NIEUWSNUMMER 1

1 maart 1996




Inhoud

  1. Nieuw!
  2. EPN: versnelling in uitvoering project
  3. Studeren op de electronic highway
  4. EPN-demo user interface
  5. Kort nieuws
  6. Nationaal actieplan
  7. Meer over EPN


1 Nieuw!

Dit is het eerste nummer van EPN Nieuws, een uitgave van de stichting Electronic-highway Platform Nederland. Deze nieuwsbrief geeft informatie over de ontwikkelingen met betrekking tot EPN in het bijzonder en de Nederlandse electronic highway in het algemeen. EPN Nieuws verschijnt regelmatig. Overname van artikelen is toegestaan met bronvermelding.

Voor opmerkingen of vragen kunt u schrijven naar: EPN, Postbus 80300, 3508 TH in Utrecht. Reacties kunnen ook worden gestuurd via e-mail naar:

bijgevoegd faxformulier kenbaar worden gemaakt.


2 EPN: versnelling in uitvoering project

Vooruitlopend op de door EPN ge∩nitieerde dienstenaanbieding in de regio Utrecht, starten Siemens en televisiekabelexploitant Casema in het kader van de EPN-activiteiten al op korte termijn met een interactief multimedia project in Voorburg. In Voorburg zal een dienstenaanbod worden aangeboden volgens een door Siemens ontwikkeld concept. Dit project zal dienen als ervaringsproject voor Utrecht.

Het opzetten van dit dienstenproject in Voorburg is ingegeven door het feit dat het breedbandige kabeltelevisienet daar al technisch in hoge mate is voorbereid op een divers en modern dienstenaanbod. Verder kan door de start van dit pilotproject op kleinere en controleerbare schaal ervaring worden opgedaan voordat elders op grotere schaal diensten worden aangeboden, zoals in Utrecht. De ervaringen met de implementatie in Voorburg zullen worden gebruikt in het vervolgtraject van EPN. Casema zal ondertussen beginnen om het kabeltelevisienet in Utrecht eveneens geschikt te maken voor multimediale interactieve diensten.

EPN heeft de Utrechtse regio als kerngebied van haar activiteiten. Het beoogde grootschalige modelproject met gebruikersvriendelijke diensten gaat in Utrecht van start in in de wijk Rijnsweerd en omgeving. In 1996 moeten EPN-deelprojecten al leiden tot de eerste concrete resultaten zoals het studentenproject.

De diensten in Utrecht zullen via een combinatie van digitale telefoonlijnen (ISDN) en kabel worden aangeboden. Het streven is er ook op gericht verschillende projectorganisaties die voorbereidingen treffen voor electronische dienstverlening de mogelijkheid te geven hun diensten in samenwerking met EPN aan te bieden. Een concreet tijdschema met doelstellingen, waaronder de aantallen aansluitingen in Voorburg en Utrecht, het dienstenaanbod en het stappenplan van het EPN-project zullen tijdens een bijeenkomst in april bekend worden gemaakt.

Met het oog op het grootschalige EPN-project werken zowel PTT Telecom als televisiekabelexploitant Casema, beide vertegenwoordigd in het bestuur van EPN, in Utrecht aan de technische aanpassingen van hun netwerken. Het doel van EPN is op korte termijn te komen tot een evenwichtig aanbod van electronische diensten en een gemoderniseerde infrastructuur. Bij dit dienstenaanbod, zoals dat eerder is geformuleerd in de projectdoelstellingen bij het model-project dat EPN in november 1994 werd gepresenteerd, moet gedacht worden aan televisiediensten, telewinkelen, telewerken, teleleren, telebankieren, telereserveren etc. De EPN-initiatiefprojecten ÆtrekkenÆ het realisatieproces daarvan.


3 Studeren op de electronic highway

In het voorjaar van 1996 wordt het studentencomplex Warande in Zeist aangesloten op het universitair datacommunicatienetwerk RUUnet. Mede in het kader van EPN heeft de Universiteit Utrecht in samenwerking met de complexbeheerder Stichting Sociale Huisvesting (SSH) en PTT Telecom in 1995 het voorstel ontwikkeld voor dit project.

De Universiteit Utrecht heeft daarbij als doelstelling de kwaliteit van de opleidingen te verhogen. Het vanaf de studentenkamer beter bereikbaar maken van de universitaire voorzieningen (bibliotheek, mailbox, Internet, faculteit) en van docenten en medestudenten, speelt daarbij een belangrijke rol. Voor de SSH geldt dat bij teruglopende studentenaantallen de aantrekkelijkheid en de service van de woonruimten wordt verhoogd. Het doel van het project vanuit EPN gezien, is om te experimenteren met de infrastructuur, de diensten en de kosten van de electronische snelweg. Hiermee wordt de basis gelegd voor de aansluiting van in principe alle dertigduizend studenten in de regio Utrecht.

Ook wordt verwacht dat de studenten actief zullen zijn bij het ontwikkelen van nieuwe digitale diensten en technieken. Bij de opzet van het project zullen studenten daarom ook medeverantwoordelijk zijn voor belangrijke delen van het project, zowel technisch als commercieel. Om de kosten beheersbaar te houden, zullen de studenten zelf een rol moeten spelen bij beheer, exploitatie en ondersteuning van het gebruik. Het ontwikkelen van diensten zal onder andere in de vorm van stages bij het bedrijfsleven en de overheid worden uitgevoerd.


4 EPN demo user-interface

De door EPN ontwikkelde user-interface stelt gebruikers in staat om op een zeer gemakkelijke manier gebruik te maken van electronische diensten. De interface bestaat uit een computerprogramma waarmee via een multimedia PC gewerkt kan worden. Bij de totstandkoming van het programma is gelet op absoluut gebruiksgemak en het voorkomen van 'knoppenangst'. Via het programma kan men communiceren (videotelefonie, gewoon telefoneren, e-mail, data versturen, faxen verzenden); amusement aanvragen (video-on-demand, RTV, CD-bibliotheek, spelletjes); transacties uitvoeren (bankieren, winkelen) of informatie aanvragen (via de gemeente, Internet, de Gouden Gids).

De user-interface is een model in ontwikkeling, dat dan ook voortdurend aangepast wordt. EPN organiseert bijeenkomsten waarop de user-interface wordt gedemonstreerd. Belangstellenden kunnen zich opgeven door het bijgevoegd faxformulier. IntroducΘs zijn welkom. De data worden tijdig bekend gemaakt.


5 Kort nieuws

RevCom
Cap Volmac is begonnen met het project 'Reverse Communication' (RevCom) waarbij ca. 2200 Cap Volmac medewerkers via een multimedia PC thuis worden aangesloten op het moedernetwerk van Cap Volmac. Medewerkers kunnen van huis uit werken, informatie opvragen uit de Cap Volmac Kennisbank, electronisch het personeelsblad ontvangen, cursussen volgen, informatie opvragen en naar elkaar mailen. Op dit moment wordt overwogen om de EPN user-interface bij wijze van proef bij een aantal medewerkers te installeren.

Projecten
In Nederland zijn inmiddels diverse andere initiatieven op het gebied van de electronic highway gestart. EPN onderhoudt met een aantal daarvan contact zoals Enschede aan Huis en de Stichting Nederland No. 1. EPN werkt ook nauw samen met andere organisaties waar dit zinvol is, zoals met Stichting RED uit Eindhoven. RED is een soortgelijk initiatief als EPN, met als werkgebied Eindhoven en omgeving. Participanten in RED zijn o.a. Philips, de TU Eindhoven, de gemeente Eindhoven en de Rabobank. RED en EPN hebben inmiddels besloten om te gaan samenwerken. De samenwerking zal bestaan uit het uitwisselen van informatie en het participeren in elkaars projecten.

EPN is ook nauw betrokken bij de activiteiten van het Nationale Actieplan Electronische Snelwegen, onder leiding van de Minister Economische Zaken, Hans Wijers.


6 Nationaal Actieplan

De projectgroep van het project Nationaal Actieplan Electronische Snelwegen heeft begin november het ÆPlan van aanpak elektronische snelwegÆ uitgebracht met een voorstel voor gezamenlijke acties op korte termijn vanuit het bedrijfsleven en de overheid. Deze acties bestaan onder andere uit het oprichten van een ôinfrastructuur-consortiumö dat binnen een half jaar overeenstemming moet bereiken over technische standaarden en andere stelsels van afspraken.

Hierbij moet aan de volgende voorwaarden voldaan worden:

EPN zal daar waar zinvol en mogelijk samenwerking zoeken met andere nationale initiatieven, maar zal haar eigen tempo vasthouden. EPN zal vanzelfsprekend hierbij rekening houden met belangrijke aspecten als protocollen en standaardisatie.


7 Meer over EPN

Het Electronic-highway Platform Nederland (EPN) is op 28 november 1994 opgericht met als doel een evenwichtige en snelle introductie van de Æelectronic highwayÆ in Nederland te bevorderen. Het betreft hier zowel het stimuleren van de totstandkoming van nieuwe diensten als van een geavanceerde electronische infrastructuur. EPN wil dit in algemene zin bereiken door (Artikel 5 statuten):

Concrete vormgeving van de EPN-stichtingsdoelstellingen vindt hoofdzakelijk plaats door de realisatie van een ÆmodelprojectÆ, startend in de Utrechtse wijk Rijnsweerd, de ontwikkeling van een aantal deelprojecten en het verschaffen van informatie aan een breed publiek over de ontwikkelingen en de ervaringen in deze projecten. Het breedband-dienstenaanbod in Voorburg (blz. 1) is het prototype van dit grootschalige project en geeft de ontwikkeling van de EPN-activiteiten een stevige impuls.

Gekozen is voor de weg van een ÆgroeimodelÆ: via een geleidelijke opbouw met deel-initiatieven worden de gewenste doelstellingen bereikt. Tijdens de eerder genoemde bijeenkomst in april worden de concrete projectplannen voor deze deelinitiatieven toegelicht. Op dit moment zijn de elementen van dit groeimodel onder meer een door EPN ontwikkelde gebruikersvriendelijke user-interface, waarmee gebruikers via het telefoonnet op een eenvoudige manier toegang kunnen krijgen tot een aantal electronische diensten. Het studentenproject maakt eveneens deel uit van het groeimodel. Ook ÆVoorburgÆ heeft plaats in dit kader. Verder is EPN bezig met het inrichten van een democentrum dat wordt opengesteld voor publiek.

Op dit moment zijn uiteenlopende organisaties bij EPN betrokken. De volgende participanten dragen zorg voor de financiering van de EPN-activiteiten: Cap Volmac, Casema/NKM, de Gemeente en de Provincie Utrecht, PTT Telecom district Utrecht en Siemens Nederland N.V.

Diverse partijen voeren projecten uit in het kader van EPN, zoals de Stichting Sociale Huisvesting en de Universiteit en Hogeschool van Utrecht. Verschillende personen (verbonden aan onder meer D66, MHP, VNO-NCW, VU en VVD) steunen EPN (op persoonlijke titel) door hun lidmaatschap van het Bestuur of de Bestuursraad.

De voorzitter van EPN is mr. I.W. Opstelten, burgemeester van Utrecht; vice-voorzitter is drs. J.C. Blankert, vice-voorzitter van het VNO/NCW.

Uiteraard bestaan er uiteenlopende contacten met bedrijven en instellingen die direct of indirect betrokken zijn bij de totstandkoming van de ÆhighwayÆ in Nederland.

De stichting EPN is bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken in Utrecht ingeschreven onder nummer S 15 88 33.




redactie: EPN

afdeling in - en externe communicatie

tel. 030 - 255 2260