AMIGA

Het beste computer systeem ter wereld.

Multitasking
AutoConfig
Werkgeheugen
Bedrijfssytemen
Emulatie
User-Interfaces
Diskette-Capaciteit
Lange filenamen
Lokalisatie
ARexx
Datatypes
Videokompatibeliteit
Video-Chips
Software aanbod
Stereo geluid
Floppy-Toegang
HAM-Modus
Schermen
AGA
De Proccesor
Slot gedachte

MULTITASKING

Het Amiga systeem is compleet multitasking, dat wil zeggen dat de AMIGA computer in staat is razendsnel heen en weer te schakelen tussen de tasks, zodat het lijkt dat de Amiga meerdere dingen te gelijk doet, en dat ook met wijnig werkgeheugen. Van deze ongemeen sterke systeem functie kunnen vele computer systemen inclusief het wintel consortium alleen nog maar dromen, de Amiga echter bezit deze functie al sinds de eerste Amiga op de markt kwam te weten 1985.......

Terug naar het pagebegin.

AUTOCONFIG

Het Amiga systeem is in staat alle hardware die aan het systeem word gehangen automatisch te herkennen en in het systeem in te binden, alleen is het bij somige hardware zoals een CD-Romdrive noodzaak een CD-FileSystem te installeren voordat men de CD-Speler aan kan spreken, maar bij de meeste hardware zoals turbo boards, extra geheugen en dergelijke gebeurd alles automatisch, inpluggen klaar.

Terug naar het pagebegin.

WERKGEHEUGEN

Het AmigaOS is gekenmerkt door zijn uiterst zuinige geheugen gebruik, het Amiga geheugen bestaat uit 2 verschillende soorten geheugen eerst is er het chip geheugen oftewel chipram, deze draagt zorg voor hoofdzakelijk de beeldopbouw,
het 2e geheugen is het werkgeheugen oftewel fastram (ram expasies) dit is geheugen voor hoofdzakelijk gebruikers programmas, een 640Kb barriere is bij een Amiga niet aanwezig.
Terwijl een PC-systeem met Windows 95 geinstalleerd pas met 32Mb werkgeheugen lekker draait is een standaard Amiga 1200 alleen maar zijn standaard 2Mb nodig, aan de andere kant kan een Amiga 4000 vandaag te dag worden uitgebreid tot deze een werkgeheugen heeft van over 1Gb.......
Men mag dan ook aannemen dat een Amiga 1200 met 2Mb chip, en 8Mb fastram voor vrijwel alle toepassingen ruim voldoende geheugen aan boord heeft.

Terug naar het pagebegin.

ALTERNATIEVE BEDRIJFSSYSTEMEN

Buiten het standaard AmigaOS kunnen op het Amiga systeem ook andere bedrijfssystemen worden geinstalleerd, hierbij moet worden gedacht aan enkele Unix-varianten zoals: Linux, NetBSD en Minux, verder kan door emulatie vrijwel ieder bedrijfssysteem dat er is gebruikt worden.

Terug naar het pagebegin.

EMULATIE

Alle onderstaande computer systemen kunnen door de Amiga moeiteloos geemuleerd worden.
PC-486
C-64
Apple-II
Apple Macintosh
Sinclair QL
Sinclair Spectrum
VC-20
Oric-1
Nintendo Gameboy
Atari ST
MSX-8-Bit-Comp.
Al deze software matige emulaties zijn natuurlijk ook in multitasking onder elkaar mogelijk.
Ja, het is zelfs mogelijk MS-Dos en ook MS-Windows op een Amiga te laten draaien, vind men de PC emulatie niet snel genoeg dan is er sinds 1987 ook de PC-Insteekkaart voor de Amiga verkrijgbaar.

Terug naar het pagebegin.

Twee User-Interfaces

Het AmigaOS kent 2 gebruikers interfaces te weten een grafische (GUI) oftewel de workbench, deze is compleet muisgestuurd, men start een aplicatie door middel van een dubbelklik op zijn icoon (pictogram), de commandos van de workbench (werkbank) zijn ondergebracht in een zogenaamd pull down menu die men met de rechtse muis knop in de titelbalk activeerd, de workbench is een uiterst confortabele gebruikers interface, de andere zeer sterke gebruikers interface is de CLI (Command Line Interface) of Shell genaamt, deze user interface opent men door op zijn icoon dubbel te klikken er verschijnt nu een venster waarin men rechtstreeks commandos intikt, men kan zoveel CLI vensters openen als men geheugen heeft.

Terug naar het pagebegin.

DISKETTE CAPACITEIT

Een Amiga diskette bied standaard plaats aan 880Kb software in plaats van 720KB, in het geval dat de Amiga een HD-Drive bezit gaat op een HD-schijf ineens 1.76Mb in plaats van 1.44Mb, en dat ondanks de langer file namen die het Amiga systeem hanteerd.
Een Amiga leest en schrijft zijn diskette met een gemiddelde snelheid van 300Kb per seconde.

Terug naar het pagebegin.

LANGE FILENAMEN

Al sind 1985 kan het AmigaOS overweg met file namen tot een lengte van 32 tekens, waarbij het overigens weinig uitmaakt welke lettertekens men gebruikt.En voorbeeld van een lange filenaam kan zijn: Mijn_Amiga-iscool.txt waarbij de extensie .txt aangeeft dat het hier om een text file gaat, enkele extensies zijn .gif (een plaatje in het gif formaat), .mod (een muziek module), .lha (een file ingepakt met de pakker lha) enz.

Terug naar het pagebegin.

LOKALISATIE

Het AmigaOS dat wil zeggen de grafische user interface (Workbench) kan volledig gelokaliseert worden, dit wil zeggen dat er in de Workbench vrij geschakeld kan worden tussen 10 verschillende talen en dat terwijl hiervoor het bedrijfs systeem niet opnieuw geinstalleerd hoeft te worden.
Dit geld ook voor de gebruikers programmas deze zijn voorzien van zogenaamde catalog files, die verblijven normaliter in de lade Locale, de talen die gebruikt kunnen worden zijn:
NEDERLANDS
ENGELS
DUITS
FRANS
SPAANS
ITALIAANS
NOORS
DEENS
PORTUGEES
SVENKA

Terug naar het pagebegin.

AREXX

Arexx is een macro-programmeer taal voor de Amiga en maakt door middel van scripts de communicatie tussen diverse gebruikers programma's mogelijk hierbij valt bijv. te denken aan graphics transport van het een naar het andere programma.
De Arexx programmeertaal kan echter veel meer de mogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt.
Elk gebruikers programma dat de beschikking heeft over een Arexx poort kan gebruik maken van de Arexx scripts.
Arexx scripts kunnen worden geschreven in elke standaard ascii text editor en zijn zo voor iedere Amiga gebruiker beschikbaar.

Terug naar het pagebegin.

DATATYPES

Het AmigaOS heeft vanaf versie 3.0 de mogelijkhijd gebruik te maken van datatypes, door deze datatypes (soort software drivers) kan het Amiga systeem vrijwel elk bekent bestandsformaat lezen en schrijven.
Voor programmeurs is er de mogelijkheid bij behoefte nieuwe datatypes bij te programmeren, Er zijn datatypes voor o.a Animatie, text, Grafisch, audio, enz, enkele datatypes zijn:
2r2d
8svx
Aiff
Amiga.infof
AmigaMfile
Amigaguide
Anim
Be
Binary
Bitmapfont
Bmp
Cdxl
Decompr.
Deep
Dfa
Dr2d
Dtyp
Dvi
Dxf
Exe
Faxx
font
Ftxt
Gif
Hsn
Ico
Icon
Ilbm
Jfif
Koala
Lha
Macpaint
OctamedMod.
OutlineFont
PagestrDoc
Pbm
Pcx
Pgm
Photo CD
Png
Post
Ppm
Pref
Protracker
Rekocard
SampleVis.
Smus
Src
Stmod
SunAudio
SunRaster
Svg
Targa
Tiff
Tx16w
Voc
Wave
WindowsBmp
WindowsIcon
WindowsMfile
WindowsBitm
X-bitmap
Xfig
Xpk
Xpm
Zx
Met al deze bestands formaten kan het Amiga systeem moeiteloos overweg.

Terug naar het pagebegin.

VIDEO COMPATIBEL

De Amiga Computer is compleet video compatibel, dit komt omdat de Amiga en de tv de zelfde lijnfrequency gebruiken.
Het is bijv. zonder meer mogelijk een Amiga 1200 rechtstreeks aan te sluiten op een tv !!
Dit maakt het bijzonder makelijk en vooral goedkoop de Amiga geschikt te maken voor de meest uiteenlopende video toepassingen voor zowel thuis als ook proffessioneel, hierbij valt te denken aan het mixen van computer beelden en video, presentaties, betiteling, video animatie enz.
Als men zich wenst bezig te houden met video is de Amiga computer de beste computer qua prijs en zeker qua prestaties.

Terug naar het pagebegin.

VIDEO-CHIPS

Veregaand ongelimiteerd programmeerbare grafische chipsets van video copatibiliteit tot het naar beneden trekken van schermen, denkt u maar aan de flitsende graphics van de diverse demos.
De grafische chipset legt de programmeur nauwlijks beperkingen op en is vrij te gebruiken door ieder gebruikers programma.

Terug naar het pagebegin.

SOFTWARE AANBOD

De Amiga is gekenmerkt door zijn enorm grote shareware en Pd archieven, te denken valt hierbij aan Aminet, maar ook enorm veel commercieele software die zeer goed is en uiterst betaalbaar, ook het aanbod spellen is voor de Amiga enorm zowel shareware als commercieel.
De Amiga software is over het algemeen zeer goed te noemen, doordacht in geheugengebruik en hd ruimte.

Terug naar het pagebegin.

STEREO GELUID

Waar andere systemen standaard alleen een piepje kunnen produceren heeft elke standaard Amiga heeft de beschikking over 4 kanalen stereo geluid, die de kwaliteit van de CD benaderd,dit maakt het Amiga systeem zeer geschikt voor muziekale doeleinden, heeft men echter aan 4 kanalen niet genoeg dan is dit uiteraard uit te breiden met een insteekkaart.

Terug naar het pagebegin.


FLOPPY TOEGANG

Formateren, schrijfen, lezen, copieeren, terwijl men gewoon verder kan werken, net of er niets gebeurd, dit kan omdat de floppy toegang asynchroon verloopt.
Zo verbaaste ik mij laatst nog even als doorgewinterde Amiga hobbyist over de veregaande multitasking capaciteiten van dit systeem, ik was namelijk een DMS file aan het uitpakken van mijn CD-Rom naar Drive 1 tegelijkertijd was ik een LZX file aan het uitpakken van de harddisk naar Drive 0, probeerd u dit maar eens met uw Pc-systeem !!

Terug naar het pagebegin.

HAM-Mode

De HAM-8 mode is beschikbaar in elke resolutie en kan 256,000 kleuren uit een palette van 16,8 miljoen kleuren tegelijk op het beeldscherm tonen, en dit met een standaard AGA (Advanced Graphics Architecture) Amiga.
Het Amiga systeem is echter wel uit te bereiden met een grafische insteek kaart.

Terug naar het pagebegin.

SCHERMEN

Ieder gebruikers programma kan naar behoefte eigen scherm(en) openen die individueel zijn aan te passen aan resolutie en kleur palette of bijv. kunnen worden geoptimalisseerd voor snelhijd, geheugen of kleuren.
Schermen kunnen naar beneden worden getrokken zodat het achterliggende scherm zichtbaar word, er zijn echter ook programmas om door de schermen heen te "wandelen".

Terug naar het pagebegin.

AGA

Dit is de laatst gebouwde grafische chipset voor de Amiga en zit alleen standaard in de Amigas 1200 en 4000.
Het is deze chipset die het mogelijk maakt in alle schermresoluties 256 kleuren te laten zien uit een palette van 16,8 miljoen kleuren, met een standaard Amiga 1200 dus zonder dure grafische kaart.
Er zijn echter wel grafische insteek kaarten te verkrijgen.

Terug naar het pagebegin.

DE AMIGA PROCCESSOR

De Amiga maakt in zijn huidige form gebruik van de 68000 serie proccesors van Motorola.
Ik ga bij dit hoofdstuk niet verder in op deze serie omdat er in het verleden al zeer veel over deze overigens uitstekende proccessors reeks is geschreven.
Nee, we gaan het hebben over de opvolger die de firma Phase 5 sinds enige tijd op zijn nieuwste turboboards soldeerd, de PowerPC-proccessor.
Deze proccessors zijn van het type RISC (Reduced Instruction Set Computing), dit betekent dat deze chips minder instructies kennen en in principe eenvoudige proccessors zijn dit is ook niet zo speciaal, interessanter is echter dat deze proccessors ultra snel zijn.
Een overzicht:
MODEL
PPC 601
PPC 603
PPC 603e
PPC 604
PPC 604e
PPC 620
PPC-X704
MHZ
50 - 120
66 - 100
100 - 240
100 - 180
166 - 300
133 - ?
466 - 533
BITS
32/64
32/64
32/64
32/64
32/64
64/64
32/64
CACHE-KB
32
8/8
16/16
16/16
32/32
32/32
?
Alle PowerPC-proccessors hebben standaard een FPU (Floating Point Unit) voor floating point berekeningen en een MMU (Memory Managment Unit) voor geheugenbeheer aan boord.
Ja, u leest het goed de snelste PPC proccessor de X704 draait momenteel op 533Mhz, dit maakt de PPC de snelste proccessor voor pesronal computers op dit moment ter wereld.
Ter vergelijking de snelste Pentium is de Pentium II en draait op 300Mhz.
Maar er is meer de PPC is ook al voorbereid op het nieuwste snufje dat heet Multyproccessing , dit betekent letterlijk dat er meerdere CPUs aanwezig zijn in het zelfde systeem.

Terug naar het pagebegin.

SLOT GEDACHTE

Als u deze hele pagina goed bekeken heeft bent u nu enigzinds op de hoogte van de vele voordelen die het Amiga systeem te bieden heeft, maar de hamvraag blijft altijd wat bent u van plan te gaan doen met uw computer.
Voor thuis en hobby gebruik is het Amiga systeem zonder meer het beste systeem dat u in huis kunt halen punt, ook is dit systeem zeer geschikt voor InterNet.
Dus als u nog van plan bent een nieuw systeem in huis te halen, ga dan eens naar een Amiga Kijken en verbaas uzelf over het kleine prijskaartje dat zo n fantastische computer heeft.

Terug naar het pagebegin.