JAKOB HOLMS MINDE

 

K°benhavns Kommunes Kombinerede Institution
"Jacob Holms Minde"
Geislersgade 32, 1.og 2. sal
2300 K°benhavn S.
tlf. kontor: 31549776 stuerne: 31549770 fax: 31549776

"Klub Satellitten" Lybµkgade 18
2300 K°benhavn S.
tlf. 32843820 BBS: 315999920

jakobholmsminde@vip.cybercity.dk


FORORD

 

Den samlede personalegruppe, er blevet klar over visse forhold, der vanskligg°r vores pµdagogiske arbejde. Nemlig forhold som megen sygdom, ferie og °vrige fravµr, samt et ikke tilstrµkkeligt vikarbudget. Disse faktorer kan tilsammen medvirke til en uheldig institutionel udvikling, der, hvis vi ikke er beviste herom, kan resultere i dybe "skrammer personalemµssigt og driftsmµssigt. Som personalegruppe er vi bevidste om muligheden for en sσdan udvikling. Pσ trods heraf vil vi tilstrµbe at indfri skrevne mσl og intentioner og ikke gσ i "sort", hvis det ikke lykkes. Det er ligledes vort °nske, at samtlige brugere har forstσelse herfor og ikke reagerer negativt, hvis vi rokerer eller aflyser planlagte aktiviteter. Nσr vi foretager µndringer eller rokader, er det i bestrµbelse pσ at udf°re arbejdet med b°rnene og familierne optimalt udfra de givne arbejdsmµssige vilkσr. ┼rsplanen er opbygget pσ en sσdan mσde, at den kan tjene som et internt arbejdsredskab og som et eksternt orienteringsmateriale til alle der kan have interesse herfor.


VORES INSTITUTION

 Institutionen er bygget i 1952, som fabriksinstitution til Jacob Holms Rebslageri - det nuvµrende Amager Center. I 1986 blev huset renoveret og institutionerne fik deres nuvµrende beliggenhed. Vuggestuen i stueetagen er en selvstµndig institution.

I Geislersgade har vi 4 b°rnegrupper. Pσ 1. sal er der Solstuen og Mσnestuen, begge blandede grupper med 22 b°rn i alderen ca. 3-9 σr. Pσ 2. sal har vi tilsvarende Stjernestuen og Mµlkevejen, men med 20 b°rn pσ hver.

At b°rnene er blandet store og smσ pσ stuerne mener vi betyder: de store drager omsorg for de smσ - de smσ lµrer af de store - de leger pσ tvµrs af aldersgrupperne og fσr alle en st°rre social bevidsthed.

I "Satellitten" gσr de 10 µldste fritidshjemsb°rn, samt 30 klubb°rn, som er i alderen 10-14 σr. Det giver ialt et b°rnetal pσ 124 b°rn i alderen 3-14 σr.

Vores personalenormering er udregnet efter 54 b°rnehaveb°rn, 40 fritidshjemsb°rn og 30 klubb°rn. Men i perioder kan vi komme ud for, at antallet af b°rnehaveb°rn eller fritidshjemsb°rn er st°rre eller mindre. Dog ikke samlet over 94 b°rn ialt. De 30 klubpladser er et gennemsnitstal - forstσet pσ den mσde, at der nogle mσneder mσske vil vµre 35 klubb°rn og andre mσneder 25.. I det omfang det er muligt, skal vi "f°de" vores egne fritidshjems- og klubpladser, men fσr dog ogsσ b°rn udefra.

┼BNINGSTIDER.

Vores σbningstid er for b°rnehave- og fritidshjemsb°rn kl. 6.00 - 17.15. Det gµlder ogsσ de fritidshjemsb°rn, der gσr i "Satellitten". "Satellitten" σbnes pσ skoledage kl. 11.30, sσ har de 10 fritidshjemsb°rn brug for pasning f°r skoletid om morgenen, samt pσ skolefridage, skal de komme i Geislersgade.

Det gµlder for alle fritidshjemsb°rn, at institutionen er lukket mellem kl. 8.30 og 11.00 pσ skoledage.

For klubb°rn er σbningstiden pσ skoledage kl. 11.30 - 18.00. En gang om mσneden holder "Satellitten"aftenσbent til kl. 21.00, ogsσ for deres 10 fritidshjemsb°rn..I skoleferier og fridage µndres σbningstiden for klubb°rnenes vedkommende til kl. 10 - 17.15.

1. MAJ har normal σbningtid, med henstilling til at b°rnene hentes kl. 13.00.

GRUNDLOVSDAG lukkes kl. 13.00

JULEAFTENSDAG er institutionen helt lukket.

NYT┼RSAFTENSDAG har normal σbningstid.

 

PERSONALEGRUPPEN.

 NAVN: F╪DT ┼R: STILLING: TIMER:ANS. DATO: STUE:

 

Else 1947 Leder 37 22!0-79

Susanne 1966 Pµdagog 32 1/8-93 Stjerne

Pam 1955 Pµd.medhj. 37 1/9-86 Stjerne

Nikolaj 1973 Pµd.medhj. 35 1/8-95 Stjerne

Lotte 1966 Pµdagog 30 12/8-96 Mσne

Kirsten An. 1950 Pµd./tillidsrep. 37 1/9-78 Mσne

Mette 1952 Pµd.medhj. 35 1/8.93 Mσne

Kirsten B. 1950 Pµdagog (pσ orlov til 1/8-97 ) Mµlke.

Bella 1962 Pµd. Medhj. 37 1/8-95 Mµlke.

Myrna 1955 Pµd./souschef 37 1/2-96 Mµlke.

Birgit 1945 Pµdagog 34 26/7-82 Sol

Dorte 1949 Pµdagog 37 1/6-94 Sol

Heidi 1972 Pµd.medhj. 20 1/2-96 Sol

Rasmus 1971 Klubmedarb. 30 1/4-96 Sat.

Graeme 1957 Afd. leder 37 1/4-87 Sat.

Louise 1971 Klubmedar. 37 7/10-96 Sat.

Sussanne 1965 Pµd.medhj. 29 7/10-96 Sat.

Suzette 1965 K°kk./reng. 30 1/8-96

Lillian 1959 Reng. 33 1/12-96

J°rgen 1956 Gσrdmand 20 13/5-96

_______________________________

 

Heraf bruger vi:

32 timer pr. uge til ledelse og administration ( Else )

15 timer pr. uge til souchefens kontorarbejde.

15 timer pr. uge til afdelingslederens ledelse og administration.

4-5 dage pr. mσned til tillidsmandsarbejde - med frik°bstimer.

1 dag pr. mσned til sportsamarbejdet m. andre inst.

1/2 dag pr. mσned til sikkerhedsreprµsentantens arbejde.

Nσr vi ikke har studerende, har Bella 30 timer pr. uge.

 

INSTITUTIONENS FORM┼L.

 

 

Vi arbejder pσ, at udvise respekt og omsorg for den enkelte person, og at institutionen skal vµre et σbent og indbydende sted med en god atmosfµre, sσledes at bσde b°rn og voksne f°ler sig trygge og velkomne og har lyst til at deltage i det, der foregσr i institutionen.

 

Vi arbejder pσ, at b°rnene skal have indflydelse pσ egen situation og dermed have mulighed for, at udvikle sine egne livsbetingelser og underst°tte deres egne initiativer til at udforske verden omkring sig.

 

 

BESTYRELSENS OPGAVER.

 

Det er forµldrebestyrelsens opgave, at varetage styrelsen af institutionen indenfor de mσl og rammer Borgerreprµsentationen har fastsat.

Bestyrelsen skal godkende σrsplanen, som skal indeholde:

- Overordnede pµdagogiske mσl

- Pµdagogiske principper

- Handlingsplan for udmyntning af de pµdagogiske principper

- Vedligeholdelsesplan

- Principper for anvendelse af midler til koloni, el., varme samt °vrige

udgifter

Herudover trµffer bestyrelsen beslutning om f°lgende:

- Indstilling vedr. ansµttelse af fast personale

- Godkendelse af budget og regnskab

- Eventuel ferielukning/lukning pσ enkelte dage.. Beslutning herom trµffes

i samarbejde med lederen og kommunen, idet bestyrelsen skal oplyse, hvor

mange b°rn, der har brug for pasning, samt anvise pasningsmuligheder.

Der henvises i°vrigt til "Mσl og rammer for daginstitutioner i K°benhavns Kommune" samt °vrige gµldende regler, der kan lµses pσ kontoret.

 

DET P╞DAGOGISKE ARBEJDE

 

Barnets start i institutionen kan foregσ pσ forskellige mσder. Enten ved at forµldrene henvender sig pσ institutionen og fσr truffet aftale om en samtale om barnets vaner, behov, ect., eller som vi har gode erfaringer med, at familien inviterer stuepµdagogen hjem til denne f°rste snak. Efter ca. en

mσned er der mulighed for en opf°lgende snak i institutionen, efter behov.

 

Satellitten er et σbent og indbydende sted, hvor b°rn kan komme i deres

fritid. De kan vµlge at deltage i de aktiviteter og ture der foregσr i Satellitten, eller bruge stedet til at lege, hygge og sludre med kammerater og de ansatte.

 

 

De 6 n°gleord i vores pµdagogiske arbejde er:

 

omsorg - tryghed - gensidig respekt - humor -

fantasi - aktivitet.

 

Vores pµdagogik bliver skabt med udgangspunkt i vores forudsµtninger, personlighed faglig viden og de fysiske rammer. Endvidere tager vi udgangspunkt i barnets og b°rnegruppens udviklingstrin, deres baggrund og de interesser, der r°rer sig i b°rnegruppen. Vi er opmµrksomme, lyttende og igangsµttende i de samspil, der er i dagligdagen; nσr b°rnene leger, nσr vi er pσ ture, har fµllesaktiviteter, spiser m. m. Pσ den mσde lµrer barnet at omgσs andre - at udtrykke sig sprogligt, kropsligt og f°lelsesmµssigt. Vi er opmµrksomme pσ det enkelte barns udvikling og fors°ger at st°tte op om barnets stµrke sider, samtidig med at barnet stimuleres til at styrke sine svage sider.

Som et uundgσeeligt led i b°rns udvikling, st°der de i hverdagen pσ konflikter, som skal l°ses, og som b°rnene selv skal lµre at tackle og l°se pσ en fornuftig mσde. Det er ikke altid vi griber ind i b°rnenes konflikter. F. eks. i en konflikt, hvor b°rnene skµndes om et eller andet og vi kan se, de selv kan klare skµrene. Men for at de skal l°se konflikterne pσ en fornuftig mσde, griber vi ind der, hvor situationen tager overhσnd. Sammen finder vi sσ en l°sning.

Nσr nogle b°rn finder sammen i en leg, respekterer vi som regel, hvis de ikke vil have andre b°rn med.

B°rn har behov for ind imellem, at vµre sig selv uden voksne. Der er en verden, der skal udforskes og relationer til andre b°rn, der skal afpr°ves for at give barnet en forstσelse af, hvem er jeg i forhold til de andre b°rn. Det kan ogsσ give en anderledes ro og fordybelse i legen, at man ikke altid har en voksen pσ nakken, der blander sig. Derfor giver vi plads til, at b°rn under visse forudsµtninger, mσ vµre alene. Vi vurderer altid hvem, hvor og hvor mange.

I dagligdagen benytter vi os sσ ofte det kan lade sig g°re, af spontane aktiviteter og ture. Vi griber pludseligt opstσede lyster og ideer fra sσvel b°rn som voksne, men det betyder sσ ogsσ, at dit barn mσske ikke er til stede i institutionen f°r kl . 16. Derfor: vil du hente dit barn tidligere, sσ giv besked om dette eller ring og h°r, om barnet er pσ tur.

 

GEISLERSGADE:

Vores egne udend°rs faciliteter benytter vi dagligt, og for at b°rnene skal fσ nogle gode udend°rs oplevelser, er det vigtigt, at de er klµdt pσ efter de danske σrstiders luner. Nσr det har regnet, er det lykken at plaske i vandpytter og lege med mudder - det g°r man bedst, if°rt regnt°j og gummist°vler - sσ holder man sig ihvertfald rimelig t°r. DERFOR - s°rg for, at dit barn har regnt°j med. Og der skal forefindes skiftet°j og sutsko i

garderoben. Og sσ HUSK ekstra varmt t°j til de ekstra kolde dage.

Vi har ikke noget bestemt tidspunkt, b°rnene skal komme pσ. Men, for b°rnehaveb°rnenes vedkommende, starter vi som regel ture og andre aktiviteter kl. 9.30. Sσ vil I vµre sikre pσ, at Jeres b°rn deltager i disse aktiviteter, er det en god ide, at b°rnehaveb°rnene er kommet pσ det tidspunkt. Der kan vµre mange grunde til, at I °nsker at aflevere barnet pσ et senere tidspunkt, men I kan sσ muligvis blive n°dt til, at aflevere barnet pσ en anden stue eller etage, end dets egen. Hvis vi planlµgger ture, hvor ALLE b°rnehaveb°rnene skal ud af huset pσ samme dag, vil institutionen vµre lukket fra afgangstidspunktet til kl. 11.00, men dette vil blive bekendtgjort i rimelig god tid, via opslag.

For fritidshjemsb°rnene, vil diverse aktiviteter blive sat igang i l°bet af eftermiddagene.Pσ skolefridage er det en god ide, at b°rnene er m°dt SENEST kl. 10.00, for at kunne deltage i evt. aktiviteter.

Aktiviteter i institutionen vil vµre forskellige fra barn til barn. Vi lµgger vµgt pσ, at alle b°rn fσr nogle gode oplevelser, men ikke n°dvendigvis de samme, selvom b°rnene har samme alder. Det er o.k. for os, at tilsidesµtte planlagte aktiviteter, til fordel for spontant opstσede lege og hygge/samvµr b°rnene imellem.

Aktiviteter for b°rnehaveb°rnene her i huset kan vµre bevµgelsesleg, klippe-klistre, sv°mmehal, hobbyaktiviteter, computerspil m.m.

For fritidshjemb°rnenes vedkommende, kan det vµre sv°mmeundervisning, div. hobbyaktiviteter, computerkommunikation, sportsaktiviteter, musik og sang, cafΘ hygge dage, discofester mm.

For den 3-4 σrrige er det ikke sσ vigtigt, hvilket resultat der kommer ud af en aktivitet, men her er det det at deltage, der er vigtigt. Jo µldre b°rnene bliver, jo vigtigere bliver produktet af deres anstrengelser.

Sσ ofte det kan lade sig g°re, tager vi pσ ture og vi har blandt andet mulighed for, et par gange om σret, at benytte en naturgσrd, Tinghusbakkegσrd, som ligger ved Vestskoven, nµr Ballerup. Der fodrer vi kaniner og grise, gσr tur i skoven, samler µg m.m.

Nσr barnet starter i institutionen skal i komme med et billede (9x13) af barnet, evt. med forµldre. Foruden den dekorative effekt, er det nemmere at lµre hinandens ansigter og navne at kende.

For fritidshjemsb°rnenes vedkommende har vi pligt til, at kontrollere om de kommer og gσr pσ de tider, I har meddelt os. Derfor skal I hvert σr, ved skolestart medbringe en kopi af barnets skoleskema.Sker dette ikke, oph°rer vores mulighed for at kontrollere fritidshjemsbarnets fremm°de.

 

Hvis jeres barn holder fri, er syg eller af anden σrsag ikke kommer i institutionen, SKAL vi have besked.

 

B°rnene vil gerne vise os alle og hinanden deres leget°j hjemmefra, og derfor mσ alle b°rn gerne have leget°j med i institutionen. En god ide er, ikke at medbringe det allerkµreste stykke leget°j man ejer, idet det kan blive vµk eller gσ i stykker. Der er jo mange b°rn, der gerne vil se og r°re. Men det er selvf°lgelig kun en vejledning. Hvis jeres b°rn medbringer leget°j, er det pσ jeres eget ansvar.

 

B╪RNEF╪DSELSDAGE.

 

Sσdanne kan dit barn fejre dagen:

- Vi fejrer dagen med sang og flag. Barnet medbringer og uddeler lidt lµkkert (is, kage, frugt, mm.) til stuens b°rn.

- ALLE stuens b°rn og voksne gσr til f°dselsdagsfest hjemme hos f°dselaren, selvf°lgelig i institutionens σbningstid.

- Kun nogle fσ af institutionens b°rn bliver inviteret til at deltage i en f°dselsdagsfest (helst i en weekend). F°dselsdagskortene til en

sσdanne fest skal sendes med posten, vi hjµlper gerne med manglende

adresser.

Som b°rnehave og fritidshjemsbarn gµlder det, at der er en vis forplejning. Hvis I har behov, serveres der morgenmad i Geislersgade fra kl. 6.00-8.00. Morgenmaden kan bestσ af havregryn, havregr°d, cornflakes, ymer, yoghurt, µg, br°d, koldskσl m.m.

Der serveres et eftermiddagsmσltid bestσende af br°d, guler°dder og frugt.

B°rnehaveb°rnene skal selv have madpakker med til frokost, undtagen

fredag, hvor der laves mad i institutionen.

For alle fritidshjemsb°rn i Geislersgade, der kommer pσ skolefridage, gµlder det samme.

 

Alle b°rn deltager i de daglige praktiske g°remσl. Der skal dµkkes bord, ryddes af, sµttes i opvaskemaskinen og der skal ryddes op der, hvor man har leget. Det er vigtigt, at I som forµldre, er med til at lµre barnet, at han/hun har ryddet op efter sig inden institutionen forlades.

 

SATELLITTEN:

B°rnene skal selv krydse sig af pσ en liste, nσr de kommer og gσr. Vi vil gerne ha' besked nσr b°rne holder fri, er syge m. m., selv om vi for klubb°rnenes vedkommende, ikke har pligt til at kontrollere om de kommer eller gσr rettidigt.

 Hver eftermiddag tilbyder vi et mσltid, som bestσr af the/saft, br°d, guler°dder og frugt.

Pσ skolefridage og -ferier skal b°rnene ha' madpakker med.

 Hver mσned udgiver vi en lille avis, "Turnyt",hvor I kan lµse, hvad der sker i Satellitten den f°lgende mσned. Her er ogsσ tilmeldingssedler til diverse aktiviteter, samt andre informationer om institutionen.

Kontingentet er 140- kr. pr mdr., der betales pσ giro udsendt af klubben.

Derudover har vi en mad- og materialekonto, hvor der hver 3. mσned skal indbetales 160- kr.

St°rre og lidt mere specielle ting, b°rnene har lyst til at fremstille, samt ture, betales over et aktivitetskort, som k°bes for 100- kr. pr. stk. Hvor lµnge sσdan et kort holder, er afhµngig af det enkelte barns, lyster og

aktivitetsniveau.

Satellittens aktivitetstilbud kan selvf°lgelig ikke vµre sσ mangesidige, som i en klub med 20 ansatte. Men vi mener alligevel vi har mange gode og varierede ting at byde pσ. Af faste aktiviteter har vi:

EDB-vµrksted. Her spilles ikke kun traditionelle computerspil. Vi er via Graffitinet forbundet med mange andre institutioner, og b°rnene kan her udveksle tanker og ideer om nµsten alt. Tegning, digtning, k°b/salg, hobby's, pennevenner, musikvµrker, hitlister, madopskrifter, sport - er bl.a. noget, der kan kommunikeres om. Vi lµgger vµgt pσ, at b°rnene fσr et naturligt og afslappet forhold til den EDB-teknologi, der i fremtiden vil vµre en uundgσlig del af deres liv.

Musik. Det centrale i vores musikvµrksted er sammenspilsinstrumenterne. Gennem leg og undervisning, fσr b°rnene mulighed for i perioder at udfolde sig som rockmusikere pσ traditionel vis, men pr°ver ogsσ krµfter med andre spµndende og mere eksotiske musikgenre. Ved forskellige arrangementer, viser b°rnene deres kunnen indenfor musik, kor, dans og skuespil. En musik/multimediacomputer s°rger for, at b°rnene ogsσ kan stifte bekendskab med ogsσ den del af den musiske verden

Sport. B°rnene fσr tilbud om at gσ til badminton samt gσ med i sv°mmehallen en gang om ugen. Vi bruger skolens grµs til forskellige boldspil, og vi deltager i et samarbejde med andre klubber om at arrangere turneringer.

Hσndarbejde. Her er der rig mulighed for at slσ sine folder indenfor kreativitet. Stoftryk, silkemaling, broderi, smykkefremstilling og pyntedimseri kan her afpr°ves. Processen fra at tegne skabelon og m°nster, til det fµrdige produkt vµlter ud af symaskinen, er der her mulighed for at lµre og afpr°ve.

Ture. Vi vil gerne ha' at vide, om b°rnene holder fri i skoleferier og pσ fridage, da vi ind imellem lukker Satellitten, nσr vi ta'r afsted hele dagen. ╚n gang om ugen tilbydes b°rnene ture til forskellige steder. Turene tilrettelµgges af b°rnene selv. Turudvalgt bestemmer i samrσd med en voksen, hvilke ture de gerne vil pσ Θn gang ugentlig. F.eks. klatring, Frederiksberg sv°mmehal, planetariet etc. I°vrigt henviser vi til "TURNYT".

 

STUDERENDE.

Vi samarbejder med Fr°belseminariet og har som regel en studerende i huset. Enten en °velsespraktikant (12 uger) eller en 1. eller 2. l°nnet-

praktikant (6 mdr.).

Mσlet for den studerende er :

- Selvstµndigt og i samarbejde med det °vrige personale at udf°re pµdagogisk arbejde og indgσ i husets rytme.

- Udvikle praktiske pµdagogiske fµrdigheder.

- Opnσ bevidsthed om egne ressourcer.

Vi ser det som et frisk pust af nye impulser/ideer at have studerende.

KOLONIER.

Sσ vidt muligt tilbydes alle b°rn i institutionen et koloniophold om σret.

Vi synes, som personale, at det er dejligt at vµre pσ koloni. Vi fσr ikke nogen stor °konomisk gevinst heraf, men vi bliver rige pσ nogle oplevelser, som er vigtige i vores arbejde med Jeres b°rn.

Vi deler som regel b°rnene pσ flere kolonier og lµgger vµgt pσ, at det er nogle voksne, b°rnene kender godt, der kommer med pσ de enkelte kolonier. Sσ det vil sige, at personale fra barnets stue ihvertfald deltager.

At vµre pσ koloni, giver b°rnene en masse dejlige oplevelser og det sociale styrkes meget, idet vi jo er tµt sammen 24 timer i d°gnet. Denne tµthed, kombineret med en masse gode oplevelser, kan vi bygge videre pσ, nσr vi atter er tilbage i dagligdagen.

Vi g°r meget for, at det skal vµre sjovt og rart at vµre pσ koloni, men et af h°jdepunkterne, er nu at fσ et kort hjemmefra. Send det helst samme dag vi tager afsted, sσ er vi sikre pσ det kommer frem.

Det er som regel muligt, at komme i telefonisk kontakt med personalet, men hvorvidt I kan komme til at tale med jeres barn, vil vµre en sk°nssag.

Ved alle kolonier, vi I blive afkrµvet et bel°b, som skal betales direkte til institutionen.

KOLONIER AFVIKLES EFTER F╪LGENDE PLAN:

 

Uge 19 til M°n, S°lyst - for b°rn under skolealderen

 

Uge 26 til Sams° - for b°rn over skolealderen ( incl. Satellitten ).

 

PERSONALESAMARBEJDE.
Vi fors°ger at skabe en balance mellem det menneskelige og det faglige. Vi er ofte n°d til at omlµgge vores arbejdstider i forhold til ressourcer under ferie, sygdom, evt. indk°ring af nye b°rn, planlagte ture, andre aktiviteter m.m. Det krµver et godt samarbejde i gruppen og en god indbyrdes information. Vi afholder dagligt et kort informationsm°de, med medarbejdere fra de forskellige stuer/grupper. Vi holder fµlles personalem°de en gang om mσneden.

Vi giver hinanden mulighed for personlig og faglig udvikling gennem bl.a. kurser og afholder personaledag/el. weekend σrligt; med fagfolk og ikke mindst via faglige debatter.

Vi respekterer vores forskellige livssyn og baggrunde; menneskelige og faglige styrker og svagheder; og bruger dette som grundlag for vores personalepolitik.

 

_____________________________________________________________

 

DET ER DR╪N L╞KKERT AT VI ER FORSKELLIGE:

-NOGLE ER UDDANNEDE OG ANDRE IKKE ER

-NOGLE ER UNGE, ANDRE KNAP S┼ UNGE

-NOGLE ALTID MENER DET MODSATTE- S┼ VI F┼R NOGLE GODE DISKUSSIONER

-NOGLE ER TYNDE OG NOGLE ER KNAP S┼ TYNDE

-NOGLE KAN SYNGE OG ANDRE BARE SYNGER ALLIGEVEL.

 

 

 

 FOR╞LDRESAMARBEJDE.

Vi pr°ver, som personale pσ, at vµre σbne over for Jer forµldre ved, at fortµlle om de mange oplevelser vi har med Jeres b°rn og om os selv, sσ I kan lµre os bedre at kende og dermed vµre trygge ved, at aflevere Jeres b°rn til os. Kun ved at begge parter er σbne i dagligdagen, fσr vi det n°dvendige kendskab til hinanden som er med til, at vi sammen kan skabe de bedste betingelser for b°rnene.Sσ vidt muligt fors°ger vi, at nσ en "snak" med Jer nσr I henter/bringer Jeres b°rn om dagens gang. Men vi har mange b°rn, sσ det er ikke altid vi nσr at snakke med Jer alle hver dag. Vores arbejdsforhold kan g°re, at vi af og til er pressede, ogsσ nσr I afleverer og henter Jeres b°rn. Hvis I skulle f°le Jer forbigσet et par dage, er I altid velkomne til, at henvende Jer til os. Det er vigtigt, at I husker at sige goddag og farvel, sσ vi ved at b°rnene er kommet eller gσet.

 

Vi har ansvaret for forµldresamarbejdet, idet institutionen er vores arbejdsplads. Det forhindrer dog ikke, at vi ogsσ kan blive usikre overfor Jer. Vi kan blive usikre, hvis vi fornemmer at i har problemer eller i bµrer pσ en utilfredshed. Vi prioriterer h°jt at fσ tid til en samtale hvor vi kan tale tingene igennem. Har i tid til at nyde en kop kaffe/the imens i er i institutionen, er i meget velkomne til det.

Det er vigtigt, at du er tryg, nσr du forlader institutionen. Sσ hvis dit barn, har vµret ked af det, da han/hun blev afleveret, sσ ring senere og fσ at vide hvordan det gσr.

Det er klart, at I som forµldre har, en eller flere ansatte I taler bedre med end andre og omvendt. Dette er kun naturligt og fuldt acceptabelt.

Vi holder Θt forµldrem°de om efterσret. Dette forµldrem°de sidst pσ σret indeholder Forµldrebestyrelsens σrsberetning, samt valg til samme. Derudover afholder vi forµldrem°der alt efter forµldres/personalets behov.

Henvend jer hvis i synes der er brug for et m°de.

I forbindelse med koloni, holdes der som regel et orienterende m°de.

Der er l°bende mulighed for, at tale med personalet om dit barn, udover "gangsnakken". Du kan henvende dig til personalet og fσ en aftale. En gang om σret, tilbyder vi b°rnehave- og fritidshjemsb°rnene konsultation, hvor I og stuens personale fσr afsat 1/2 time, til en snak om Jeres barn.

Vi har tradition for, at holde en forσrsfest og et julearrangement.

Derudover er vi meget σbne overfor forslag om andre arrangementer. Ting vi har pr°vet og som mσske kommer pσ programmet igen er: fµllesspisning - filmaften - fµlles morgenbord - skovtur.

Vi opfordrer Jer til, at holde Jer ajourf°rt om institutionen, ved at f°lge med pσ diverse opslagstavler og d°re. Ved indgangen til 1. sal i Geislersgade, pσ den r°de opslagstavle, sidder beskeder, pjecer m. m., og det samme befinder sig pσ opslagstavlen i gangen i "Satellitten". Samme steder findes ogsσ informationer fra Forµldrebestyrelsen med bl. a. m°dedatoer, dagsorden og referater. Pσ trappen i Geislersgade hµnger Forµldrebestyrelsens postkasse, som I er velkomne til at benytte - til forslag, ris/ros m. m. til brug for Forµldrebestyrelsens arbejde. I begge afdelinger er der ogsσ en whiteboardtavle, hvor I dagligt kan f°lge med i personalesituationen - hvem der er syge, vikarer, kurser m. m.

Forµldrebestyrelsen er, udover lederen, institutionens besluttende myndighed.

 

BESTYRELSESMEDLEMMER

 

Formand

Tina Olesen ( mor til Sacha pσ solstuen og Sara i Satelitten ).

╪resundsvej 31,st. 31 55 86 45

 

Nµstformand

Marianne Da- Silva Teixeira ( mor til Filipe pσ Solstuen ).

Lyongade 14,2. 31 59 63 88

 

Henrik Schram ( far til Rikke pσ Stjernestuen og Stine i Satellitten).

Dalslandsgade 30,3 32 95 77 46

 

Joan Larsen (mor til Line pσ Stjernestuen)

┼landsgade 21,1. 31 57 26 31

 

Maibritt Kleckers ( mor til Jill pσ Mµlkevejen og Jim pσ Solstuen )

Lyneborggade 30,1. 32 97 46 07

 

Suppleanter:

Louisa Koblauch ( mor til Simone pσ Stjernestuen )

Lemberggade 28,4. 31 59 68 33

Mette Olesen ( mor til Johan pσ Sjernestuen )

Hannovergade 12,1. 31 57 02 41

Personalereprµsentanter: Kirsten Annette Christensen og Dorthe Benjaminsen

Suppleanter: Birgit Rahbµk (1) og Susanne S°rensen.

 

LEDELSE OG ADMINISTRATION

Lederen af institutionen, altsσ Else, har det overordnede ansvar - pµdagogisk, personalemµssigt, sikkerhedsmµssigt m. m. I vores institution har vi valgt, at lederen ikke indgσr fast i det daglige pµdagogiske arbejde, men skal tage sig af alt det administrative. De administrative opgaver er gennem de sidste σr °get kraftigt og der bliver stadig flere. Sσledes vil institutionens souschef og afdelingleder i perioder have mere kontorarbejde.

Hver torsdag har lederen, souschefen og Satellitens afdelingsleder kontor- m°dedag, hvor generelle problemstillinger i institutionen tages op.

Else tilrettelµgger sin arbejdstid fra dag til dag. Hun dµkker σbne- lukketider ved sygdom, hvorved vi sparer pσ vikarforbruget til mere pressede perioder, - tilrettelµgger tider alt efter m°deaktiviteter inde og ude af huset. Else deltager, sσ vidt muligt i diverse samtaler med samarbejdspartnere sσsom psykologer, konsulenter m. m., ligesom det ogsσ ofte er hende, der reprµsenterer institutionen udadtil.

Lederen og souschefen deltager sσ vidt muligt altid i institutionens daglige informationsm°de. Det er lederens ansvar, at s°rge for vikardµkning i det tilladte omfang og s°rge for at dagen hµnger sammen.

Det er lederens opgave, at s°rge for, at de af Forµldrebestyrelsen trufne beslutninger, bliver f°rt ud i livet.

Som kommunal institution, er vores arbejdsgiver Social- og Sundhedsfor-

valtningen. Vi pr°ver at vµre σbne i dette samarbejde, og vores erfaring siger os, at man som regel opnσr st°rre forstσelse i det kommunale system, hvis man er flexibel i dette samarbejde.

 

SAMARBEJDSPARTNERE

Med S°nderbro Skole har vi et formaliseret samarbejde, sammen med de 3 andre skoletilknyttede fritidshjem. Der afholdes m°de 4 - 5 gange σrligt, med skoleinspekt°ren og de 4 institutionsledere. Derudover er der 2 gange σrligt storm°de, hvor ogsσ forµldre- og personalereprµsentanter fra institutionerne deltager.

Efter behov afholdes m°de mellem "Satellitten" og skolens inspekt°r og pedel.

 

Lederne fra de kommunale b°rnehaver pσ Amager, m°des en gang om mσneden for at fσ indblik i, hvad der r°rer sig i institutionerne og hos vores fµlles arbejdsgiver. Denne ledergruppe drager en gang om σret pσ ekskursion, for at hente inspiration fra andre kommuner/lande.

 

AMSAM - er en gruppe fritidshjem pσ Amager, der m°des med en reprµsentant hver 3. mσned. Udover at fσ indblik i det der r°rer sig i hinandens institutioner, samarbejder man her ogsσ om fµlles projekter.

 

SPORTSUDVALGET- holder ligeledes m°de en gang om mσneden, hvor de deltagende sportsmedarbejdere arrangerer fµlles sportsarrangementer.

 

2300 S og klubbydelsm°derne er klubbernes samarbejdsorgan, som ligeledes afholder m°de ca. en gang om mσneden og som vi er reprµsenteret i med "Satellittens" afdelingsleder.

 

Else reprµsenterer samtlige daginstitutioner i bydelen Sundby Nord i en DIALOGGRUPPE med 14 andre ligestillede fra byens andre bydele. De m°des med Forvaltningen folk en gang hver anden mσned.

 

VUGGESTUEN, vores underbo, samarbejder vi med omkring praktiske ting, hjµlper hinanden, har fµlles gσrdmand og ikke mindst omkring oprykning af b°rn fra dem til os.

 

TV╞RFAGLIGT FORUM P┼ AMAGER er et samarbejdsorgan mellem alle offentlige instanser.

 

PLADSANVISNINGEN har vi en l°bende kontakt med i forbindelse med udmeldelse og anvisning af b°rn, for at sikre at institutionen har en hensigtsmµssig fordeling af b°rnehave- og fritidshjemsb°rn.

 

BYENS B╪RN er en andelsforening vi er medlem af. Her fσr vi via vores medlemsskab tilbud om at deltage i diverse arrangementer. Byens B°rn er en del af kµmpearrangementet "Kulturby 96", og hvor vidt det fortsµtter i 1997 vides d. d. ikke.

 

TANDL╞GE pσ S°nderbro Skole konsulterer vi en gang om σret, til eftersyn af b°rnehaveb°rnes tµnder, hvis I °nsker det. Er der skader der skal udbedres el. lign., giver vi Jer besked, og det er sσ Jeres opgave, at f°lge det op.

 

TALEP╞DAGOG Esther Thomsen kommer i huset efter behov, til de b°rnehaveb°rn der har brug for ekstra st°tte til den sproglige udvikling. B°rnene skal indstilles af personalet i samarbejde med de enkelte forµldre.

 

SOCIALCENTRET SUNDBY NORD samarbejder vi med i sager omkring enkelte familier og b°rn. Derudover er centerchefen vores chef i driftssp°rgsmσl. Derfor har alle institutionsledere m°de med centerchefen og °vrige ansatte en gang om mσneden.

 

PROJEKTBASEN HOLMBLADSGADE Samarbejder vi med dels om projekter vi selv tager initiativ til, og dels aktiviteter for bydelen som de tager initiativ til.

 

 

PRAKTISKE OPLYSNINGER

Da I som forµldre skrev Jeres spµde barn op pσ venteliste til en daginstitutionsplads, var det en engangsopskrivning til bσde vuggestue, b°rnehave og fritidshjem. Senest den 1. Feb. det σr jeres barn skal starte i skole er i selv ansvarlige for at barnet bliver skrevet op pσ den °nskede skole. Sker det ikke kan der ikke garanteres en fritidshjemsplads.

Det er Pladsanvisningen, der helt eksakt afg°r hvilke b°rn der skal ind pσ de tomme pladser.

Opskrivning/indmeldelse til klub, foregσr ikke gennem pladsanvisningen, men ved direkte henvendelse til den enkelte klub, som ligger inde med egne ventelister.

Hvis et b°rnehave/fritidshjemsbarn ikke afhentes inden institutionens lukketid, SKAL vi kontakte DEN SOCIALE D╪GNVAGT i Bernstoffsgade, som sσ organiserer en eventuel pasning.

Institutionen mσ ikke udlevere b°rnene til andre end dem, der er aftalt med forµldrene, ligesom vi ikke mσ udlevere b°rnene til svµrt berusede/pσvirkede personer/forµldre. Hvis vi sk°nner, det ikke er forsvarligt at udlevere b°rnene til pσgµldende, SKAL vi ogsσ rette henvendelse til d°gnvagten.

Alle medarbejder i institutionen, samt nuvµrende og tidligere medlemmer af forµldrebestyrelsen, har TAVSHEDSPLIGT, med hensyn til de oplysninger af fortrolig karakter, de bliver bekendt med i forbindelse med deres arbejde. Som fortrolige oplysninger betragtes isµr oplysninger om enkeltpersoners rent private forhold. Tilsidesµttelse af tavshedspligten straffes med b°de eller hµfte.

Instituionens personale er forpligtiget til at videregive oplysninger af fortrolig karakter, kun pσ foranledning af personer ansat i Social- og sundhedsforvaltningen, sσfremt det er n°dvendigt, som led i institutionens arbejde.

Der mσ ikke udveksles oplysninger om b°rns og forµldres private forhold mellem daginstitutioner og myndigheder udenfor Social- og Sundhedsfor- valtningen, f. eks skoler, praktiserende lµger, psykologer m. m., medmindre der foreligger et skriftligt samtykke fra forµldremyndighedsindehaveren.

Enhver person, der er part i en sag, har i et vist omfang krav pσ, at blive gjort bekendt med det materiale, en myndighed har udarbejdet eller indhentet i forbindelse med en sag. Forµldre vil som f°lge heraf, have krav pσ, at fσ udleveret indberetninger eller dele heraf, som institutionen har udarbejdet.

Som offentlige ansatte har vi en sµrlig underretningspligt i forhold til b°rn og unge under 18 σr. Sσfremt vi som daginstituionspersonale gennem vores daglige arbejde, fσr formodning om, at et barn lever under utilfredsstillende forhold eller i°vrigt har vanskeligheder der b°r afhjµlpes, skal det indberettes til det lokale bistandskontor.

Efter omtale i dagspressen, af et par tragiske d°dsfald i daginstitutioner, hvor b°rn er blevet kvalt i deres hµttesnore, forebeholder vi os hermed ret til, uden varsel, at fjerne de snore fra b°rnenes t°j, som vi finder farlige.

Vi har den holdning, at slik og smσkager ikke h°rer hjemme i b°rnenes madkasser. Dels mener vi ikke disse s°de sager er mad og dels giver det anledning til megen strid b°rnene imellem om de gode sager, ja, der kan ligefrem handles med det: "du fσr min chokoladekiks, hvis du vil lege med mig." Vi henstiller derfor til, at disse ting ikke kommer i madkasserne.

Endvidere er det en meget kortvarrig energitilf°rsel, som ikke holder til en hel dag, hvis b°rnene ikke indtager et solidt frokostmσltid. Faktisk bliver b°rnene kortvarrigt speedede, lettere trµtte og irritable og fσr mindre overskud at k°re pσ.


DET VIL VI I 1998

 

Vi vil styrke det sociale milj° i dagligdagen, ved at samarbejde pσ tvµrs i institutionen omkring daglige aktiviteter og forskellige projekter.

For fritidshjemsb°rnene vil der vµre tilbud om forskellige boldspil, sv°mmeundervisning, cafe-eftermiddage og ture.

Vi vil benytte skolens udend°rs arealer samt tumlesal.

Vi vil g°re brug af Tinghusbakkegσrd.

Vi vil udbygge computerkommunikationen mellem Geislersgade og Satellitten.

I skolesommerferien vil der vµre en mindre gruppe b°rn pσ tur hver dag.

Vi vil holde en forσrsfest d. 31/5.

Vi vil holde julehyggedag for b°rn og forµldre d. 28/11.

Vi vil holde Satellittens 4 σrs f°dselsdag d. 1/12

Vi vil holde forµldrem°de d. 9/10.

Vi vil arrangere jollesejlads for b°rn i skolealderen.

Vi vil styrke og videreudvikle personalets faglige arbejde ved at:

Bruge supervision.

Holde pµdagogisk weekend med emnet: Kan vores personaleresourser bruges anderledes ?

Lade personalet deltage i relevante kurser, temadage og ekskursioner m. m., der udbydes i l°bet af σret.

Holde personalem°der hver 4. uge.

Holde stue/gruppem°der pσ skift pσ formiddage.

Afholde et kort informationsm°de dagligt kl. 9.15 med en reprµsentant fra hver etage.

Else skal deltage i en studietur til Berlin i april.

Forhσbentlig fσr vi studerende i praktik, sσ samarbejdet med Fr°belsemi-

nariet forbliver udbytterigt.

 

 

 

 

ST╪RRE NYANSKAFFELSER I 1997

 

 

Bord til Satellittens k°kkenkrog.

Madrasser til Mµlkevejen.

Sekskantet madras til 2. sal.

Indretning af "garderobehuller" pσ 1. sal

Computer til kommunikation - Geislg. / Satellitten.

 

 

 

VEDLIGEHOLDELSESPLAN

 

 

Udover almindelig vedligeholdelsesarbejde:

 

T°rreskabe flyttes fra 2. sal.

Renovering af garderobepladser 2. sal.

Nedrivning af hule (r).

Fliser til Satellittens have.

Kaldeanlµg til legepladsen.

Vippe.

Maling af kµlder i Sat.

Graffitikunst til legepladsen.

Rykke hegn ved vuggestuens liggehal.

Flytte stenene pσ legepladsen.