Evaluering af Projekt Grafittinet. April æ97

 

 

1. Forudsætninger / Idegrundlag.

2. Praktisk gennemførelse.

3. Status / fremtid .

 

Forudsætninger / Idegrundlag

Ideen til projektet stammer fra medarbejdere i h.h.v FK. Satellitten, BH. / FH. Jacob Holms Minde, og FH / FK Labyrinten.

I begyndelsen af 1995 samledes man til en række indledende møder, for at diskutere forudsætninger, muligheder i projektet. Tanken var at skabe et netværk, der skulle give børn og voksne i en række interesserede institutioner muligheder for at kommunikere på tværs af institutioner, ved hjælp af computer og modem.

Det stod hurtigt klart, at der ville blive tale om et omfattende og langvarigt arbejde. Blandt andet, ville det kræve meget arbejde at udvikle programmer, der kunne gøre det let for børn og ansatte i institutionerne at kommunikere.

En analyse af forudsætningerne for projektet viste, at der var stor interesse for at forsøge sig med denne ny måde at kommunikere på. Den viste også at der var forholdsvis få institutioner, hvor man havde den nødvendige teknik, og især viste det sig at der manglede grundlæggende viden om EDB.

Det gjorde det endnu mere nødvendigt at sikre, at det system der blev skabt, blev så let at have med at gøre som muligt.

Vi havde altså en god ide, som en række institutioner var interesserede i at deltage i, men ikke mulighed for inden for de medvirkende institutioners økonomiske rammer at gennemføre så omfattende et projekt.

Andelsforeningen Byens Børn reklamerede på det tidspunkt fremme med mulighed for at støtte projekter af forskellig slags økonomisk.

Det var derfor nærliggende at søge om økonomisk hjælp hos Byens Børn.

 

Praktiske gennemførelse

Da pengene var bevilget, indledte vi et samarbejde med et professionelt Edb firma, omkring undervisning af de interesserede medarbejdere fra de deltagende institutioner, og udviklingen af det nødvendige program.

Der blev udsendt indbydelser til 200 udvalgte institutioner i København og på Frederiksberg. Invitationen indeholdt ud over en præsentation af projektet også en indbydelse til at deltage i 2 kurser, om Edb og Kommunikation.

Godt og vel 30 institutioner deltog i de to kurser som blev afholdt over 2 formiddage.

Disse kurser gennemgik det nødvendige udstyr, priser, hvordan det skulle samles rent fysik, og herefter en vejledning i opsætningen af det program, som alle deltagere fik udleveret gratis.

De nødvendige programmer begyndte efterhånden også at tage form, og i løbet af foråret 1996, blev der igen udsendt materialer om Grafittinettet, der blev også udsendt DEMO disketter til godt og vel 200 institutioner i København og på Frederiksberg.

Igen blev der afholdt kurser for ny-tilkomne institutioner.

Demo-disketten indeholdt en komplet udgave af det kommunikationsprogram som skulle anvendes, samt en demonstration af den grafiske brugerflade. (Vedlagt)

Interessen for projektet var stor både fra institutioner, pædagogiske fagblade (se vedlagte artikler), og også fra mange seminarier.

Igen blev der afholdt kurser for ny-tilkomne institutioner.

Efterhånden som institutionerne fik koblet sig på, begyndte der at komme liv i de forskellige konferencer især, forståeligt nok, den som handlede om spil og edb.

I august måned 1996, var alt teknik endelig udviklet helt, som vi havde haft intentioner om fra starten.

Den 6 September 1996 blev Grafittinettet officielt indviet, ved en gigantisk indvielsesfest, med computer musik, plakat konkurrence, computerspils konkurrencer, Chips og Coca Cola og rigtig uforfalsket Grafitti-maling.

 

Status / fremtid

Her tidligt i 1997 er status på projektet, at 12 institutioner er aktive medlemmer af Grafittinet. Det ville selvfølgelig være ønskeligt med flere brugere, og vi er helt sikre på, at det vil komme med tiden.

Der er meget der tyder på, at "man" for alvor er ved at få øjnene op for de nye og spændende muligheder der knytter sig til informations teknologien.

I de tre år som Grafittinet har været undervejs, har udviklingen af internettet været så voldsom at Danmark nu befinder sig helt i toppen med hensyn til private internet brugere.

Samtidig har de programmer, der anvendes ved surfing på internettet udviklet sig, fra at være temmelig vanskelige at have med at gøre, til at være rimeligt brugervenlige. Endvidere er der nu indbygget muligheder for overførsel af både levende billeder, live musik, telefonsamtaler o.s.v.

Hvis udviklingen fortsætter, er der ingen tvivl om at internettet vil komme til at spille en meget stor rolle i fremtiden.

Vi mener derfor at det er meget vigtigt, at Grafittinet udvides med en Internet del, der kan nogle af de samme ting som Storbror det gigantiske World Wide Web kan.

Hvor internettet kan virke fuldstændig uoverskueligt, så er Grafittinet Meget Meget Mindre, og betydelig mere målrettet. Derfor bliver den næste store udfordring for os at få disse 2 ting til at spille sammen, på en måde som kan fremme den kommunikation mellem "Byens Børn", som er så utroligt vigtig.