Een Web met een Belgisch tintje

Het Atomium

Negen bollen op het Web
Surf u niet te "teut" alvorens u een bezoekje hebt gebracht aan het Atomium. Een vreemd monument van ons Belgisch erfgoed is dat... Het Atomium heeft geen kop. Pak er een bol van af en het netwerk van buizen blijft gewoon overeind. Al jaren lopen de toeristen er Net als datapakketjes doorheen. Het Atomium een voorouder van het Net? De missing link tussen het oneindig kleine en het planetaire netwerk? Etienne is Brusselaar, 45 jaar oud en bovendien geboren op een 21ste juli. Zijn roepnaam voor z'n fiche op de Canadese site Canal Harmonie is "Atomium". Wat een patriot zeg!

De negen bollen van ons monument zijn fascinerend. Joδl Mawet is geluidsman bij de RTBF en ook hij kon voor z'n eigen pagina niet naast het symbool van de Expo '58. We citeren hem: "Dank aan mijn collega's van de eindregie van het eerste Net die een aantal foto's hebben gedigitaliseerd waaronder ΘΘn van mij voor het Atomium, dat in feite niet echt achter me stond". Ha, een hapje Belgisch surrealisme gaat er altijd wel best in. De bollenconstructie prijkt op tal van sites die gaan over toerisme en heeft nu ook zelfs een eigen site. Toppunt is dat de virtuele toeristen zelfs geen 200 frank toegang (150 frank voor kinderen) moeten betalen om souvenirs te kunnen kopen tegen redelijke prijzen (kunnen de plaatselijke beheerders zich zorgen beginnen maken?).

Voor 18 dollar kunt u bij snowdomes.com terecht voor een heerlijk kitscherig sneeuwbui-Atomium (naast de Taj Mahal of de Arc de Triomphe)! Ene Markus Hoffman schreef zelfs een shareware-spelletje voor Atari ST, Atomium genaamd (natuurlijk!). De verlichting die het Spaanse Indalux er tegenaan heeft geplakt, oogt fraai (de Spanjaarden hebben iets gelijkaardigs gedaan voor de Renault-fabriek van - sic - Palencia), maar waarom liet Jean-Michel Jarre eind augustus 1993 het Atomium links liggen en gaf ie z'n megaconcert, waar 75.000 toeschouwers zijn op afgekomen, aan de voet van de Tentoonstellingspaleizen?

Twee jaar later kietelde de artiest wel de Eiffeltoren met z'n laserstralen. Vond hij onze bollen wat te minnetjes? U kunt gaan snuffelen in de virtuele Belgische postkaartencollectie van "Le Soir IllustrΘ". Het wereldwijde Net en het Atomium, twee handen op een bol... heu buik? Ga dan eens naar Thailand en bezoek er Mini World, al klikkend ziet u er het Atomim naast de Toren van Pisa en het Vrijheidsstandbeeld. Als dat uw verbeelding niet aan de praat krijgt...

De sites