LEDA logo LEDA

Introducere



De ce un alt preprocesor, care este utilitatea lui? Ce se ascunde in spatele numelui aplicatiei LEDA? Ce inseamna extensibilitate? Cum a fost conceput acest proiect?

Iata doar citeva din intrebarile pe care si le vor pune cu siguranta cei care vor avea rabdarea si, speram, curiozitatea sa parcurga aceste pagini. Nadajduim ca raspunsurile sa fie complete si, pe cit posibil, LEDA sa fie un punct de plecare pe drumul unui vast domeniu al viitorului informaticii.


Ce este LEDA

LEDA a fost gindit a fi o platforma de programare intr-un limbaj extensibil, vizual, dezvoltata pentru un sistem de operare extensibil (Windows), conceputa intr-un limbaj de programare orientat-obiect (Object Pascal) sub un mediu extensibil de dezvoltare a aplicatiilor (Delphi).

Scopul acestei aplicatii este acela de a invata pe neinformaticieni/neprogramatori principiile programarii.

In plus, LEDA include un preprocesor extensibil destinat transformarii programelor scrise in limbajul LEDA in programe Pascal, folosind atit concepte ale programarii pe obiecte, cit si tehnici de manipulare a bazelor de date relationale.

Prezentarea celorlalte capitole

  1. In primul capitol vom reaminti principalele notiuni ale extensibilitatii.
  2. In al doilea capitol vom face o trecere in revista a principalelor limbaje de programare ( extensibile ) si a tendintelor viitoare in conceperea unor modalitati de comunicare om-masina.
  3. Capitolul tert se va ocupa de ilustrarea structurii unui preprocesor extensibil, la modul general, prezentind si unele particularitati legate de preprocesorul inclus in LEDA.
  4. In al patrulea capitol vom prezenta o serie de exemple de extinderi, atit la nivel teoretic, cit si extrase din realitate,
  5. pentru ca in cel de-al cincilea sa ne ocupam de limbajul extensibil LEDA.
  6. Al saselea capitol intra in detalii de implementare a aplicatiei.
  7. Cel de-al saptelea capitol este de fapt un manual de utilizare a aplicatiei, insotit de numeroase exemple.
  8. Concluziile finale vor face obiectul capitolului opt,
  9. urmind apoi referintele bibliografice.

Multumiri

In primul rind dorim sa multumim domnilor prof.dr.hab. Dumitru TODOROI si conf.dr. Dorel LUCANU, coordonatorii acestui proiect, pentru sprijinul incomensurabil acordat realizarii atit a prezentarii teoretice, cit si a aplicatiei in sine.

In al doilea rind, multumiri se cuvin tuturor cadrelor didactice ale Facultatii de Informatica - IASI, dar mai cu seama domnilor prof.dr. Victor Felea, lect.dr. Liviu Ciortuz si lect.dr. Ioan Asiminoaiei care ne-au oferit suport bibliografic in domeniul bazelor de date, pentru specificarea limbajului Oz si, respectiv, in domeniul limbajelor vizuale.

Multumiri deosebite lui Gheorghe Vasilache pentru documentatiile DELPHI si lui Stefan Kocsis pentru incurajari si tiparirea acestei lucrari in diferitele ei stadii. Multumim de asemeni colegilor Alina Bejan, Luminita Chiran si Marian Mirea.

Pentru partea teoretica, de un real folos au fost observatiile venite din partea lui Mihai Chelariu.

Mentiuni speciale

Pentru respectarea drepturilor de autor, toate numele de produse software si hardware sint marci inregistrate ale companiilor producatoare.

Intreaga documentatie a fost scrisa direct in HTML si se gaseste pe Internet la adresa: http://www.infoiasi.ro/~busaco/leda/.

Sursele complete ale aplicatiei sint disponibile pe Internet la http://www.infoiasi.ro/~busaco/leda/src/.


< >