad det skulle vµre..

Musikalsk synes jeg ikke Beatles var den store "revolution", for det er godt nok et pomp°st udtryk at tage i sin mund. Stravinsky blev ogsσ kaldt revolutionµr, og Miles Davis har gjort noget tilsvarende 3 gange !! Beatles var vel f°rst og fremest noget specielt fordi de var dygtige sangskrivere der kom pσ det rigtige tidspunkt... Men musikalsk set har der vµret fornyelser af samme kaliber flere gange siden !! De har bare ikke ramt sσ bredt, og det er primµrt fordi udbudet er sσ stort idag !! Men sp°rgsmσlet er hvorvidt fornyelser, af fµnomenale dimensioner, er sσ pokkers interessant .!. Det er nµppe sansynligt at der vil komme nogen "revolution" inden for rytmisk musik igen, men der vil komme mange smσ mirakler, der for den enkelte vil have samme betydning !!

>>Morten >>Du udviser intolerance for nutidens str°mninger.

>Jens >Nσ tak......problemet for mig er jeg ikke kan fσ °je pσ str°mmen...lige bortset fra den str°m af penge som idag omgiver musikken..... Jeg kunne godt tµnke mig at fσ et bud pσ hvad det er for str°mninger du mener der er i den "IKKE KLASSISKE" del af musikken i dag.....Nσr jeg nµvner den klassiske musik er det fordi jeg oplever at det er inden for dette omrσde at de mest spµndende eksperimenter sker i dag....

F°rst vil jeg lige undskylde mit upassende postulat... Men denne slags diskusioner er jo sσ fanden f°lelsladede at man nemt kommer til at udtrykke sig i lidt for stµrke vendinger... Nσ... Tidens str°mning er i mine °jne: "fusion"... Seri°se projekter som f.eks. "River dance" er et godt eksempel... Kombinationen af moderne teknik og etniske stilarter kommer her frem til et unikt resultat... "Flairk" er et tilsvarende eksempel... Kate Bush har gjort det... Peter Gabriel har gjort det... Driften er at lade sin egen vesteuropµiske musikalitet inspirere af etniske genre. Alt dette har selvf°lgelig INTET med meter pop at g°re, for markedet er fragmenteret i flere halvdele... Noget er forbandet kommercielt... Andet er udforskende... Noget er nostalgisk... Noget er ekvibrilistisk... Noget er til sort subkultur... Noget er revolutionµrt...

>>Morten >>Jeg kunne godt efterlyse lidt nµse/forstσelse for 90┤ernes pop musik !! >>Kom nu - Er der slet ikke noget positivt du kunne sige ???

>Jens >Jo men det er der da Morten....som sagt sσ gσr jeg bestemt ikke af vejen for en rigtig god popsang....men det er pσ et lidt andet plan......hvis jeg mσ sammenligne det sσ erdet lidt ligesom at se en rigtig god hσndvµrker arbejde.....det kan vµre en uds°gt forn°jelse.......og ogsσ kreativt indefor de afstukne rammer, men det er nu altsσ endnu mere spµndende at opleve en kunstner/musiker i arbejde....Det rykker...

Jeg f°ler her trang til at fremhµve den estetik jeg oplever med "den stort anlagte lyd" - Praktiseret af f.eks. Tears for fears, Simple minds og Genesis... Min kµrlighed til dette fµnomen vil jeg udelukkende tilskrive mine egne r°dder... En slags "Lig i lasten" - Det er pσ den baggrund jeg selv laver musik, og jeg fors°ger at sammenkµde dette med min interesse for bl.a. folklora fra balkan og jazz :))

>>Morten >>Hvad betydning har f.eks. funk og rap i dit univers ???

>Jens >M.h.t. Rap...se ovenfor. Funk.......jo jo.....kan vµre ok, men jeg oplever det ofte mere som en teknisk prµstation end som en kunstnerisk udfoldelse...

Lad os nu lige klappe hesten... Funk er primµrt et rytnisk kvantespring. En 16┤ende dels fornemmelse fremfor en 8┤ende del fornemmelse. Udfra dette princip opstσr et vµsentlig mere "kropsligt" udtryk, og funk grooves bliver derfor mere "ladet" og mere danse venligt !! Men det kan ogsσ danne ramme om avanceret fusion, og sσ skal funk ses i et mere nuanceret perspektiv... Et eksempel kunne vµre "Miles davis live skive: We want miles" - Her har Marcus Miller og Mike Stern VIRKELIG noget k°rende... Det kan sikkert oplves som en "teknisk prµstation", men det er en ufuldstµndig fortolkning, der bunder i at den slags musik er mindre tilgµngelig...

>Jens >Det er jo ganske spµndende at pr°ve at fσ hold pσ disse ting.....og det er egentlig meget skµgt at skrive det ned..... Ind i musikken

Ja... Ind i musikken... Noget af det f°rste Peter Bastian skriver i sin bog er f°lgende: "Det er vanskeligt at skrive om musik" - Men det gσr sgu da meget godt her :))

--- Directly from hell .!. mbj@cool.dk http://users.cybercity.dk/~ccc26341/


Sidst µndret: April 26, 1998