FAQ : Internet in 20 vragen

Wat is het Internet?
Als er over het Internet gepraat wordt, roept men vaak het beeld op van "een informatiesnelweg" of een reusachtig spinnenweb. In werkelijkheid is het Internet een verzameling computers die met elkaar in verbinding staan om allerlei informatie uit te wisselen. Dat wordt een open informatienetwerk genoemd omdat het toegankelijk is voor iedereen. En inderdaad, de structuur van dat netwerk ziet er even ingewikkeld uit als het web van een spin, en de gegevens kunnen er even snel de ronde doen als een raceauto op een autosnelweg, maar daar houdt elke vergelijking op. Omdat het Internet een netwerk van computers is, moeten deze fysiek met elkaar in contact staan. Alle belangrijke punten van het netwerk zijn dan ook met elkaar verbonden via kabels. Deze kabels hebben de bijzondere eigenschap dat zij binnen dezelfde tijdspanne een grote hoeveelheid gegevens kunnen laten rondgaan en dat zij voortdurend contact houden tussen alle zenuwcentra van het Internet. De meeste gebruikers krijgen toegang tot het Internet via het telefoonnet. Zodra een computer is aangesloten op de rest van het netwerk, kan hij met alle andere computers op het Internet in verbinding treden. Maar zodra het telefonisch contact beδindigd is, bestaat deze computer niet meer op het Netà tot het volgende telefonische contact.

Waar komt het Internet vandaan?
Meestal beeldt men zich in dat het Internet een recent verschijnsel is dat door iedereen ontdekt werd in de lente van '94. Nochtans viert het Internet binnenkort zijn dertigste verjaardag. Paradoxaal genoeg was dit communicatiemiddel dat voor iedereen openstaat aanvankelijk een topgeheim project, ontwikkeld door het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Om dit project te begrijpen moeten we het situeren in zijn initiδle context. We zijn in de jaren '60 en er woedt een koude oorlog tussen het Oostblok en het Westen. De grote militaire centra en de politieke overheid moeten voortdurend met elkaar in contact kunnen blijven, ingeval er zich een nucleaire aanval voordoet. Vanuit deze angstsituatie ontstaat het project van een informaticanetwerk dat alle grote computers van de militaire bases en van de universitaire onderzoekscentra onderling verbindt. Het voordeel van dit netwerk lag in het feit dat, als de verbinding tussen twee computers afgesneden was, zij dan toch nog met elkaar in verbinding konden blijven, dankzij de rest van het netwerk. Langzaam maar zeker verdween het spook van de koude oorlog in de vergeethoek en werd dit Net het meest gebruikte informatiehulpmiddel, eerst voor onderzoeksmensen en daarna voor universiteitsstudenten. Het Internet heeft zich overigens via de universiteiten verspreid in Europa. Maar het is ongetwijfeld dankzij het gebruik voor ludieke en commerciδle doeleinden dat het grote publiek een groeiende interesse is gaan tonen voor het Internet.

Waartoe dient het Internet?
Het Internet dient v≤≤r alles om informatie uit te wisselen. Waar u ook bent, als u beschikt over een toegang tot het Internet, hebt u maar een paar seconden nodig om gegevens door te sturen naar de andere kant van de wereld. Op basis van dit principe biedt het Internet de mogelijkheid om alle mogelijke uitwisseling van informatie tot stand te brengen zonder rekening te houden met de afstand tussen de twee partijen. En uiteraard is dit principe van toepassing op zo uiteenlopende gebieden als het opzoeken van documentatie, het sturen van post, de aankoop via postorder, pers, reclame of cultuur. Maar dat is niet alles; het Internet biedt zijn gebruikers de middelen aan om het Net verder te doen evolueren. Het Net biedt evengoed de gelegenheid om toegang te krijgen tot een volledige documentatie als tot de werktuigen waarmee deze documentatie is aangemaakt. Zo zijn de mogelijkheden van het Internet voortdurend in ontwikkeling en wordt de lijst van toepassingen voortdurend langer.

Wat vind ik op het Internet?
Allerlei zaken: goede dingen zowel als slechte. Het Internet is een weerspiegeling van de maatschappij waarin we leven. De briljantste ideeδn staan er naast de banaalste projecten. Maar het is juist omdat het Internet is wat u ervan wilt maken dat het een creatieve ruimte is die zijn weerga niet kent. Beslist u zelf maar hoe u uw hoekje op het Internet naar uw smaak wilt inrichten als u niet vindt wat u zoekt.

Wie leidt het Internet?
Niemand leidt het Internet. Of beter: niemand en iedereen tegelijk. De infrastructuur van het netwerk hoort toe aan de ondernemingen en organisaties die het op poten hebben gezet. Dat zijn voor het merendeel de multinationals of overheidsinstellingen die eigenaar zijn van de bekabeling en de schakelingen waaruit het netwerk is samengesteld. Maar meer dan deze materiδle zaken bezitten zij niet. Op het Internet kunnen gegevens verschillende wegen afleggen om een bepaalde plaats te bereiken. Er bestaat dus geen monopolie, en er is geen punt waar men verplicht voorbij moet gaan. Het enige wat misschien verplicht genoemd kan worden is het feit dat u zelf een aansluiting moet hebben op het Net. Praktisch gezien verdelen verscheidene instellingen de taak om het Internet te organiseren onder elkaar. De Internet Architecture Board en de Internet Engineering Task Force beheren de technische ontwikkelingen en formuleren daar richtlijnen over, terwijl de Internet Society zich richt naar het grote publiek en zich vooral bezighoudt met de promotie van het Internet. Tenslotte is er ook het beheer van de namen van de domeinen. Daarmee houden verschillende organen zich bezig: RIPE voor Europa, APNIC voor Aziδ en het gebied rond de Stille Oceaan, en InterNIC voor de VS en de rest van de wereld.

Hoe werkt het Internet?
Het Internet is gebaseerd op het TCP/IP-protocol. Dat staat voor Transfer Control Protocol/Internet Protocol. Het gaat hier om een computertaal waardoor computers van verschillende merken en systemen met elkaar in verbinding kunnen treden. Maar daar houdt de rol van TCP/IP niet mee op. TCP/IP zorgt ook voor de routing van de gegevens, d.w.z. het stuurt de gegevens die in uw computer binnenkomen en de gegevens die eruit vertrekken naar de juiste plaats. Als u erover denkt om een Internetaansluiting aan te vragen, dan moet u zich er eerst van vergewissen of uw computer deze taal wel verstaat. Wees gerust, alle recente computers kunnen deze taal verstaan; de meeste leveranciers van toegang tot het Internet (of Internet Access Providers) zullen u de nodige informatie meegeven om het protocol TCP/IP op uw computer te installeren als dat nodig zou blijken te zijn.

Wat is het verschil tussen het Web en het Internet?
Het Internet is een netwerk dat computers met elkaar verbindt, terwijl het Web (afkorting van World Wide Web of wereldwijd web) een interface is waardoor de Internetter intu∩tief door de bladzijden van het Net kan navigeren. Omdat het gebruik van het web zo eenvoudig is, heeft het zich al gauw opgedrongen als de vanzelfsprekende ondersteuning voor toegang tot het Internet. Het is gebaseerd op het principe van de hypertext, een systeem waarmee informatica-objecten aan elkaar gerelateerd of gelinkt kunnen worden om zo de toegang voor de gebruikers te vergemakkelijken. Met het web kunt u reizen door alle kronkels van het Internet zonder dat u daar enige informaticakennis voor nodig hebt.

Wat is een server?
Een server is een computer die permanent in verbinding staat met het Internet en informatie beschikbaar maakt. Er zijn verschillende types: Webpages, e-mail, domeinnamen, enz. We gebruiken clients om een verbinding te maken met de server. Zo is Outlook Express bijvoorbeeld een e-mailclient, terwijl Internet Explorer (hoofdzakelijk) een Webclient is. Het hele Internet is opgebouwd rond de client/server-architectuur.

Wat zijn de adressen op het Internet?
Wanneer een computer een bepaald gegeven laat circuleren op het Internet, dan maakt hij gebruik van wat men een IP-adres noemt. Dat is een adres bestaande uit een reeks van 4 cijfers tussen 0 en 255. Dankzij zo'n adres weten de computers die aangesloten zijn op het Internet waar ze gegevens naartoe moeten sturen of waar ze gegevens moeten gaan ophalen. Omdat het moeilijk is dergelijke adressen te onthouden, is er een conversiesysteem ge∩nstalleerd, de zogenaamde DNS-servers (Domain Name Servers). Wanneer u aan uw computer vraagt om een gegeven op te zoeken op een site, geeft u een alfanumeriek adres in van het type http://www.yucom.be. Vervolgens vraagt de computer aan de DNS-server om dit adres om te zetten in een IP-adres. Zo weet uw computer op welke machine hij de gegevens moet gaan zoeken die u hebt opgevraagd. Al deze conversies en doorschakelingen gebeuren in enkele seconden en zonder dat u er iets voor hoeft te doen. U moet enkel het adres ingeven van de site die u wilt bezoeken en het Internet doet de rest.

Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is een begrijpelijk en makkelijk te onthouden adres, dat dient om sites en Internetdiensten terug te vinden. In het adres "http://www.yucom.be" bijvoorbeeld is "yucom" de domeinnaam, "www" duidt de provider of webserver aan en "be" het land waarin de domeinnaam geregistreerd is.

Wat betekent "http://"?
Dit letterwoord, dat men meer en meer tegenkomt in dagelijks gebruik, betekent eigenlijk "HyperText Transfer Protocol". Zonder al te zeer in technisch jargon te treden, is dat het protocol dat het Web mogelijk maakt. Het vertelt uw Internet browser dat u een bepaalde site wil raadplegen, en niet downloaden bijvoorbeeld (in dat geval geldt immers "ftp://" of File Transfer Protocol), enz. Let er wel op alle karakters van het betreffende protocol in te tikken. Voor de recentste versies van talrijke Internetbrowsers is de indicatie "http://" echter overbodig geworden. Nu volstaat een eenvoudig "www.yucom.be" bijvoorbeeld.

Wat is hypertext?
Het voordeel van hypertext over andere methodes van gegevenspresentatie is zijn niet-lineaire karakter. Met hypertext kunt u een tekst nog altijd lezen op de traditionele manier, zoals u een boek leest, maar hypertext heeft een belangrijk bijkomend voordeel: dankzij de hypertextverbinding of hyperlink kan de lectuur verdiept worden door er bijkomende informatie aan toe te voegen of door te verwijzen naar andere delen van het document, of naar andere documenten. Deze verbinding bestaat veelal uit een onderlijnd woord, dat een andere kleur heeft dan de rest van de tekst. Gewoonlijk kiest men daarvoor blauw. Dankzij deze hyperlink wordt de continu∩teit tussen de verschillende webpagina's verzekerd en is het Internet de grootste keten van gegevens ter wereld. Deze hyperlinks beginnen ook hun intrede te doen in buroticatoepassingen zoals de bekende tekstverwerker Microsoft Word.

Wat is HTML?
HTML of HyperText Markup Language is de "programmeer"-taal die op de webpagina's gebruikt wordt. Dankzij HTML is de inhoud van de webpagina's toegankelijk voor alle gebruikers van het Internet, welk type computer ze ook gebruiken. Het is deze multiplatformeigenschap die van HTML de standaard interpretatiecode voor het World Wide Web heeft gemaakt.

Wat is een URL?
Elke webpagina heeft een uniek adres of URL (Universal Resource Locator). Dankzij dit adres kunt u de pagina terugvinden op het Net, zoals u een bestand kunt terugvinden op een computer via een pad. "http://www.yucom.be/services" is een URL die verwijst naar de www-site yucom.be, rubriek "services".

Wat is een homepage?
Een homepage of persoonlijke pagina is een ruimte op het web die u kunt vormgeven zoals u dat wenst. Deze pagina dient dan als uw visitekaartje op het Net en helpt andere gebruikers u te ontdekken. Uiteraard is het aan u om deze homepage te construeren. En zodra de homepage gerealiseerd is, moet u nog een manier vinden om hem op het web onder te brengen opdat hij permanent toegankelijk zou zijn. Evenmin als het nodig is om permanent in verbinding te staan met het Net om elektronische post te ontvangen - want een server slaat de boodschap op als u niet aangelogd bent - is het niet noodzakelijk (en niet aan te raden) om permanent aangesloten te zijn op het Internet om er informatie op te verspreiden. Webservers zorgen ervoor dat de webpagina's permanent toegankelijk zijn. Zo'n server is gemakkelijk te vinden, aangezien alle Internetproviders erover beschikken en u er een bepaalde hoeveelheid schijfruimte op toekennen. Als die ruimte u te beperkt lijkt of niet bij u in de smaak valt, dan moet u weten dat er talloze diensten bestaan op het Internet waar u een homepage kunt onderbrengen. Deze diensten bieden u een gratis plaats aan voor uw website zolang het niet gaat om een site met een commercieel karakter.

Hoe vind ik een adres op het Internet?
Er bestaan geen regels waarmee een adres kan gedefinieerd worde, aan de hand van de naam van een persoon of een onderneming. Natuurlijk lijkt het adres op de Internetsite (of website) van een onderneming wel vaak op de naam van de onderneming, Net zoals het adres van de elektronische post (of e-mail) van een gebruiker vaak zijn naam of zijn voornaam bevat. Maar er bestaat geen mirakeloplossing om een "fysieke" naam te vertalen naar een Internetadres. Deze adressen worden bepaald door een reeks factoren waar de gebruikers vaak geen zeg in hebben. En zoals met alle informaticagegevens, moet u ook hier zeer nauwkeurig te werk gaan en de adressen die u hebt gevonden of gekregen letter voor letter kopiδren zonder ook maar iets weg te laten. Er bestaan verscheidene gidsen en lijsten van Internetadressen. Wij zullen dieper ingaan op deze vraag in het hoofdstuk dat handelt over het navigeren op het Internet (het zogenaamde "surfen").

Wat is e-mail?
E-mail is de afkorting van "electronic mail" of elektronische post. U kunt er brieven mee sturen en ontvangen in een elektronische postbus die u kunt raadplegen vanop eender welke computer die aangesloten is op het Net. U hoeft niet op het Internet te zitten op het ogenblik dat de post verstuurd wordt, om deze elektronische berichten te kunnen ontvangen. De elektronische brieven worden namelijk opgeslagen op een mailserver (d.w.z. een machine die berichten opslaat en doorstuurt). Als een gebruiker aansluiting maakt met het Internet en zijn postbus leegmaakt, dan worden alle nieuwe berichten naar hem doorgestuurd. Elke Internetgebruiker heeft zijn eigen elektronische adres waarmee hij berichten kan zenden en ontvangen. Hoe ziet een e-mail adres eruit? Het is al een gewoonte geworden om e-mail adressen te vermelden op visitekaartjes. Zo'n e-mailadres bestaat allereerst uit de naam van de postbus. Doorgaans gebruikt men "voornaam.naam" of "voornaam_naam". Daarna komt het teken "@" of apenstaartje dat dienst doet als scheidingsteken. Het volgende element is de naam van de host ('gastheer'), d.w.z. de server die de post bijhoudt, bijvoorbeeld Yucom. Het adres eindigt met het domein. Voor Belgiδ bijvoorbeeld is dat ".be". Een volledig adres heeft dus de vorm "voornaam.naam@yucom.be".

Wat is "downloaden"?
Downloaden is niet meer of minder dan het kopiδren van gegevens die op het Internet beschikbaar zijn, in het geheugen van u eigen computer. Zo kunt u bijvoorbeeld teksten, beelden, geluiden, video-opnames, software, enz. bewaren. Meestal kan downloaden op een zeer eenvoudige manier: een klik met de muis volstaat.

Wat is de bandbreedte?
De bandbreedte stemt overeen met de maximale hoeveelheid informatie die tijdens een verbinding kan worden doorgegeven, of het nu gaat om een huurlijn of een telefonische toegang tot het Internet. Daar waar een telefoonlijn gewoonlijk een bandbreedte bestrijkt van ▒ 56 Kbps (Kilobytes per seconde), bereiken de huurlijnen een aanzienlijk groter debiet tot zelfs 155 Mbps (megabytes per seconde). Terwijl echter het doorsturen van tekst of beelden met kleine afmetingen weinig bandbreedte vergt, zijn de toepassingen van telefonie of video, die een veel "rijkere" en dus overvloedigere informatie vergen, veel gulziger en dragen zij bij tot de verzadiging van het Net.

Hoe kan ik mij oriδnteren op het Internet?
Als u voor de eerste keer gebruik maakt van het Internet, dan vraagt u zich wellicht af waar u moet beginnen. U kent nog geen sites, laat staan hun adres. Vanuit dat oogpunt is Internet juist heel waardevol omdat het u verschillende hulpmiddelen ter beschikking stelt waarmee u zich kunt oriδnteren op het web, en sites of elektronische adressen kunt opzoeken. Deze hulpmiddelen worden verdeeld in twee categorieδn: indexen en zoekrobotten. De indexen zijn geordende lijsten van hyperlinks, doorgaans met een korte beschrijving, die u weer doorverwijzen naar andere sites. Er bestaan dergelijke trefwoordenregisters per land, per onderwerp, per gebruikersgemeenschap enz. Deze techniek vraagt een handmatige aanpak: bepaalde Internetters krijgen dus de opdracht om deze lijsten bij te werken door er de links naar verdwenen sites uit te halen en links naar nieuwe sites aan toe te voegen. Om een index te raadplegen hoeft u enkel te klikken op categorie en subcategorie tot u uiteindelijk uitkomt bij het gezochte onderwerp. Zoekrobotten zijn in feite machines die het Net voortdurend doorzoeken naar de gevraagde pagina's; zij inventariseren die in functie van bepaalde sleutelwoorden. U kunt gebruik maken van een zoekrobot door hem een paar van die sleutelwoorden voor te leggen; hij zal u dan een lijst geven van relevante pagina's in de vorm van hyperlinks. U hoeft dan alleen nog op die hyperlinks te klikken om de pagina's in kwestie te kunnen raadplegen. De index geeft u eigenlijk een eerste idee over de inhoud en is daarom vergelijkbaar met de inhoudstafel van een boek, terwijl de zoekrobot meer weg heeft van een register in de klassieke zin van het woord (d.w.z. een lijst van trefwoorden die op bepaalde bladzijden van het boek te vinden zijn).